Πώς η AstraZeneca κατέληξε «καρπαζοεισπράκτορας» των εμβολίων - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Πώς η AstraZeneca κατέληξε «καρπαζοεισπράκτορας» των εμβολίων

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι το δικό μας ιερό δισκοπότηρο. Η αρχή του τέλους για τον κορωνοϊό όπως έλεγε και ο Χαρδαλιάς.

770.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ενώ ο αριθμός αυτών που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση φτάνει τους 1.770.000. Η επιχείρηση δίνει στη λέξη «Ελευθερία» ένα καινούργιο νόημα. Είναι το δικό μας «Ελευθερία ή θάνατος» διακόσια χρόνια μετά. Για να φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα οι ήρωες είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς σε ρυθμούς που κάνουν το εργοστάσιο Ford, αγαπημένο παράδειγμα των σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες, να μοιάζει με Τζαμαϊκανή βιοτεχνία των πρώιμων 70’ς, όταν ο Bob Marley έπαιζε τον ρόλο του εθνικού τροβαδούρου του απόμακρου, σχετικά, νησιού του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατανομή των εμβολίων ανά εταιρεία έχει κι αυτή την σημασία της. Εγώ ας πούμε παρά τους κινδύνους, θα ήθελα να δοκιμάσω το Johnson & Johnson, όχι τόσο γιατί οι marketeers με έχουν πείσει ότι μετά από αυτήν την εμπειρία θα βρεθώ ασφαλής μέσα σε μια φυσαλίδα που θα μου εγγυάται υποσυνείδητα το «όχι πια δάκρυα», αλλά γιατί είναι το μόνο εμβόλιο που δεν έχει επαναληπτικό γύρο, λες και έχουμε φτάσει στη φάση των 16 του Champions League. Όλα αυτά με έκαναν μας έκαναν να υποδεχτούμε με συγκρατημένη απαισιοδοξία, την είδηση ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών περιμένει cool, calm and collected την όποια σύσταση/οδηγία του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων για τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Αν υπήρχε ένα role game μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, θα λέγαμε ότι σε αυτό το  AstraZeneca θα έπαιζε τον ρόλο του «καρπαζοεισπράκτορα».

Πολύ «dirt» έχει συγκεντρώσει το συγκεκριμένο εμβόλιο. To κάνεις και η θρόμβωση σε περιμένει στη γωνία. Τώρα και το εγκεφαλικό, αφού μια 60χρονη γυναίκα αφού εμβολιάστηκε στο γενικό νοσοκομείο Πύργου, τις 8 Απριλίου, τις 15 του ίδιου μήνα πήγε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Σύντομα η γυναίκα διακομίστηκε στην Πάτρα γιατί το περιστατικό της ήταν σοβαρό. Γιατί όμως το περιστατικό να συσχετιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο; Αν και ερευνάται εξονυχιστικά η σχέση που θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα στα δύο, το περιστατικό είναι μια ακόμα πληροφορία που έρχεται να προστεθεί στους τόνους κατηγοριών εναντίον του συγκεκριμένου εμβολίου.

Θα λέγαμε ότι το AstraZeneca είναι ο «φτωχός συγγενής»  στον κόσμο των εμβολίων για την αντιμετώπιση του covid-19. Αναρωτιέμαι βέβαια μήπως έπεσαν θύμα γεωπολιτικής «συνομωσίας» και δέχτηκαν κριτική από χώρες της ευρωζώνης αποκλειστικά, επειδή το εμβόλιο προέρχεται από εταιρεία που έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία. Και μήπως το εμβόλιο AstraZeneca πληρώνει τα σπασμένα του Brexit, όπου η Ευρώπη, ενώ το διαζύγιο είναι νωπό, ό,τι προέρχεται από τον πρώην-που είναι η Μεγάλη Βρετανία, το δέχεται με δυσπιστία, ακόμα και αν είναι εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Άλλωστε όλα τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν ιούς παρομοίων περιπτώσεων ενέχουν τους ίδιους πάνω-κάτω κινδύνους, λένε κάποιοι φαρμακοποιοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάπως έτσι επιστρέφουμε στην τελικά «πρώτη αγάπη και παντοτινή» που δεν είναι άλλη από τα εμβόλια Pfizer/ΒioNTech το υγειονομικό σύμβολο της υπερ-Ατλαντικής συνεργασίας, εκεί που συνδυάζεται η αμερικάνικη πρακτική σκέψη με το γερμανικό  know-how. Έτσι ενώ ο σχεδιασμός του εμβολίου έγινε από τη Γερμανική BioNTech, η ανάπτυξη και η δοκιμή του έγιναν από την Pfizer που υπάρχει και στην Ελλάδα από το 1960. Άρα θα λέγαμε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον κόσμο των φαρμακευτικών εταιρειών έχει την αντίστοιχη σιγουριά και παράδοση με αυτήν που έχει η Coca-Cola στον κόσμο των αναψυκτικών.

Για το Moderna δεν έχω λόγια. Η σημειολογική αξία της ανάλυσης της ονομασίας του συγκεκριμένου εμβολίου συνοψίζεται στο «δεν περιγράφω άλλο»  του Χελάκη μετά το γκολ της εθνικής ποδοσφαίρου, που ενάντια σε όλα τα προγνωστικά της χάρισε το  Εuro 2004.  H ονομασία του φαρμάκου που προέρχεται από το τροποποιημένο με νουκλεοσίδικο  ΜRNA (modRNA) σε μια πιο  lifestyle προσέγγιση έχει σχέση με τη φρεσκάδα και το νεωτερισμό του «Μοντέρνα». Εδώ ο συνειρμός που φέρνει στο μυαλό η ονομασία του φαρμάκου θυμίζει παραποιημένη τη Γαλλική φράση «il faut être absolument moderne». Mόνο που στην περίπτωση μας το e αντικαθίσταται από ένα a.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ AstraZeneca εμβόλιο εμβολιασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ