Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ξανά την Ελλάδα μιλώντας για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.
Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τις προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης χωρίς να λείπουν οι απειλές και οι προσβλητικές αναφορές στην Ελλάδα.
Πιάνοντας πολλές αιχμές της επικαιρότητας, ο Ερντογάν μίλησε μεταξύ άλλων για το ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη θάλασσα και τη συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τον όλο και στενότερο εταίρο του, τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για γεωτρήσεις με τη Λιβύη, στα πλαίσια του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, ενώ για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν οι απαράδεκτες απειλές και εκφοβισμοί προς την Ελλάδα.
Γεωτρύπανα στη Μεσόγειο με τη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Λιβύη ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει κοινές σεισμικές έρευνες με την Τουρκία στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με το Anadolu.
«Με τα γεωτρύπανα μας, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γεωτρήσεις σε διάφορες χώρες, όπως κάνουμε στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, να εξάγουμε φυσικό αέριο και να το πουλήσουμε σε τρίτες χώρες», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχετικές προτάσεις από διάφορες χώρες, είπε: «Κατ' αρχάς, για παράδειγμα, η Λιβύη λέει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιες εργασίες για το θέμα αυτό».
«Με άλλα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η συνολική ποσότητα των ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα έχει φτάσει τα 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», είπε ο Ερντογάν, θέλοντας να καταστήσει τον εαυτό του και τη χώρα του ενεργειακό παίκτη στην περιοχή.
Πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις ευλογίες του Πούτιν
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα εργάζονται για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού εργοστασίου, χωρίς να αναφέρει την τοποθεσία του.
Τον Μάιο του 2010 υπεγράφη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, ο οποίος θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες.
Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην τουρκική πόλη Σινώπη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
«Να συνέλθει η Ελλάδα που την τρέλανε ο Tαyfun μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun της Τουρκίας, η οποία «τρέλανε την Ελλάδα», έδειξε την πρόοδο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας ενώ μίλησε και για την παραγωγή νέων πυραύλων με την ονομασία «Cenk» και «Gezgin» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Τούρκος χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής πλευράς «απαράδεκτη» λέγοντας ότι «η Άγκυρα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή», αναπαράγωντας το αφήγημα ότι η Ελλάδα απειλεί και ακολουθεί επιθετική πολιτική.
Η Ελλάδα πρέπει «να συνέλθει και να καταλάβει ότι οι προκλήσεις δεν θα την οδηγήσουν πουθενά», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική Hurriyet, o Ερντογάν είπε στη συνέντευξή του: «Η τελευταία μας δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική για να δείξει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία.
«Ο Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα σε αυτήν».
«Θα δώσουμε τα καλά νέα για πολλούς ακόμη, όπως οι πύραυλοι Cenk και Gezgin. Φέραμε την αμυντική βιομηχανία σε αυτό το σημείο παρά τα εμπόδια. Το 2023, το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος ελπίζουμε ότι θα βγει από το υπόστεγο. Θα θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη φρεγάτα που θα ενισχύσει τη δύναμή μας στη θάλασσα. Η ανάπτυξη πυραύλων συνεχίζεται».
«Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή. Θα τους απαντήσουμε με την τεχνολογία μας. Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.