Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του οικισμού Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης έχουν προκαλέσει μικρές ρωγμές που έχουν εμφανιστεί σε σπίτια, δρόμους και άλλες υποδομές του χωριού.
Ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορούν να εξηγήσουν, καθώς, όπως λένε, δεν έχει σημειωθεί κάποιος σεισμός που θα μπορούσε να τα δημιουργήσει. Για τον λόγο αυτόν από χθες το απόγευμα βρέθηκε στον οικισμό ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια του φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ρηγματώσεις οφείλονται σε καθίζηση του εδάφους, προκαλώντας προβλήματα σε τουλάχιστον 10 σπίτια του χωριού, όπως είπε στο iefimerida ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος έχει ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Καλοκαιρινός στο iefimerida: Στις 23 Απριλίου η πρώτη ρηγμάτωση
«Από τις 23 Απριλίου παρατηρήθηκε η πρώτη ρηγμάτωση στον δρόμο που συνδέει τον οικισμό. Μετά παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις και σε άλλα σημεία στην περιοχή. Μέσα σε λίγες ημέρες οι ρηγματώσεις αυτές μεγάλωναν, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί σε σπίτια, σε δρόμους, αλλά και σε άλλες υποδομές του οικισμού, όπως στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Σήμερα κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, αποτελούμενο από πολιτικούς μηχανικούς, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα σπίτια που έχουν ρωγμές για να δούμε εάν υπάρχει κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες», επισήμανε ο κ. Καλοκαιρινός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ρηγματώσεις οφείλονται σε γεωλογικό φαινόμενο, ανέφερε χθες στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας: «Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις, μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις έχουν προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε».
Λέκκας: Σε εξέλιξη το φαινόμενο
Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και τις επόμενες μέρες κατά πόσον θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο».

Οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία την εκτίμηση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος ανέφερε: «Θα αποτυπώσουμε την περιοχή με ειδικά μηχανήματα και drone ώστε να δούμε συνολικά τη θέση του φαινομένου, τη μορφολογία της περιοχής, αλλά και τις άλλες γεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου, σε μια πρώτη προσέγγιση ώστε να προτείνουμε τις άμεσες παρεμβάσεις».


Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης αυτοψίας υπήρξε διακριτική σύσταση από τον κ. Λέκκα, καθαρά για προληπτικούς και ψυχολογικούς λόγους, στους κατοίκους ελάχιστων κατοικιών να μη διανυκτερεύσουν εκεί. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας και μελέτης θα δείξουν εάν η περιοχή κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, σύμφωνα με το neakriti, η εισήγηση του κ. Λέκκα προς το υπουργείο είναι θετική όσον αφορά την αναγκαιότητα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
