«Ποσειδώνια 2022»: Ανοίγει τις πύλες της από 6 έως 10 Ιουνίου η ναυτιλιακή έκθεση - iefimerida.gr

«Ποσειδώνια 2022»: Ανοίγει τις πύλες της από 6 έως 10 Ιουνίου η ναυτιλιακή έκθεση

Ποσειδώνια
Ποσειδώνια / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πύλες της ανοίγει από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo η ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2022».

Τουλάχιστον 1.929 εταιρείες από 88 χώρες θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ συνολικά, 24 Εθνικά Περίπτερα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία έχουν επιβεβαιώσει ότι θα καταθέσουν τα ναυτιλιακά τους διαπιστευτήρια κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 18.000 διεθνείς επισκέπτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας για τα «Ποσειδώνια 2022»

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, χαρακτήρισε τη φετινή έκθεση ξεχωριστή καθώς συγκεντρώνεται, όπως είπε, και πάλι η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050, προσθέτοντας ότι η ναυτιλία έχει δεσμευτεί να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ και της ΕΕ για ουδετερότητα άνθρακα.

"Η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία - και οικονομία γενικότερα - που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε σταδιακά από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον, που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον οφέλη", δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, είπε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός πρωτοστατεί με δύναμη και θέληση, και στην ενεργειακή μετάβαση, αναφέροντας ότι η επιστροφή των Ποσειδωνίων, έπειτα από 4 χρόνια, θα προσφέρει μια δυναμική πλατφόρμα επικοινωνίας των πιο καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων δυνατοτήτων λειτουργίας του κλάδου. "Ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, υποδεχόμαστε τη διοργάνωση των Ποσειδωνίων, με τη βεβαιότητα ότι, όχι μόνο θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες, υψηλές προσδοκίες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και θα τις υπερβεί", τόνισε η ίδια.

Ο πρόεδροςτου Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας, δήλωσε ότι "τα Ποσειδώνια 2022 είναι μεγάλη γιορτή για την Ελληνική Ναυτιλία και γενικότερα για την παγκόσμια Ναυτιλία". Πρόσθεσε ότι μετά από όλους αυτούς τους περιορισμούς και τις δοκιμασίες που επέφερε ο COVID-19 είμαστε επιτέλους ελεύθεροι να προωθήσουμε τον τομέα μας και να ανταλλάξουμε καινοτόμες λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος Πειραιά, Ιωάννης Μώραλης, δήλωσε ότι «τα Ποσειδώνια έχουν βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα, για την εθνική οικονομία, για τη ναυτιλία και κατ' επέκταση για την πόλη του Πειραιά. "Ο Πειραιάς είναι η βάση και η πόλη στην οποία χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας που πρωταγωνιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών" επεσήμανε.

«Παρ' όλες τις αντιξοότητες καταφέραμε να καλύψουμε το σύνολο του εκθεσιακού χώρου και πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι», δήλωσε ο Θοδωρής Βώκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.

Τόνισε ότι «η φετινή έκθεση είναι μεγαλύτερη κατά 7% από την προηγούμενη, του 2018, μια αύξηση που αντανακλά το δυναμισμό, το σφρίγος και την πρόοδο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία επενδύει πολλά για να αναβαθμίσει την ποιότητα και την τεχνολογία των υπαρχόντων πλοίων, να διαφοροποιήσει αυτό που προσφέρει προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες των αγορών και να ανανεώσει τον στόλο της με την προσθήκη νέων πλοίων που έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν τους νέους κανονισμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει τη σχέση Πολιτισμού και θάλασσας, συμμετέχοντας στα «Ποσειδώνια 2022»

Τη σχέση μεταξύ της θάλασσας και του ελληνικού πολιτισμού παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχοντας με δικό του περίπτερο στα «Ποσειδώνια 2022», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά λαμβάνει μέρος στη μοναδική αυτή έκθεση, που προβάλλει τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή, απλώνονται τα ελληνικά πελάγη με διάσπαρτα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά σε όλη τους την έκταση, μεταφέροντας εδώ και 6.000 χρόνια αγαθά, ιδέες, πολιτισμό.

Από το Ιόνιο μέχρι τα Mικρασιατικά παράλια, οι ελληνικές θάλασσες διακίνησαν τα εμπορεύματα από τη μια ήπειρο στην άλλη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, διαμόρφωσαν και ανέπτυξαν πολιτισμό. Έναν πολιτισμό, που υπήρξε πολύτιμη παρακαταθήκη για την οικουμένη, που θεμελίωσε και ενέπνευσε τον πολιτισμό της Ευρώπης».

Το εκθεσιακό αφήγημα του περιπτέρου του ΥΠΠΟΑ καταδεικνύει την επίδραση που άσκησε το θαλάσσιο στοιχείο διαχρονικά στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά του: το φως και το χρώμα, την ποικιλία και την αντίθεση, την αυστηρότητα και την αφθονία.

Εδώ ο άνθρωπος και η φύση συνεργάστηκαν με αγαστή αρμονία για να θέσουν τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες με επιλεγμένο οπτικό υλικό και βασίζεται στην επίγνωση ότι η συμβολή των ελληνικών θαλασσών στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και της οικουμένης, υπήρξε και παραμένει καθοριστική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται φωτογραφίες από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, κατά τη διενέργεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες και χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι τον περασμένο αιώνα.

Στη δεύτερη ενότητα, ένα σύνολο φωτογραφιών, που προέρχονται από τα αρχεία ελληνικών μουσείων, μαρτυρούν την επίδραση και την αδιάλειπτη σχέση της θάλασσας και του πολιτισμού στη χώρα μας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας ‒στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη λαϊκή παράδοση, τη ναυτιλία, τη φωτογραφική αποτύπωση.

Παράλληλα, εκτίθενται εκδόσεις με θέματα που βασίζονται στην έννοια «πολιτισμός και θάλασσα» διαχρονικά, αλλά και ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων, που αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της ενότητας είναι αφιερωμένο στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και σε μνημεία που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο κέντρο της έκθεσης, τέλος, δεσπόζει ακριβές αντίγραφο του χάλκινου αρχαίου αγάλματος του Ποσειδώνα (ή Διός) του 460 π.Χ. περίπου, που ανελκύστηκε τη δεκαετία του 1920 από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας, εύρημα και αυτό ενός ναυαγίου των ρωμαϊκών χρόνων, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ