Την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, αλλά με ασφάλεια, παρουσίασε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, με αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, αρχής γενομένης από τις 14 Μαΐου.
Από την Παρασκευή, λοιπόν, ξεκινούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Σκέρτσος.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.
Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά
Με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:
- είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
- είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
- είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Για να δηλώσετε το self test συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self test για Covid εδώ.
Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε μόνοι σας τη φόρμα pdf.
Για τον τουρισμό ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι, σε πολύ πιο αχαρτογράφητα νερά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλής τουριστικός προορισμός. Και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος, διαβεβαίωσε με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι η ασφαλής υποδοχή, διαμονή και επιστροφή των επισκεπτών μας αποτελούν τις βασικές αρχές του σχεδίου μας για το άνοιγμα του τουρισμού.
Από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.
Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη. Υπενθύμισε δε, ότι πέρυσι είχαμε 5 εκατ. αφίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας και πραγματοποιήθηκαν 700.000 δειγματοληψίες, εντοπίζοντας κοντά στα 2.700 κρούσματα. Πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα, είπε ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Προϋποθέσεις διαπεριφερειακών μετακινήσεων
«Προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Στο σημείο αυτό όμως ο Α. Σκέρτσος απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, από νομό σε νομό. Και, καθότι οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα, ως προς αυτό θα πρέπει κάθε πολίτης να είναι πολύ προσεκτικός όταν ταξιδεύει σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη κατοικία του.
Όμως: μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση, την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών, που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής, διεμήνυσε ο Α. Σκέρτσος, και στόχο, να υπάρχει καθαρή εικόνα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες και οι τοπικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τυχόν περιορισμό τοπικών εξάρσεων.
Έτσι σε εβδομαδιαία βάση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί μέσω του παρατηρητηρίου COVID:
- το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,
- τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,
- το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα
- και φυσικά την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια.