Ανησυχία προκαλεί το εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και στάχτης από τις φωτιές.
Οι εικόνες από την στάχτη και τον καπνό να πνίγουν χθες το λεκανοπέδιο Αττικής έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Το νέφος καπνού και στάχτης παραμένει και σήμερα πάνω από το λεκανοπέδιο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Eurokinissi.
Αυτό, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που επικρατεί για 9η ημέρα στη χώρα έχει δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Τόνισε ότι ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Απέδωσε στις μεγάλες θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων ημερών, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη.
Μετά τα αίτια των πυρκαγιών, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
Μάλιστα, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την πυρκαγιά στον βορειοδυτικό τομέα του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Μπεχράκης: Τα σωματίδια καπνού στον αέρα μετά τις πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνo
Αναφερόμενος στα μικροσωματίδια καπνού ο καθηγητής Πνευμολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα και τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.
«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο, έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό. Ευθύνονται επίσης για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη. «Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε», υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους κινδύνους για τις εγκύους επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού. Τέλος, ανέφερε ότι άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα καλό είναι να φορούν μάσκα και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατάνε πολύ.
Βασιλακόπουλος: Να φορέσουμε τις μάσκες για να προστατευτούμε από τα μικροσωματίδια
Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι πρέπει να φορέσουμε τις μάσκες τώρα όχι μόνο για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό αλλά και από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. «Προφανώς αν υπάρχει μάσκα υψηλής προστασίας ακόμη καλύτερα αλλιώς είτε 2 χειρουργικές ή μια χειρουργική εσωτερικά και μια υφασμάτινη απ έξω αυτό κάνει το καλύτερο δυνατό φιλτράρισμα» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε και για λίγες ώρες να εισπνεύσεις αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνει φλεγμονή. «Για έναν απλό άνθρωπο που είναι τελείως υγιής αυτή η φλεγμονή θα κάνει έναν ερεθισμό συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν έχει όμως υποκείμενα νοσήματα, αν έχει ήδη φλεγμονή στους αεραγωγούς του πχ άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τότε η επιπλέον φλεγμονή που θα γίνει από αυτά θα επιτείνει την ήδη προϋπάρχουσα φλεγμονή και θα έχει επίταση των συμπτωμάτων-παρόξυνση. Οπότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα πνευμονολόγο του να ρυθμίσει την αγωγή του», ανέφερε ενδεικτικά.
Ωστόσο, τόνισε πώς κάποιος που δεν ξέρει ότι έχει κάποιο νόσημα αν νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, ιδιαίτερα τώρα που είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, να μην θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα αλλά να επισκεφτεί έναν πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων πχ από το τσιγάρο νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δηλαδή το 10% και οι μισοί δεν το γνωρίζουν.
Φωτογραφίες: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI