Πώς η ταινία Joker έγινε πεδίο πολιτικής μάχης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -Το θέμα έφτασε και στο Euronews - iefimerida.gr

Πώς η ταινία Joker έγινε πεδίο πολιτικής μάχης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -Το θέμα έφτασε και στο Euronews

Η καλύτερη διαφήμιση για την ταινία Τζόκερ
Πολιτική αντιπαράθεση για την ταινία του Joker -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε η ιστορία με την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε αίθουσες όπου προβαλλόταν η ταινία Joker, κατόπιν υποδείξεως υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού.

Η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στις αίθουσες με τον Joker όπου υπήρχαν ανήλικοι

Η πρώτη επέμβαση της αστυνομίας έγινε σε κινηματογράφο των Village στο Mall, το Σάββατο το μεσημέρι και η δεύτερη στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ το βράδυ της Κυριακής. Οι πληροφορίες θέλουν δύο γυναίκες να κάλεσαν επωνύμως την Αστυνομία, δηλώνοντας υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας να έρθει για ελέγχους στους κινηματογράφους καθώς υπήρχαν ανήλικοι στις αίθουσες. Μάλιστα, ήταν εκείνες που υπέδειξαν στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους ανηλίκους και τους γονείς τους. Για την περίπτωση του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ, υπάρχει η πληροφορία για ενδοικογενειακή διένεξη που οδήγησε στην ενημέρωση της αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook άνδρας πήγε στο σινεμά για να δει τον Joker τον 14χρονο γιο του, αλλά η σύζυγός του διαφωνούσε με αποτέλεσμα να ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. . Ωστόσο, αυτή είναι μια πληροφορία που δεν επαληθεύτηκε ποτέ. Αντιθέτως, επαληθεύτηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ότι οι δύο γυναίκες που έκαναν τον έλεγχο και ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ., ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για υπαλλήλους της διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου στην οποία προΐστατο συγγενής του πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Στρατή και συγκεκριμένα η νύφη του Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, όπως αποκάλυψαν από νωρίς το πρωί χθες πηγές μιλώντας στο iefimerida.gr. Τις ταυτότητες τις οποίες έφεραν οι δύο υπάλληλοι, μάλιστα, τις είχε υπογράψει η γγ του υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βλαζάκη. Ο νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε, όπως επίσης αποκάλυψε ώρες αργότερα το iefimerida.gr ήταν του 2010 και το νομοσχέδιο στο οποίο περιεχόταν έφερε την υπογραφή του τότε υπερ-υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Οι δύο κυρίες υποστηρίζουν ότι πριν καλέσουν την αστυνομία ενημέρωσαν την κυρία Αλεξομανωλάκη και έλαβαν την έγκρισή της. Ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης την κάλεσε στο γραφείο του και την ρώτησε. Η ίδια η κυρία Αλεξομανωλακη δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερη, όπως διευκρίνισε ο κύριος Γιατρομανωλάκης με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των καταθέσεων. Φως αναμένεται να ρίξει η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διατάξει η Λίνα Μενδώνη.

Η ανάρτηση Τσίπρα με τον Χρυσοχοΐδη και τον Joker και η απάντηση του υπουργού

Ωστόσο, από νωρίς το πρωί, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης (ακολούθησαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ίδια η Κουμουνδούρου που έκανε λόγο για κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς) μετέτρεψαν το θέμα σε πολιτικό κατηγορώντας την κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου αυτού. Πρώτος λάδι στη φωτιά έριξε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πόσταρε μια φωτό με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κυνηγά τον Joker χαρακτηριζόντάς την ως «εμπνευσμένη» συνοδευόμενη από ένα σχόλιο στο οποίο έκανε λόγο για επιστροφή στη δεκαετία του '60. «Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοΐδης. Όχι παίζουμε».

Ακρως καυστική η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής ρηχότητας του Α.Τσίπρα να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α.Τσίπρας».

Επίθεση και από Ραγκούση ο οποίος το 2010 είχε υπογράψει το σχετικό νόμο!

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Λησμόνησε βέβαια το γεγονός ότι ο νόμος, επίκληση του οποίου έγινε και στις δύο περιπτώσεις, φέρει την υπογραφή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Yπηρεσιακοί παράγοντες, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σχολίαζαν, απαντώντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι σκοτεινές περίοδοι στις οποίες αναφέρεται στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας του ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα. Όσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους. Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Λίνα Μενδώνη, ουσιαστικά φωτογράφισε και εκείνη τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια εκμετάλλευσης του περιστατικού «Από την άλλη, είναι τουλάχιστον άτυχης ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός η αξιωματική αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Οργή Μενδώνη για την πρωτοβουλία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε χθες νωρίς το πρωί την οργή της για την πρωτοβουλία αυτή των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. «Δεν ρώτησαν ούτε ενημέρωσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή. Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι' αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριφορά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ενεργήσουν έτσι» και προσέθεσε: «Οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο».

Ανταγωνιστική εταιρεία διανομής ταινιών έκανε την καταγγελία στο υπ. Πολιτισμού

Την ίδια ώρα πηγές του υπ. Πολιτισμού ανέφεραν ακόμη ότι η καταγγελία έγινε από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής ταινιών και στη συνέχεια έκαναν την παρέμβαση οι υπάλληλοι. Στην αστυνομία είπαν ότι πριν την παρέμβαση ενημέρωσαν προφορικά την τμηματάρχη και την διευθύντρια του τμήματος.

Θέμα στο Euronews

Εντωμεταξύ, η ελληνική διαμάχη για την ταινία διέβη τα σύνορα και έγινε θέμα στον διαδικτυακό ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου Euronews, ο οποίος παραθέτει τα γεγονότα και δίνει την πολιτική διάσταση της αντιπαράθεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Joker ταινία σινεμά ανήλικοι euronews
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ