«Η Ελλάδα αλλάζει και σε περιμένει να επιστρέψεις» -Πρακτικός Οδηγός για τις ευκαιρίες επαναπατρισμού των αποδήμων - iefimerida.gr

«Η Ελλάδα αλλάζει και σε περιμένει να επιστρέψεις» -Πρακτικός Οδηγός για τις ευκαιρίες επαναπατρισμού των αποδήμων

Ενας νεαρός με τη βαλίτσα του στο αεροδρόμιο
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρουσιάστηκε, νωρίτερα σήμερα, η μελέτη «Greece Country Highlights», για την ενημέρωση των απόδημων Ελλήνων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού τους, την οποία επιμελήθηκε η ΕΥ Ελλάδος, για λογαριασμό της BrainReGain - Ελληνισμός Εν Δράσει, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που αποτελεί την δεύτερη έκδοση του Greece Country Highlights που είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και είναι επικαιροποιημένη, έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις εξελίξεις του τρέχοντος οικονομικοκοινωνικού πλαισίου της Ελλάδας, με βασικές πληροφορίες για το ελληνικό ρυθμιστικό, νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο, καθώς και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού που δημιουργούνται για τους Έλληνες του εξωτερικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για μία σημαντική μελέτη, που αποτυπώνει τα δεδομένα για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και θα συνδράμει στο να επικοινωνηθεί το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα και το οποίο θα μπορέσει να συνδράμει στον κυρίαρχο εθνικό στόχο, το πώς όλο αυτό το εθνικό κεφάλαιο που έφυγε από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα επιστρέψει προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Όπως εκτίμησε ο υφυπουργός, ο αριθμός όσων θέλουν να επιστρέψουν αυξάνεται και για αυτόν τον λόγο είναι ακόμη πιο σημαντικό, όπως είπε, ότι από πλευράς κυβέρνησης για πρώτη φορά εκπονείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο θα εκτείνεται από το 2024 έως το 2027 και αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι «να βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοήσουν την επιστροφή της γενιάς του brain drain»

Σημείωσε, ότι μία πτυχή του σχεδίου αφορά στη σχέση της ελληνικής Πολιτείας, της ελληνικής διασποράς και της αντιμετώπισης της νέας γενιάς διασποράς, του brain drain.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση Ημερών Καριέρας της ΔΥΠΑ στο εξωτερικό, ενεργή συνεργασία με την Enterprise Greece προκειμένου το ελληνικό επιχειρείν να επικοινωνηθεί με το εξωτερικό, καθώς επίσης και μνημόνιο συνεργασίας με το Study in Greece που σχετίζεται με την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η επανάκτηση ενός κρίσιμου εθνικού κεφαλαίου είναι σύνθετη μάχη και χρειάζεται στρατηγική, σταθερές πολιτικές συνθήκες και νομίζω η χώρα μας, με την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο ελκυστικό απ' ότι αυτό που υπήρχε τη δύσκολη δεκαετία της κρίσης», κατέληξε ο κ. Κώτσηρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας BrainReGain - Ελληνισμός Εν Δράσει, Κωνσταντίνος Κεσεντές, σημείωσε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι «να βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοήσουν την επιστροφή της γενιάς του brain drain».

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτυχθεί μία πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, καθώς επίσης προσφέρεται ενεργή υποστήριξη από μέντορες σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κεσεντές, περισσότερες από 700 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πρωτοβουλία και ήδη έχουν γίνει 156 αναθέσεις σε μέντορες από εταιρείες-μέλη της πρωτοβουλίας, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, τεχνολογία, τουρισμός κ.ά).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της ΕΥ Ελλάδος, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι μία «παγκόσμια πραγματικότητα» ο «πόλεμος ταλέντων» και ότι είναι πρόκληση και για την ελληνική πραγματικότητα για το πώς θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις εδώ.

«Ο επαναπατρισμός ταλέντων είναι ένα θέμα που αφορά όλους, είναι ένα στοίχημα που θέλουμε και πρέπει να κερδίσουμε», κατέληξε.

Πρακτικός Οδηγός ενημέρωσης

Η μελέτη «Greece Country Highlights» «βλέπει» τη χώρα μέσα από 4 βασικές διαστάσεις που θεωρούνται σημαντικές στην απόφαση κάποιου να επιλέξει εάν θα επιστρέψει στην Ελλάδα ή όχι.

Οι διαστάσεις αυτές είναι:

Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες του εξωτερικού. Η μελέτη καταγράφει νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας (θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας), κίνητρα επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις και προσέλκυση εταιρειών, υπερτριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς επίσης και αύξηση του μέσου μισθού, με προοπτική σύγκλισης τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εργαλεία έμμεσης και άμεσης χρηματοδότησης. Ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θεωρείται ότι υπάρχει πιο εύφορο έδαφος για την υλοποίηση, ωρίμανση και ανάπτυξη τους σε παραγωγικούς οργανισμούς. Το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ορίζοντας Ευρώπη» αποτελούν τα βασικά εργαλεία.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες από την Πολιτεία και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής. Η μελέτη καταγράφει ως θετικές τις αλλαγές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, το σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων, τη νομοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη μέριμνα για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η περαιτέρω στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, μέτρα κοινωνικής πολιτικής όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η θέσπιση κοινωνικών πολιτικών στέγασης.

Τα παραπάνω αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ παράλληλα συμβάλλει και ο εκσυγχρονισμός της Πολιτείας, με την εξέλιξη του gov.gr.

Η μελέτη καταγράφει ότι έχουν ψηφιοποιηθεί 1.713 υπηρεσίες σε 11 κατηγορίες που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, την οικογένεια, την υγεία, την Εργασία, τη δικαιοσύνη και την καθημερινότητα του πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φορολογικά κίνητρα και ευκαιρίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη του κράτους στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων ταλέντων από το εξωτερικό και αποδήμων Ελλήνων.

Η μείωση των ποσοστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς, η digital nomad visa, τα family offices και η εναλλακτική φορολόγηση συνταξιούχων του εξωτερικού που επιλέγουν να μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αποτελούν βασικό πυλώνα αξιολόγησης για όσους σκέφτονται να επιστρέψουν.

Η μελέτη «Greece Country Highlights» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://brainregain.gr/el/.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ