Λάβρος κατά του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ εμφανίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
Ο κ.Αδαμίδης έκανε λόγο για σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ» ενώ ζήτησε να διατηρηθούν οι προνομιακές υψηλές εκπτώσεις που ισχύουν για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ προκειμένου όπως είπε να μην πάνε σε ανταγωνιστικές εταιρείες. «Είτε είναι εργαζόμενος στη ΔΕΗ είτε φαρμακοποιός έχει 30% στο ανταγωνιστικό τιμολόγιο. Θα τους οδηγήσετε να αλλάξουν πάροχο. Μήπως θέλουμε τους εργαζόμενους να τους στείλουμε στους ανταγωνιστές;» ανέφερε.
Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας όπου αναπτύχθηκαν τα ορυχεία και εργοστάσια λιγνίτη ο κ. Αδαμίδης επικαλέστηκε στίχους του τραγουδιού της Χαρούλας Αλεξίου «άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει»!
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Παραπληροφόρηση για την άρση της μονιμότητας
Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει μονομερώς την συλλογική σύμβαση, «κάτι που δεν κατάργησε ούτε η χούντα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν βάλει αρκετές φορές το χέρι στη τσέπη! Ο κ. Αδαμίδης ισχυρίστηκε, επίσης, ότι μέσω του νομοσχεδίου δημιουργούνται συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους ενώ συμπλήρωσε πως γίνεται μια προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης σχετικά με την άρση της μονιμότητας. «Μέχρι σήμερα πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην απόλυση για λόγους επάρκειας. Από το 2012 δεν προστατεύονται από την αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.
Στάσης: Με το ν/σ δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα
Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης υπογράμμισε ότι προωθείται συνολικό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό της εταιρείας από τις αγκυλώσεις του Δημοσίου. «Δίνονται λύσεις σε χρόνια δομικά προβλήματα, περιορίζονται οι γραφειοκρατίες που ανάγκασαν την ΔΕΗ να λειτουργεί με όρους παλιού ελληνικού Δημοσίου. Ενδυναμώνεται το στελεχιακό δυναμικό της Δ.Ε.Η. και εκσυγχρονίζεται συνολικά η αγορά ενέργειας στην χώρα μας.
Η επιχείρηση θα μπορεί με πιο γρήγορες διαδικασίες να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και να προχωρήσει σε επενδύσεις. Αποκτούμε αρκετά εφόδια για να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται και να βάλουμε τη ΔΕΗ σε μια εποχή».
Ακόμα στην επιτροπή έχουν τοποθετηθεί εκπρόσωποι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φωτοβολταίκών οι οποίοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της που ζήτησαν να εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα από την ιδιωτικοποίηση.
Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
«Να πω και εγώ με την σειρά μου, ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και στήριξη των ΑΠΕ, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, το μόνο που πραγματικά κάνει και προφανώς αποδείχτηκε και από τους φορείς που έχουν καταθέσει, ιδιωτικοποιεί την ΔΕΠΑ και ενισχύει περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, πολύ φοβάμαι ότι αυτό που εμφανίζεται στο νομοσχέδιο, στις συγκεκριμένες διατάξεις, το μόνο που γίνεται είναι να επενδύουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγούμε τους συναδέλφους σε συνθήκες γαλέρας, τους εργαζομένους, αφού καταργούμε τις συλλογικές συμβάσεις.
Ένα άλλο ζήτημα, που δεν τιμά την διαδικασία του Κοινοβουλίου, αλλά και την ίδια την θέση του Υπουργείου, είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Εδώ και δύο μήνες, προσπαθούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην εταιρεία δεν θα έχουν μονιμότητα. Λες και οι προηγούμενοι έχουν μονιμότητα. Είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω στον Υπουργό, ότι με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012, κάθε έννοια από τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που προβλέπεται να λήγουν με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την συμπλήρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης νοούνται ως εργασίες αορίστου χρόνου και εν πάση περιπτώσει με την διαδικασία αυτή καταργούνται. Όπως, επίσης, και οι διατάξεις των κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και οι όροι συλλογικών συμβάσεων επίσης καταργούνται. Αυτά το 2012, από το 2012 μέχρι σήμερα όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και διέπονται προφανώς από τις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Σε ότι έχει να κάνει με την νομιμότητα, κύριε Υπουργέ, δεν κάνει να το λέμε άλλο αυτό, διότι το μόνο που ενισχύει, το ακούω παντού, καλά κάνει να καταργήσει την μονιμότητα. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η εταιρεία, έχει οδηγήσει στην απόλυση, πάνω από 100 εργαζομένους συναδέλφους, για λόγους επάρκειας. Άρα, λοιπόν, δεν μπαίνει ένα τέτοιο ζήτημα, δεν προστατεύονται ούτε από πειθαρχικά παραπτώματα ούτε πολύ περισσότερο από την αξιολόγηση του προσωπικού, η οποία γίνεται κατ’ έτος.
Συνεχίζοντας, στο άρθρο 3 του νόμου. Δεν ξέρω ποιος νοσηρός νους κατάλαβε εδώ ότι πρέπει να πάμε σε αυτές τις συνθήκες. Καταρχήν, έχουμε την πλήρη κατάργηση του ΑΣΕΠ, όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν τις τελευταίες μέρες να δείξουν ότι ελέγχεται από το ΑΣΕΠ. Δεν ξέρω αν είναι ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ, ο οποίος διατηρεί και μία σχέση, γενικού διευθυντή, κάτι το οποίο απαγορεύεται. Τουλάχιστον θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδιότητα του νομικού συμβούλου, αυτό θα το δούμε και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Δεν μπορεί να έχει και τις δύο ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνει, λέει την συνέντευξη. Ποιος ΑΣΕΠ λέει συνέντευξη; Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει ΑΣΕΠ που να λέει συνέντευξη, έχει καταργηθεί αυτό με νόμο, απαγορεύεται. Λέμε, λοιπόν, ότι θα έχουμε συνέντευξη, αλλά ελέγχεται από το ΑΣΕΠ. Ποιο ΑΣΕΠ, που μέσα σε 10 ημέρες πρέπει να συμφωνήσει με τις διαδικασίες. Να πούμε, λοιπόν, ότι αν δε συμφωνήσει μέσα 10 ημέρες τεκμαίρεται, άρα μπορεί η επιτροπή που θα δημιουργήσει ο κ. Στάσσης από 3 άτομα, να κάνει προσλήψεις, έτσι ακριβώς όπως τις θέλει. Βεβαίως, καταργείται και η εντοπιότητα, καταργούνται όλες αυτές οι διατάξεις.
Τέλος, μέσα σε 20 ημέρες, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τον ΑΣΕΠ τεκμαίρεται και η πρόσληψη. Φοβάμαι, ότι οδηγείτε την εταιρεία την συγκεκριμένη στις εποχές, που θα ξαναγεμίσει η πλατεία Κλαυθμώνος, γιατί οι επόμενοι θα μπορούν να διώξουν με το ίδιο νομοσχέδιο κάποιους άλλους. Εδώ είναι η νοσηρότητα.
Οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Η., εκτός του ότι δεν εντάσσονται στην ήδη συλλογική σύμβαση που έχουμε, δηλαδή, αύριο θα προσλάβει ο κ. Στάσσης 50, 100, 200, θα απαγορεύεται να ενταχθούν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουμε και δεν ξέρω πόσο συνταγματικό είναι αυτό, γιατί σε μια επιχείρηση διέπεται όλο το προσωπικό από την επιχειρησιακή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αυτό λέει και η διεθνής οργάνωση εργασίας, αυτό λένε και οι ελληνικοί νόμοι, αλλά ακόμη και έτσι να γίνει, γιατί δεν έχει καμία σχέση η διαδικασία αυτή με το μοντέλο Ο.Τ.Ε., όπου οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί, είτε είναι νέοι, είτε είναι παλιοί, διέπονται από συλλογική σύμβαση. Εδώ λοιπόν, έχουμε ανακαλύψει κάτι καινούργιο. Ότι δεν θα εφαρμόζεται καμία γενική ή ειδική διάταξη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας ή του κανονισμού κατάστασης προσωπικού ή κατά το οποιοδήποτε ρυθμίζει μισθούς, άδειες και τα λοιπά.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα επιδιώξουμε και τι θα κερδίσουμε με αυτό τον εκσυγχρονισμό ή θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. και του ομίλου Δ.Ε.Η. δεν είναι επαρκείς; Θα πω αυτό που δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης τις ημέρες που είχαμε τα προβλήματα στη Χαλκιδική: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, τα στελέχη του ΔΕΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, γιατί κάτω από αντίξοες συνθήκες και υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να ηλεκτροδοτήσουν την Χαλκιδική». Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους. Γιατί θέλουμε να έχουμε δύο διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων; Να έχει ο κ. Στάσσης αυτή την ώρα στην εταιρεία του δύο τεχνίτες, όπου ο ένας θα έχει συλλογική σύμβαση και ο άλλος θα είναι υπό το φόβο της απόλυσης; Ένας εργαζόμενος μπορεί να αποδώσει σωστά όταν προστατεύεται, όταν υπάρχει η προστασία των εργαζομένων. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που απορώ για ποιο λόγο θέλουμε να τις καταργήσουμε.
Στο άρθρο 4, δημιουργούμε και στελέχη δύο ταχυτήτων. Ήδη σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε εκκαθάριση τριών Γενικών Διευθυντών για να φτιάξουμε δύο Γενικούς Διευθυντές και μάλιστα, η μία Γενική Διεύθυνση θα λέγεται «Λιγνιτικής Παραγωγής» δηλαδή, η «βρώμικη Δ.Ε.Η.» που ετοιμαζόμαστε να την κλείσουμε, γιατί θα έχει κόστη. Η άλλη θα είναι η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής της «καθαρής Δ.Ε.Η.», αυτής που θα έχει το φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και δεν ξέρω ποιες άλλες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό δείχνει το τι ακριβώς θα συμβεί και επειδή απελευθερώνουμε το ανώτατο όριο αποδοχών σε μια κατηγορία στελεχών, όπου σε κάποιους λήγουν οι συμβάσεις τους και θα γίνουν Διευθυντές με άλλο μισθολόγιο, την οποία, θα αποφασίσει μια τριμελής Επιτροπή. Δηλαδή, θα έχουμε ανθρώπους που θα είναι ενταγμένοι στο ανώτατο όριο αποδοχών, Γενικοί Διευθυντές που δεν έχει λήξει η θητεία τους, εκτός αν φέραμε το νομοσχέδιο να κάνουμε προκήρυξη όλων των Γενικών Διευθυντών για να κάνουμε μια εκκαθάριση, γιατί κάποιων η θητεία λήγει σε τρία ή τέσσερα χρόνια και επειδή θα έχουμε προσλάβει έναν Διευθυντή εκτός του ορίου αποδοχών, σε αυτόν θα πάμε να δώσουμε άλλο μισθό και θα έχουμε τεράστια προβλήματα σε στελέχη δύο κατηγοριών και μισθολογικά.
Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στο άρθρο 11 έχουμε μια προσαρμογή ενιαίου τιμολογίου. Είχαμε δει την δυνατότητα στον Υπουργό να πούμε ότι συλλογική σύμβαση μονομερώς δεν κατήργησε, δυστυχώς, ούτε η χούντα και αυτό γίνεται για να έχουμε το επικοινωνιακό. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Δ.Ε.Η. πρέπει να βάλουν το χέρι τους και οι εργαζόμενοι στην τσέπη, λες και μέχρι σήμερα με τους νόμους 3833, 4024, επειδή η χώρα είχε τέτοιο πρόβλημα καταργήσαμε συλλογικές συμβάσεις.
Τώρα ερχόμαστε και καταργούμε μονομερώς μία συλλογική σύμβαση και λέτε στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, που τους δίνετε ένα ειδικό τιμολόγιο, ειρήσθω εν παρόδω, κύριε Υπουργέ, φορολογείται.
Η πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, ότι εμείς θα έχουμε 30% κατά ανώτατο όριο έκπτωση στο ανταγωνιστικό κομμάτι. Ξέρετε ότι στο σύνολο των πολιτών της χώρας μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη έκπτωση από τις ανταγωνιστικές εταιρείες, τους εναλλακτικούς παρόχους;
Στη Δυτική Μακεδονία, που τυχαίνει να προέρχομαι, αλλά και στη Μεγαλόπολη, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση έχει καθιερώσει το περιβαλλοντικό τιμολόγιο, είτε είναι εργαζόμενος στη ΔΕΗ, είτε είναι φαρμακοποιός, είτε είναι γιατρός, είτε είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης, έχει 30% αφορολόγητο στο αγωνιστικό κομμάτι. Ποια είναι πρότασή σας, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, στους εργαζόμενους, να έχω 30% στο ανταγωνιστικό κομμάτι φορολογητέο; Ξέρετε τι θα κάνετε; Θα οδηγήσετε το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αλλάξουν πάροχο. Αυτή είναι η επιλογή; Μήπως θέλουμε τους εργαζόμενους να τους στείλουμε στους ανταγωνιστές, για να δείξουμε ότι με αυτόν τον τρόπο χτυπάμε τα προνόμια των εργαζομένων; Τα μόνα προνόμια αυτών των εργαζομένων είναι οι εκατοντάδες νεκροί για να ηλεκτροδοτήσει τη χώρα.
Κλείνω με ένα ζήτημα που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, τοποθετήθηκε και ο κ. Μαυρογένης και αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των ΑΠΕ. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ έναντι αυτών, αλλά είναι προσβλητικό για όλους τους εργαζόμενους, γιατί μιλάμε, κύριε Υπουργέ, ότι οι λιγνιτικές μονάδες της είναι αυτές που καλύτερα να είναι κλειστές παρά να δουλεύουν, γιατί είναι ακριβές. Αν είναι έτσι, κύριε Υπουργέ, να τις κλείσουν αύριο το πρωί. Δεν δίδει κανένας το δικαίωμα σε κανέναν Υπουργό, πολύ περισσότερο στον Πρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος δουλεύει τις μονάδες αυτές επιζήμια και να μπουν 300.000.000 ή 400.000.000 ευρώ το χρόνο, για να αυξηθούν τα τιμολόγια και να την πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές; Το γιατί έγιναν πάρα πολύ ακριβές, το ξέρετε πάρα πολύ καλά όσοι βρίσκεστε στην αίθουσα. Το 2013, η χώρα επέλεξε να γίνουν ακριβές οι μονάδες, για αυτό και ο κ. Μαυρογένης λέει ότι «Πτολεμαΐδα 5 δεν έχει καμία προοπτική». Γιατί δεν έχει προοπτική, είναι ακριβά τα δικαιώματα ρύπων; Γιατί η χώρα μας απεμπόλησε αυτό το δικαίωμα;
Επίσης, να σας πω και κάτι τελευταίο που πραγματικά θέλω να το βάλουμε σε μία σκέψη. Η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι φτηνές; Αν είναι φτηνές και ανταγωνιστικές καταργήστε το ΕΤΜΕΑΡ. Το έχετε αύξηση διαχρονικά 11.000%, για να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι; Η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις νόρμες που υπάρχουν θέλει να περιορίσει και εμείς λέμε, ναι, να περιορίσει το διοξείδιο του άνθρακα. Τι κάνει για αυτό από το 2006 μέχρι σήμερα; Ενίσχυση ή δεν ενισχύει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Παλαιότερα με το τέλος ΑΠΕ και μετά για να μην το καταλάβει ο καταναλωτής του, το φτιάξαμε ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο αυξήθηκε 11.000%, από 30 λεπτά σε 26 ευρώ. Για να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι. Γιατί τρέμουν όλοι μην αυξηθεί το ΕΛΑΠΕ;
Επιδοτείται, λοιπόν, τις μονάδες αυτές για να μείνουν στο σύστημα και να πάμε σε μια καθαρή ενέργεια. Πολύ καλά κάνετε. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και στη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση. Δεν μπορεί ξαφνικά η χώρα να μην έχει καμία λιγνιτική παραγωγή το 2028. Ποιος θα αντικαταστήσει αυτό το καύσιμο; Το ανταγωνιστικό φυσικό αέριο ή το εισαγόμενο; Που τίθεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας;
Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω με ένα τραγούδι που είπε η Χαρούλα Αλεξίου «είναι άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα» - η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία, το έκαναν συνειδητά από τον πλούτο που είχαν στα έγκατα της γης, χάθηκαν και ζωές και να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα - «και είναι άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει». Αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση σε αυτές τις περιοχές με τον ξαφνικό θάνατο. Σας ευχαριστώ πολύ.