Ορατοί είναι πλέον οι πρώτοι «καρποί» από το μεγάλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που πραγματοποιεί η Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.
Με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία, ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός και το Δημόσιο, ανανεώνεται η δέσμευση για την παράλληλη, πλήρη και οριστική αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή, από τις συνολικές αποθέσεις των παλαιότερων χρήσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το τεράστιο πρότζεκτ απομάκρυνσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με στόχο την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον.
Πώς έγινε πράξη η απομάκρυνση 500.000 τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη δραστηριότητα (παλιοί ιδιοκτήτες)
Το πρότζεκτ περιβαλλοντικής αποκατάστασης που «τρέχει» η Ελληνικός Χρυσός στην ευρύτερη περιοχή είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη της υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.
Η ευάλωτη περιοχή στην οποία είχε στραμμένο το ενδιαφέρον της η Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, έκτασης 32.000 τ.μ., που, βάσει των διαθέσιμων ιστορικών στοιχείων, διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ‘80 και λειτούργησε μέχρι το ‘95 -αρκετά πριν την ανάληψη της ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός. Ο εν λόγω υπαίθριος χώρος, στον οποίο αποθήκευαν παραγόμενα συμπυκνώματα αρσενοπυριτών, προϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας του μεταλλείου Ολυμπιάδας, θεωρήθηκε ως περιβαλλοντικό «βαρίδι» από την Ελληνικός Χρυσός, γι’ αυτό και αποφάσισε να αναλάβει δράση, από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής της στην περιοχή.
Στο πρώτο στάδιο της αποκατάστασης απομακρύνθηκαν οι αρσενοπυρίτες, που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, ενώ ακολούθησαν εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη. Τα υπολείμματα μεταφέρθηκαν στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους. Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν, στη συνέχεια, εδαφοβελτιωτικά έργα και εργασίες διαμόρφωσης, ώστε να επανέλθει το αρχικό ανάγλυφο.
Κι όμως, η περιοχή πρασίνισε ήδη
Ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» που είχε θέσει εξ αρχής η Ελληνικός Χρυσός ήταν η πλήρης επαναφορά της περιοχής στην πρότερη κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση, φυτεύτηκαν 3.700 ενδημικά φυτά, τα οποία ανήκουν σε είδη τοπικής χλωρίδας και προέρχονται από το φυτώριο της Ολυμπιάδας.
Σε σύντομο διάστημα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η περιοχή άρχισε να πρασινίζει ξανά, δίνοντας ένα σαφές σημάδι ότι η περιοχή αποκαθίσταται. Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί διαχρονικά με κύριο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος που την φιλοξενεί και συνεχίζει, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, να υλοποιεί σημαντικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, προκειμένου να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων.
Ποιες άλλες «πράσινες» παρεμβάσεις γίνονται στην περιοχή
Η Ελληνικός Χρυσός, ωστόσο, έχει ήδη «τρέξει» και άλλα προγράμματα που στοχεύουν στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Μερικά από αυτά είναι:
- Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα
Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.
2. Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ στην Ολυμπιάδα
Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.
3. Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι»
Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.
4. Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη
Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης περίπου 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.
Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.