Πώς ξέπλεναν χρήματα από ναρκωτικά στις φυλακές Ιωαννίνων: Ο ρόλος του Modi, ο υποδιευθυντής και ο αρχιφύλακας - iefimerida.gr

Πώς ξέπλεναν χρήματα από ναρκωτικά στις φυλακές Ιωαννίνων: Ο ρόλος του Modi, ο υποδιευθυντής και ο αρχιφύλακας

Ιωάννινα, φυλακή
© EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

Οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων προερχομένων από παράνομες δραστηριότητες, στις φυλακές Ιωαννίνων.

Ο 58χρονος υποδιευθυντής των φυλακών Ιωαννίνων και τμηματάρχης Διοικητικού - Οικονομικού Τμήματος, η 50χρονη λογίστρια και μια 45χρονη διοικητική υπάλληλος (διαχειρίστρια) των φυλακών, ένας 52χρονος αστυνομικός με τον βαθμό του αρχιφύλακα, καθώς και δύο ιδιώτες -ένας 18χρονος Ρομά κάτοικος Κέρκυρας και μια 23χρονη γυναίκα- είναι τα πρόσωπα που συνεργάζονταν με τον φερόμενο αρχηγό των φυλακών Ιωαννίνων. Πρόκειται για Αλβανό κρατούμενο, με το προσωνύμιο «Modi», καταδικασμένο για σωρεία κακουργημάτων, όπως ληστεία, ανθρωποκτονία, εμπορία ναρκωτικών κ.ά., ενώ για λογαριασμό του φέρεται να δρούσε ακόμη ένας κρατούμενος, Έλληνας, 24 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, δεν είναι τα μοναδικά άτομα, καθώς στη δικογραφία που σχηματίστηκε είναι συνολικά 8 πρόσωπα τα οποία ενήργησαν εκτός του πλαισίου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά είναι ακόμη ένας αστυνομικός, 50 ετών, με τον βαθμό του αρχιφύλακα.

Η ανώνυμη πληροφορία για τη δράση των κατηγορουμένων

Στους «Αδιάφθορους Βορείου Ελλάδος» η πληροφορία για τη δράση της οργάνωσης έφτασε τον περασμένο Ιανουάριο, στις 17/1/2024.
Ακολούθησε άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών και καταγραφή δραστηριότητας, παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να «δέσουν» τους κατηγορούμενους.
Όπως διαπιστώθηκε, βέβαια, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες ήταν ελάχιστης διάρκειας, χρησιμοποιώντας για αυτές τα λεγόμενα «ghostphones», συνδέσεις δηλαδή σε ονόματα αλλοδαπών.
Παράλληλα, προτιμούσαν τις διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ προσπαθούσαν κυρίως να έχουν διά ζώσης συναντήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον φορά τις κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις τους, ταυτοποιήθηκαν οι παρακάτω:

«Εκείνα»: Ναρκωτικές ουσίες
«Βαριά ντόπα»: Κοκαΐνη
«Παρνί»: Ναρκωτική ουσία ηρωίνη ή/και κάνναβη

«Φτιάχνω»: Προμηθεύω κάποιον με ναρκωτικές ουσίες

«Άσπρα»: Χρήματα
«Κασέρι»: Χρηματικό ωφέλημα

Η «αλυσίδα»

Ο 18χρονος Ρομά φέρεται να προχωρούσε σε εμπόριο ναρκωτικών υπό τις εντολές του «Modi», για τον οποίο μάλιστα διαπιστώθηκε η συστηματική διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα.

Μέρος των εσόδων που αποκόμιζε ο 18χρονος το παρέδιδε στον Αλβανό κρατούμενο κακοποιό, μέσω του αστυνομικού με τον βαθμό του αρχιφύλακα και της 23χρονης.

Τα δύο αυτά πρόσωπα είτε παρέδιδαν τα χρήματα απευθείας σε διά ζώσης συναντήσεις στον φερόμενο αρχηγό, είτε τα παρέδιδαν στο λογιστήριο του Σωφρονιστικού Καταστήματος προκειμένου να κατατεθούν στον ατομικό λογαριασμό του «Modi».

Όταν έμπαιναν τα χρήματα στις φυλακές, ο υποδιευθυντής και η υπεύθυνη του γραφείου λογιστηρίου των φυλακών έγραφαν τα εν λόγω χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις (ατομικός λογαριασμός που τηρείται υπέρ του διευθύνοντος), ενώ γνώριζαν ότι προέρχονταν από την ενορία και διακίνηση των ναρκωτικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει των όσων διαπίστωσαν οι «αδιάφθοροι», είτε κατέγραφαν ψεύτικα στοιχεία των καταθετών, χρησιμοποιώντας στοιχεία ταυτότητας επισκεπτών του Αλβανού φερόμενου αρχηγού, ώστε να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις ψευδείς εγγραφές, είτε κατέγραφαν ψευδώς το ύψος του κατατεθέντος ποσού, αποκρύπτοντας ένα μέρος αυτού, δημιουργώντας τοιουτοτρόπως ένα «μαύρο ταμείο».

Το «μαύρο» ταμείο

Η δημιουργία του «μαύρου ταμείου» αφενός κάλυπτε την ανάγκη του φερόμενου αρχηγού να έχει στην κατοχή του ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, ακαταχώρητα χρήματα προς κάλυψη των παράνομων δραστηριοτήτων του μέσα στη φυλακή, αφετέρου κατέστη αναγκαία λόγω των οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν στις φυλακές (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κρατούμενοι απαγορεύεται να φέρουν χρηματικά ποσά εντός του Σ.Κ., παρά μόνο μάρκες μέχρι ποσού σαράντα ευρώ (40€) εβδομαδιαίως, ενώ επιτρέπεται να τηρείται ως διαθέσιμο χρηματικό ποσό για έκαστο κρατούμενο κατ’ ανώτατο όριο εννιακόσια ευρώ (900€).

Αφού είχαν εγγραφεί τα χρήματα στον ατομικό λογαριασμό του φερόμενου αρχηγού, ο ίδιος προχωρούσε σε αγορές διαφόρων προϊόντων, πιστώσεις χρημάτων σε άλλους, ενώ γενικά έκανε πολυτελή διαβίωση μέσα στις φυλακές.

Καταθέσεις 50.000 ευρώ

Από τις 20/4/2023 μέχρι και τις 3/6/2024 διαπιστώθηκε ότι οι καταγεγραμμένες καταθέσεις υπέρ του φερόμενου αρχηγού ήταν 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ