Το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς, ωστόσο ο αυξημένος αριθμός των θανάτων τις τελευταίες ημέρες είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς που συνεχίζουν να δίνουν μάχες με τον αόρατο εχθρό.
Χθες στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 106 θανάτους από επιπλοκές του κορωνοϊού σε 24 ώρες, προκαλώντας «μούδιασμα» στην κοινή γνώμη. Συνεπώς, οι δεκάδες νεκροί που ανακοινώνονται, σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλειών φέρνουν στο προσκήνιο παράταση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.
Αυτό άλλωστε «φωτογράφισε» σήμερα το πρωί και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα . Όπως είπε, θεωρεί λογικό να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι σε ισχύ έως τις 24/1.
Ετσι, φαίνεται ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πιθανότατα δεν θα βιαστεί στην παρούσα φάση ως προς τη χαλάρωση των μέτρων, υπό τη «σκιά» της αύξησης των σκληρών δεικτών, που συνεχίζουν να πιέζουν το ΕΣΥ.
Μάλιστα, όπως σημείωσαν μέλη της Επιτροπής στο iefimerida.gr, το ιδανικό θα ήταν η παράταση των μέτρων για ακόμη δύο εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της εικόνας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από 1 έως 18 Ιανουαρίου 2022 έχουν συνολικά καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 1.374 θάνατοι από covid-19, με αποκορύφωμα, όπως προαναφέρθηκε, τη χθεσινή ημέρα.
Αναλυτικά τα στοιχεία ανά ημέρα:
- 1/1: ανακοινώθηκαν 59 νεκροί
- 2/1: ανακοινώθηκαν 61 νεκροί
- 3/1: ανακοινώθηκαν 78 νεκροί
- 4/1: ανακοινώθηκαν: 61 νεκροί
- 5/1: ανακοινώθηκαν 61 νεκροί
- 6/1: ανακοινώθηκαν 70 νεκροί
- 7/1: ανακοινώθηκαν 78 νεκροί
- 8/1: ανακοινώθηκαν 65 νεκροί
- 9/1: ανακοινώθηκαν 66 νεκροί
- 10/1: ανακοινώθηκαν 85 νεκροί
- 11/1 ανακοινώθηκαν 80 νεκροί
- 12/1 ανακοινώθηκαν 77 νεκροί
- 13/1 ανακοινώθηκαν 80 νεκροί
- 14/1 ανακοινώθηκαν 72 νεκροί
- 15/1 ανακοινώθηκαν 78 νεκροί
- 16/1 ανακοινώθηκαν 95 νεκροί
- 17/1 ανακοινώθηκαν 101 νεκροί
- 18/1 ανακοινώθηκαν 106 νεκροί
Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που καταλήγουν στα νοσοκομεία είναι εξαιτίας επιπλοκών που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκαλεί πιο βαριά νόσηση, ενώ η πλειονότητα των θανόντων αφορά ανεμβολίαστους.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί η άνοδος των θανάτων
Προσπαθώντας να εξηγήσει τι συμβαίνει με το υψηλό ποσοστό των θανάτων, ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε πως μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι περιορισμένα, αλλά το φαινόμενο θα πρέπει να αναλυθεί στο κοντινό μέλλον από τους επιστήμονες.
Κάνοντας μια εκτίμηση, ο κ. Βατόπουλος μίλησε για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Όπως είπε, η πλειονότητα των θανάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμβολιαστική κάλυψη, ενώ μιλώντας και για την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων, ανέφερε ότι αρκετοί ασθενείς καθυστερούν να μεταβούν λόγω φόβου στα νοσοκομεία, με συνέπεια η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται σημαντικά.
Πλεύρης: Τρομακτική νοσηρότητα η Δέλτα
Οπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, η κορύφωση της μετάλλαξης Ομικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.
Ενώ στην κοινότητα η Ομικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα που αρρώστησαν στις γιορτές, συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων, δήλωσε ο κ. Πλεύρης, για να συμπληρώσει:
«Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μία εβδομάδα».