Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της κράτησης υπόπτων στις Βρυξέλλες για φερόμενο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και η Εύα Καϊλή.
Το θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται χθες όταν βελγικά μέσα αποκάλυψαν ότι έγιναν προσαγωγές υπόπτων για ανάκριση για εμπλοκή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».
Ποιοι προσήχθησαν-συνελήφθησαν
Η Εύα Καϊλή προσήχθη χθες σε ανάκριση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, όπως και τέσσερα ακόμη άτομα στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια φερόμενη υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας "L'Echo", η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ανακριτές φέρεται να συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, ενώ αναφέρει ότι βρέθηκαν και χρήματα σε σακκούλες στο σπίτι της.
Φωτογραφίες του σπιτιού της Εύας Καϊλή που έκαναν φύλλο και φτερό οι βελγικές αρχές έφερε στο φως το Mega.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι.
Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η συνταξιούχος σύζυγος και η δικηγόρος κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».
Ο Παντσέρι σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος στο φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς.
Επίσης, οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.
Σε ότι αφορά συνεργάτες της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.
Αύριο οι ανακοινώσεις
Εντωμεταξύ, όπως έχει γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο νωρίς το μεσημέρι οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις για την υπόθεση, αφού αποφασίσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους προσαχθέντες και την τυχόν μεταχείρισή τους από εκεί και πέρα.
Η Μετσόλα αφαίρεσε τις αρμοδιότητες της Καϊλή, προς καθαίρεση από αντιπρόεδρος του ΕΚ
Με μια σύντομη ανακοίνωσή της αργά το βράδυ του Σαββάτου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες από την Εύα Καϊλή.
«Yπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η κυρία Μετσόλα στη σχετική της ανακοίνωση.
Εντωμεταξύ, ήδη από χθες το βράδυ, όταν και έγινε γνωστή η υπόθεση, ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ζήτησε από την ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα της.
Την επόμενη εβδομάδα σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις, καθώς καταρχάς αναμένται διαγραφή της κυρίας Καϊλή από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, ενώ το ζήτημα της καθαίρεσής της αναμένεται να τεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. Είναι κάτι που φαίνεται να ζητά και η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, όπως κατέστησε σαφές η πρόεδρος της ομάδας Iratxe Garcia Perez η οποία έγραψε στο Twitter:
«Οι S&D θα ζητήσουν το θέμα να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του εσωτερικού κανονισμού.
Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού & η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Ο επίσης αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε νωρίτερα αφενός σχολιάζοντας την απόφαση Μετσόλα ότι «Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της (σσ της Καϊλή) από το Προεδρείο του ΕΚ» και αφετέρου νωρίτερα είχε γράψει επίσης στο Twitter ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για την καθαίρεση της Εύας Καϊλη από Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σημειώνονας ότι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν, απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% κ μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3.
Οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες
Εντωμεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel μεταφέρει τις πρώτες αντιδράσεις ευρωβουλευτών και άλλων προσώπων από τις Βρυξέλλες σε μια πρώτη... σφυγμομέτρηση μετά το σοκ της χθεσινής είδησης στην καρδιά της Ευρώπης.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Anna Cavazzini υπενθύμισε στο Twitter ότι ο Εύα Καϊλή είχε επαινέσει την πρόοδο του Κατάρ στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Νοεμβρίου. Η Cavazzini δήλωσε ότι εξαπλάγη εκείνη τη στιγμή από αυτές τις δηλώσεις.
Και συνεχίζει το γερμανικό ΜΜΕ:
«Σε όλα τα κόμματα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρατεί απογοήτευση. Ο Daniel Freund, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προειδοποίησε ότι η διαφθορά αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία. "Οι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνηθούν πλήρως», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων.
Η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Nicola Beer, εξέφρασε επίσης το σοκ της. «Αυτό με εκπλήσσει», δήλωσε η πολιτικός του FDP. «Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό έχει συνολικό αρνητικό αντίκτυπο στο Κοινοβούλιο». Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του SPD, Jens Geier, κάλεσε την Ελληνίδα πολιτικό Εύα Καϊλή να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση της αντιπροέδρου (...).
Το σκάνδαλο προκάλεσε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών των Βρυξελλών για καλύτερους κανόνες άσκησης πίεσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα «πιο διαφανή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Daniel Freund, εμφανώς θορυβημένος από τις συλλήψεις - αλλά προφανώς οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να αυστηροποιηθούν και πάλι».
Οι ευρωβουλευτές θα μπλοκάρουν τις θεωρήσεις ΕΕ-Κατάρ
Εντωμεταξύ, σε ανάρτησή του νωρίτερα η Les Echos, έγραφε ότι «οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών θα αντιταχθούν τη Δευτέρα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκλονίζεται από τις υποψίες για διαφθορά στο εσωτερικό του με την εμπλοκή του Κατάρ».