Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 1 στα 5 κρούσματα αφορούν ανήλικους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναμένονται τόσο οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού, όσο και η έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, μιας και ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με κορωνοϊό είναι συντριπτικός έναντι των εμβολιασμένων. Συγκεκριμένα, από τους 338 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία της χώρας, 309 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Γι' αυτό και οι επιστήμονες εκπέμπουν «SOS» προκειμένου οι ανεμβολίαστοι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας, η οποία με τη μετάλλαξη «Δέλτα» έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, εξαιτίας της υπερμεταδοτικότητας του μεταλλαγμένου στελέχους.
Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τώρα οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αγγίζουν το 54,5%, ήτοι κάτι περισσότερο από 5.715.000 ανθρώπους, αριθμός που απέχει κατά πολύ για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Ενα στα πέντε νέα κρούσματα αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών
Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα ενισχύεται εν όψει και της έναρξης του σχολικού έτους και του ανοίγματος των σχολείων, είναι το γεγονός ότι 1 στα 5 κρούσματα αφορούν σε ανήλικους.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών, απέναντι στην μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο ευάλωτη, ενώ αποτελεί και μία σοβαρή εστία μετάδοσης του ιού σε μεγαλύτερους και δη σε ηλικιωμένους
Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου «η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες κάτω των 17 ετών, είναι εντυπωσιακή. Τον Μάιο, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα ήταν 7,5%, ενώ σήμερα φτάνει στο 20%. Ως εκ τούτου, ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά κάτω των 17 ετών».
Η Μαρία Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα τη Σκωτία, που τα σχολεία έχουν ανοίξει και όπου μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% στα παιδιά.
«Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού», συμπλήρωσε.
Ο εμβολιασμός στα παιδιά ίσως πείσει και τους αναποφάσιστους
Όπως τόνισε, μάλιστα, η πρόεδρος της επιτροπής, ο εμβολιασμός των μαθητών ίσως να παρακινήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που παραμένουν ανεμβολίαστα, να εμβολιαστούν. «Άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως συνολικά έχουν γίνει 11.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 6.000.000 αφορούν έστω και μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,3% επί του συνολικού πληθυσμού ή στο 66,5% επί των ενηλίκων.
Πάνω από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% επί του συνολικού πληθυσμού ή 63,6% επί των ενηλίκων.
Ο εμβολιασμός στα παιδιά μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλάξεων
Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών κρίνεται αναγκαίος για τη μείωση της διασποράς, η οποία στην κοινότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντος, αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή μεταξύ των παιδιών και εφήβων, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ομαλής εκπαιδευτικής ζωής.