Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τον πολικό αεροχείμαρρο που θα σκεπάσει την Ελλάδα, ο οποίος θα φέρει σφοδρές χιονοπτώσεις, βάζοντας τη χώρα στην κατάψυξη.
Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το μεγάλο κύμα χιονοπτώσεων που θα σαρώσει τη χώρα, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση έκτακτων ζητημάτων που θα προκύψουν από την «ψυχρή εισβολή» που αναμένεται τις επόμενες ώρες.
Ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, μιλώντας στο iefimerida.gr ανέλυσε πώς θα κινηθεί ο πολικός αεροχείμαρρος τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ψυχρή εισβολή για μήνα Ιανουάριο», η οποία θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις, ντύνοντας αρκετές περιοχές της χώρας στα λευκά.
Πότε και πού θα χτυπήσει ο πολικός αεροχείμαρρος
Όπως λέει στο iefimerida.gr ο κ. Καντερές «το έντομο κύμα που θα προκύψει λόγω του πολικού αεροχειμάρρου -έρχεται από την κεντρική Ευρώπη- θα είναι εμφανές από το βράδυ της Παρασκευής. Αρχικά με συννεφιές και βροχές σε όλη τη χώρα, μετοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας, με τάση να κατέβουν προς τα κάτω».
«Από το Σάββατο όμως η ψυχρή εισβολή που θα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ θα φέρει βροχές, χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, αλλά και στα πεδινά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και επίσης και ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή του Αιγαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πώς η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «την Κυριακή τα φαινόμενα σε δυτική Ελλάδα θα σταματήσουν και στη βόρεια Ελλάδα θα περιοριστούν. Οι χιονοπτώσεις θα επικεντρωθούν σε Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες, Ανατολική Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και Δωδεκάνησα και στα ορεινά, αλλά και χαμηλότερα».
Στο «μάτι» και η Αττική -Πότε αναμένονται χιονοπτώσεις
Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr o κ. Καντερές από Σάββατο βράδυ προς Κυριακή πρωί η ψυχρή εισβολή θα περάσει από το λεκανοπέδιο της Αττικής.
«Χρειάζεται προσοχή εκ μέρους Πολιτικής Προστασίας για προβλήματα που θα προκύψουν από τις πιθανές χιονοπτώσεις σε Άγιο Στέφανο, Μαλακάσα. Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί ακόμα το κύμα κακοκαιρίας εκείνες τις ώρες. Θα χιονίσει στα βόρεια προάστια, Βίλια, Χασιά κλπ», τονίζει.
Θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας;
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν θα πέσει χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Καντερές ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι πιθανότατα να ρίξει λίγο χιονόνερο. Για την ιστορία στο παρελθόν χιόνια μήνα Ιανουάριο στην Αθήνα έχουν πέσει ξανά τον Ιανουάριο του 2002, καθώς και το 1963.
Στην κατάψυξη η χώρα, νέο κύμα από Δευτέρα προς Τρίτη
Όπως λέει ο γνωστός μετεωρολόγος η χώρα θα παραμείνει στην «κατάψυξη» για όλη την επόμενη εβδομάδα, ενώ η ψυχρή εισβολή θα ξαναδώσει φαινόμενα Δευτέρα προς Τρίτη με χιόνια και στην Αθήνα, ίσως και περισσότερο αυτή τη φορά. «Τα κρύα θα κρατήσουν όλη την εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη βόρεια Ελλάδα σε ορισμένα επίπεδα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -16 και -20 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα θα πρέπει να προσέχουν να μην σπάσουν οι ηλιακοί συλλέκτες λόγω του κρύου.
Τι είναι με απλά λόγια ο πολικός αεροχείμαρρος
Καταληκτικά, σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τον όρο «πολικός αεροχείμαρρος» που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι ο κ. Καντερές απάντησε μεταξύ άλλων:
«Στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε ένα ύψος 10-13 χιλιομέτρων και ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη υπάρχει ο λεγόμενος αεροχείμαρρος. Φανταστείτε τον σαν έναν σωλήνα ο οποίος να έχει μήκος 1.500 έως 3.000 χλμ, πλάτος 300 με 500 χλμ και ένα ύψος 1,5 με 3 χιλιόμετρα. Αυτός λοιπόν ο αεροσωλήνας που μετακινείται μέσα στο χρόνο έχει μέσα του τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τους 250-300 χλμ.
Καθοδηγεί τα βαρομετρικά χαμηλά με αποτέλεσμα να προκύπτουν οι κακοκαιρίες. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος κατέβηκε από βορά προς νότο μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την Ιρλανδία και από τα βόρεια πλάτη της Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση θα φανεί από το προσεχές Σάββατο (22/1) στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα θα έχουμε μέγιστη θερμοκρασία 2 με 3 βαθμούς Κελσίου το πολύ».