Ετοιμάζονται 4 προσκλήσεις Διμερούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας: Τι αφορούν, οι χώρες - iefimerida.gr

Ετοιμάζονται 4 προσκλήσεις Διμερούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας: Τι αφορούν, οι χώρες

αθηνα απο ψηλα
Αθήνα / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις προσκλήσεις Διμερούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας με Γερμανία, Κίνα, Κύπρο και Τουρκία και με συνολική δημόσια δαπάνη, περίπου, 13 εκατ ευρώ, προτίθεται να προκηρύξει μέχρι το τέλος του έτους η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η ΓΓΕΚ έχει οριστεί ως ενδιάμεσος φορέας του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και της έχουν ανατεθεί καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής του συγκεκριμένου προγράμματος, για τη διαχείριση πράξεων της δράσης «Διακρατικές Συνεργασίες στην Έρευνα και Καινοτομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της γραμματείας «στο πλαίσιο του ορισμού της, της μακρόχρονης ενασχόλησης με το αντικείμενο των διμερών και πολυμερών διακρατικών συνεργασιών, καθώς και των εν ισχύι διμερών Συμφωνιών Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας με άλλες χώρες, η ΓΓΕΚ προτίθεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2024 σε κοινές προκηρύξεις με τις παρακάτω χώρες:

  • Γερμανία (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη 4 εκ. ευρώ)
  • Κίνα (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη 4 εκ. ευρώ)
  • Κύπρο (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη 2 εκ. ευρώ)
  • Τουρκία (με ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη 3 εκ. ευρώ)».

Οι Διακρατικές Συνεργασίες εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Προτεραιότητα 1 «Ενίσχυση της έρευνας και της Καινοτομίας» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021 - 2027, και ειδικότερα στον Ειδικό Στόχο Ειδικό Στόχο 1-1.1-03: «Διακρατικές Συνεργασίες στην Έρευνα και Καινοτομία» και αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του συστήματος έρευνας και καινοτομίας μέσω ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων άλλων χωρών.

Τα διμερή έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της δράσης θα προωθήσουν πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος που έχουν διαμορφωθεί μέσω διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς των συνεργαζόμενων χωρών και είναι συμβατοί με τους Τομείς Προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (https://gsri.gov.gr/exypni-exeidikefsi/). Στην σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι οι επιλέξιμοι τομείς, ανά χώρα, θα παρατεθούν αναλυτικά στις επιμέρους προσκλήσεις των δράσεων. Αλλά, επί του παρόντος, έχουν από κοινού με τις εμπλεκόμενες χώρες συμφωνηθεί τα ακόλουθα: Α. Θεματικοί τομείς επικείμενης πρόσκλησης Ελλάδας - Γερμανίας Η πρόσκληση με θέμα «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας» αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα πεδία: Α.1. Πράσινο Υδρογόνο - Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου και Κλιματικά Ουδέτερων Καυσίμων. Πρώτη περιοχή παρέμβασης: Υλικά για τεχνολογίες παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης και χρήσης υδρογόνου. Παραγωγή, αποθήκευση, καθαρισμός, συμπίεση υδρογόνου.

Πιο αναλυτικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής ενώ τα έργα μπορεί να περιλαμβάνουν και έρευνα για τον συνδυασμό τεχνολογιών για τη βιώσιμη παροχή νερού ως βασικής πρώτης ύλης ή άλλων αποτελεσματικών μορφών διάσπασης του νερού.

Παραγωγή παραγώγων υδρογόνου με βάση το πράσινο υδρογόνο (π.χ. μετατροπή υδρογόνου σε χημικές πρώτες ύλες και συνθετικά καύσιμα· ανάπτυξη «επιτόπιων λύσεων"- δοχείων»).

Ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου (και των παραγώγων του) στο ενεργειακό σύστημα. Δεύτερη περιοχή παρέμβασης: Τεχνολογίες για χρήση υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία, μεταφορές, σταθερές εφαρμογές (π.χ. κυψέλες καυσίμου). Πιο αναλυτικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου (και των παραγώγων του) στο ενεργειακό σύστημα.

Ολοκληρωμένη χρήση πράσινου υδρογόνου σε εφαρμογές που δεν θα μπορούσαν να απανθρακοποιηθούν διαφορετικά (π.χ. οχήματα με κυψέλες καυσίμου σε προσωπικές και βαριές μεταφορές εμπορευμάτων, ηλεκτρονικά καύσιμα στη γεωργία, απανθρακοποίηση εταιρειών χάλυβα και χημικών προϊόντων, μετάβαση στην ηλεκτρονική κηροζίνη αεροπορία).

Οριζόντιες δράσεις (ασφάλεια, κανονισμοί, ενημέρωση κοινού κ.τ.λ.)

Πιλοτικά έργα πράσινου υδρογόνου Ειδικά στο πεδίο «Οριζόντιες Δράσεις» μπορούν να υποβληθούν και προτάσεις που θα αφορούν σε νέες μεθόδους αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και μεταφοράς τεχνολογίας, στον τομέα του Υδρογόνου. Β. Θεματικοί τομείς επικείμενης πρόσκλησης Ελλάδας - Κύπρου Η πρόσκληση με θέμα «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου» αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024 και προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα πεδία: Β.1. Βιοεπιστήμες - Υγεία - Φάρμακα Πρώτη περιοχή παρέμβασης: Ανάπτυξη υπεργενόσημων προϊόντων, φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (added value medicines - χημικά μόρια, βιοομοειδή, ραδιοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα φυσικής προέλευσης) και βελτιστοποίηση υφιστάμενων προϊόντων. Πιο αναλυτικά:

Νέα φάρμακα (μικρά μόρια και πεπτίδια, συνθετικής, φυτικής ή βιοτεχνολογικής - μικροβιακής προέλευσης, βιοομοειδή), αξιοποίηση πειραματικών/υπολογιστικών προσεγγίσεων για την ταχεία διαλογή έναντι συγκεκριμένου μακρομοριακού στόχου, και προσδιορισμός σχέσεων δομής-λειτουργίας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φάρμακα προηγμένων θεραπειών (ATMPs) που βασίζονται σε mRNA, γονίδια, ιστούς ή κύτταρα Δεύτερη περιοχή παρέμβασης: Ανάπτυξη συνδυαστικών προϊόντων (drug - device combination products), τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων και συνδυασμός τεχνολογιών σε στοχευμένες θεραπευτικές λύσεις.

Ανάπτυξη τεχνολογιών και συσκευών χορήγησης φαρμάκων

Ανάπτυξη συνδυαστικών προϊόντων φαρμάκου-συσκευής με στόχο την παρακολούθηση της θεραπείας σε πραγματικό χρόνο, την ενίσχυση της φαρμακευτικής φροντίδας, και την ενίσχυση της συμμόρφωσης του ασθενούς Τρίτη περιοχή παρέμβασης: Φαρμακευτικά προϊόντα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά βασισμένα σε πρώτες ύλες από ελληνικά φυτά (χερσαία και θαλάσσια), θαλάσσιους οργανισμούς και μικροοργανισμούς. Αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας. Πιο αναλυτικά:

Μετατροπές-βιομετατροπές φυσικών προϊόντων για την βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων τους (βιοδραστικότητα, φυσικοχημικές ή οργανοληπτικές ιδιότητες κλπ) για την ανάπτυξη νέων προϊόντων φαρμακευτικού, κοσμητολογικού ή διατροφικού ενδιαφέροντος

Αξιοποίηση των Ελληνικών αρωματικών φυτών και φυσικών προϊόντων για την ανάπτυξη νέων καλλυντικοτεχνικών προϊόντων Τέταρτη περιοχή παρέμβασης: Ηλεκτρονική Υγεία: Υπηρεσίες και Συστήματα για Ασθενείς / Πολίτες και Επαγγελματίες Υγείας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπηρεσίες και συστήματα για την αποτίμηση και την υποστήριξη της υγιούς, ενεργού και ανεξάρτητης διαβίωσης ηλικιωμένων

Συστήματα τηλεϊατρικής και υπηρεσίες διασυνδεδεμένης υγείας. Β.2. Αειφόρος Ενέργεια Θα αφορά έξυπνες κοινότητες/ πόλεις χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και σχεδόν μηδενικών εκπομπών. Δηλαδή:

Τεχνολογίες και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων καθώς και μείωσης εκπομπών σε επίπεδο κοινότητας, καταναλωτών και κτιριακών συγκροτημάτων

Ενέργεια και Ναυτιλία: Χρήση καυσίμων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα (συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας) στη ναυτιλία και αντίστοιχες υποδομές σε λιμάνια και πλοία Β.3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα Πρώτη περιοχή παρέμβασης: Βελτίωση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής. Αφορά στην ολιστική διαχείριση (αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, βιολογική παραγωγή, βιο-δυναμικά και βιο-κυκλικά συστήματα, αξιοποίηση υπο-χρησιμοποιούμενων και παραπροϊόντων ελληνικών πρώτων υλών, πιστοποιούμενα συστήματα παραγωγής) Δεύτερη περιοχή παρέμβασης: Βιομηχανία Τροφίμων 4.0 - Τεχνολογίες Μεταποίησης. Δηλαδή:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοποίηση αναδυόμενων/ σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. ΙοΤ, Blockchain, Α.Ι., Big data) σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα (Συστήματα: πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, σήμανσης, συσκευασίας, πιστοποίησης, αποθήκευσης, διανομής, ιχνηλασιμότητας, ενημέρωσης καταναλωτών).

Αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών (Blockchain, Internet of Τhings, Augmented Reality, Big data analytics, Machine learning etc.) για την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, πιστοποίησης, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων αλλά και συστημάτων ενημέρωσης των καταναλωτών.

Χρήση αισθητήρων και υπηρεσιών Internet of Things και Data Analytics για την παρακολούθηση αποθηκών και διανομής (logistics) τροφίμων.

Υλοποίηση υπηρεσιών ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής πιστοποίησης από το «χωράφι στο ράφι» με ενσωμάτωση blockchain.

Β.4. Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρώτη περιοχή παρέμβασης: Ανάπτυξη ευφυών υποδομών και συστημάτων και υπηρεσιών υποδομών, με χρήση νέων τεχνολογιών στις υποδομές για την αύξηση της οδικής ασφάλειας και της απόδοσης, με εφαρμογές ενσωματωμένων (embedded) συστημάτων στις κατασκευές οδικών στοιχείων π.χ. σημάνσεων και διαγραμμίσεων για αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους οδηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερη περιοχή παρέμβασης: Πράσινες Μεταφορές - Αειφορία και βιωσιμότητα στις μεταφορές, με ανάπτυξη μοντέλων προσομοίωσης και μελέτης της δομής και λειτουργίας των αστικών δικτύων για την υλοποίηση συστημάτων και υποδομών έξυπνης κινητικότητας Γ. Θεματικοί τομείς επικείμενης πρόσκλησης Ελλάδας - Κίνας Η πρόσκληση με θέμα «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας» αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα πεδία:

Γ.1. Αγροδιατροφική Αλυσίδα. Θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή τροφίμων, τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, τη βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή, την υγεία του εδάφους και τα τρόφιμα, τα πράσινα τρόφιμα, την ασφάλεια των τροφίμων, την αλιεία και τα υδρόβια προϊόντα.

Γ.2. Περιβάλλον - Κυκλική Οικονομία. Θα δοθεί έμφαση στους υδάτινους πόρους, τις προκλήσεις της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές προσαρμογής·

Γ.3. Βιοεπιστήμες, Υγεία και Φάρμακα. Θα δοθεί έμφαση στη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, προϊόντα συνδυασμού προϊόντων/βοηθημάτων και φαρμακευτικών ουσιών, φάρμακα προστιθέμενης αξίας, φάρμακα ακριβείας, εξατομικευμένη παρέμβαση κ.λπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γ.4. Τουρισμός, Πολιτισμός, Δημιουργική Βιομηχανία. Θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, εργαλείων, εφαρμογών και αλυσίδων αξίας που συμβάλλουν στην προβολή και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ανωτέρω θεματικοί τομείς της επικείμενης πρόσκλησης Ελλάδας-Κίνας έχουν οριστικοποιηθεί και έχουν συμπεριληφθεί σε προηγούμενη σχετική ανακοίνωση: https://gsri.gov.gr/anakoinosi-schetika-me-tin-programmatizomeni-drasi-ethnikis-emveleias-dimeris-et-synergasia-elladas-kinas/

Δ. Ενδεικτικοί θεματικοί τομείς επικείμενης πρόσκλησης Ελλάδας - Τουρκίας. Η πρόσκληση με θέμα «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας» αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα πεδία:

Δ.1. Τουρισμός - Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες. Έμφαση θα δοθεί στους εξής άξονες:

Έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, εργαλείων, εφαρμογών, αλυσίδων αξίας για την ανάδειξη, προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ή/και για την ενίσχυση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού με ενδεχόμενες συνέργειες με τους υποτομείς του Τουρισμού ή/και των Δημιουργικών Βιομηχανιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών-τεχνικών-μεθόδων καταγραφής ή/και ψηφιοποίησης ή/και επιστημονικής τεκμηρίωσης πολιτιστικής κληρονομιάς (κινητής, ακίνητης και άυλης)

Ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών, τεχνικών, μεθόδων για: (α) την ανάλυση, τεκμηρίωση, μοντελοποίηση, διαχείριση, προστασία, βελτίωση εμπειρίας χρήστη και αύξηση της επισκεψιμότητας των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μουσείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει ή/και (β) την ενίσχυση της πρόσβασης του ξενόγλωσσου κοινού στο ελληνικό πολιτιστικό περιεχόμενο ανεξάρτητα ή και μέσα από τουριστικό περιεχόμενο ή/και (γ) την επαύξηση και βελτίωση των δυνατοτήτων παραδοσιακών μέσων παρουσίασης πολιτιστικού ή/τουριστικού περιεχομένου (π.χ. e-books επαυξημένης πραγματικότητας) με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ή/και άλλων τεχνολογιών για την εξατομίκευση του περιεχομένου τους.

Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων, υπηρεσιών και πρωτότυπων διατάξεων για την εκτίμηση, αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών κινδύνων και κινδύνων από ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει (από φθορά, καταστροφή, αλλοίωση, κλοπή, παράνομη εξαγωγή, ταυτοποίηση κ.ά.) Δ.2. Αγροδιατροφική Αλυσίδα με έμφαση σε:

Καινοτόμες τεχνολογίες (διασφάλιση υγιεινής/ποιότητας, βελτίωση των κατεργασιών και επεξεργασιών, συστήματα ακριβείας, τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, τεχνολογίες προηγμένων υλικών, συστήματα ήπιας διαχείρισης φυτικών προϊόντων, διάγνωση και καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής και εκτροφής, συστήματα υποστήριξης λήψης απόφασης)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προστασία του φυσικού πόρου, έδαφος (μέτρα αντιμετώπισης διάβρωσης και χημικής ρύπανσης, μέτρα βελτίωσης βιολογικών και φυσικών χαρακτηριστικών των γεωργικών εδαφών) Δ.3. Αειφόρος Ενέργεια με έμφαση σε:

Υλικά και διατάξεις για την χρήση και μετατροπή της ηλιακής ενέργειας

Τεχνολογίες, συστήματα, διεργασίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια (π.χ. ανάκτηση/ αξιοποίηση απορριπτόμενης θερμότητας, Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, αντλίες θερμότητας, εφαρμογές ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, υπολογιστικές τεχνικές για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, υβριδικά συστήματα)

Τεχνολογίες και συστήματα δέσμευσης, χρήσης, αποθήκευσης και μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα-CO2 (capture, utilization, storage). Δ.4. Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία με έμφαση σε:

Προηγμένα ή/και καινοτόμα σύνθετα υλικά για βιομηχανικές εφαρμογές υψηλής επιτελεστικότητας, με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο

Σχεδιασμό, ανάπτυξη και διεργασίες παραγωγής για πολυμερή, βιοπολυμερή, βιοπλαστικά, βιοαποικοδομήσιμα, ειδικά πολυμερή για βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα αλλά και εξειδικευμένες εφαρμογές

Σχεδιασμό, ανάπτυξη και διεργασίες παραγωγής νέων κραμάτων για χρήσεις στις μεταφορές, κατασκευές, τον ενεργειακό τομέα, την συσκευασία ή για εξειδικευμένες εφαρμογές

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιασμό, ανάπτυξη και διεργασίες παραγωγής σύνθετων, νανοσύνθετων υλικών και συστημάτων με αναβαθμισμένες ιδιότητες

Πιλοτικές εφαρμογές σε πραγματικής κλίμακας μονάδες βιομηχανικής παραγωγής ή μεταποίησης που αφορούν συνέργειες μεταξύ των παραπάνω προτεραιοτήτων

Διεργασίες, εξοπλισμός και συστήματα για τη μετάβαση στη ψηφιοποιημένη βιομηχανική παραγωγή

Ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών μεθόδων για την βελτιστοποίηση διεργασιών βιομηχανικής παραγωγής ή και μεταποίησης, με έμφαση στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της παραγωγικότητας ή και της ποιότητας των προϊόντων.

Προηγμένα υλικά, μέθοδοι ή και συστήματα για δομικά έργα ειδικών προδιαγραφών, συμπεριλαμβανομένων υποδομών μεταφορών, ενέργειας, πολιτικής προστασίας. Δ.5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα με έμφαση σε:

Νέα φάρμακα (μικρά μόρια και πεπτίδια, συνθετικής, φυτικής ή βιοτεχνολογικής - μικροβιακής προέλευσης, βιοομοειδή), αξιοποίηση πειραματικών/υπολογιστικών προσεγγίσεων για την ταχεία διαλογή έναντι συγκεκριμένου μακρομοριακού στόχου, και προσδιορισμός σχέσεων δομής-λειτουργίας.

Φάρμακα προηγμένων θεραπειών (ATMPs) που βασίζονται σε mRNA, γονίδια, ιστούς ή κύτταρα. Στις προτάσεις από ελληνικής πλευράς πρέπει να συμμετέχουν κατ' ελάχιστον δύο συνεργαζόμενοι φορείς, και ειδικότερα, υποχρεωτικά ένας ερευνητικός φορέας ή ΑΕΙ και μία ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένου και του συντονιστή φορέα. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κοινών κριτηρίων τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την συνεργαζόμενη χώρα. Η τελική επιλογή των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από κοινή μικτή επιτροπή, η οποία θα λάβει υπόψη τις αξιολογήσεις των προτάσεων και των δύο πλευρών. Αναλυτικότερα, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και λεπτομέρειες συμμετοχής καθώς και ο τρόπος υποβολής προτάσεων θα διευκρινίζονται στις σχετικές προσκλήσεις που θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της Γ.Γ.Ε.Κ, www.gsri.gr, της ΕΥΔ/ΕΠΑΝΕΚ https://21-27.antagonistikotita.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Τέλος, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ουδεμία έννομη δέσμευση του δημοσίου γεννά ως προς την τελική πρόσκληση του προγράμματος και η ΓΓΕΚ διατηρεί αναλλοίωτο το δικαίωμα να τροποποιήσει του όρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ