Το δραματικό «κατηγορώ» του πατέρα του 27χρονου φαντάρου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αποκαλύπτεται στη μήνυση κατά των υπευθύνων.
Ο στρατιώτης Νίκος Γκάτσης μπήκε στο 424 Νοσοκομείο για επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς, αλλά έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
Στη μήνυση που κατατέθηκε κατά των υπευθύνων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου -την οποία φέρνει στο φως το iefimerida, ο Αριστείδης Γκάτσης κάνει λόγο για ιατρική αμέλεια, κραυγαλέα λάθη και παραλείψεις, που στέρησαν τη ζωή στον γιο του, καθώς και προσπάθεια συγκάλυψης μετά το μοιραίο γεγονός.
«Μου είπαν ότι θα ήταν μια εύκολη επέμβαση και δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας»
Ήταν στις 23 Οκτωβρίου του 2023 όταν ο 27χρονος φαντάρος διαγνώστηκε με μόρφωμα τραχήλου και μετέβη υπηρεσιακώς στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε. Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν την εισαγωγή του για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδοκτομής.
Όπως γράφει, ο άτυχος πατέρας, μετά από πολλές προσπάθειες και τηλεφωνήματα κατάφερε να 'ρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον χειρουργό του γιου του.
«Ο συγκεκριμένος γιατρός με ενημέρωσε για την πάθηση του παιδιού μου και με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι ήταν μια ''εύκολη εγχείρηση'' και ''δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας''. Νωρίτερα, με είχαν ενημερώσει τηλεφωνικά από το 424 Γ.Σ.Ν.Ε. ότι δεν θα μπορούσα να μπω στο νοσοκομείο, ότι δεν θα μου επιτρεπόταν η είσοδος και δεν θα μπορούσα να επισκεφθώ τον γιο μου, ωστόσο επικοινωνούσα διαρκώς μαζί του μέσω του τηλεφώνου.
»Στις συνομιλίες που είχαμε, μου είχε πει ότι είχε ρωτήσει ποιοι θα ήταν στο χειρουργείο και του είχαν πει ότι θα τον χειρουργούσε ο συγκεκριμένος γιατρός και πως όλοι οι συμμετέχοντες ιατροί κατά την επιχείρηση θα είναι ειδικευμένοι και όχι ειδικευόμενοι. Επίσης, του είχαν μεταφέρει ότι ήταν σε ''ασφαλή χέρια'' και ότι ''δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος ανησυχίας'' για τη χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβαλλόταν».
Η αρχή του δράματος για την οικογένεια Γκάτση
Την ημέρα του χειρουργείου, στις 3 Νοεμβρίου 2023, ο Αριστείδης Γκάτσης συνάντησε τον γιο του έξω από την πτέρυγα της Νευροχειρουργικής στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου, πάνω στο φορείο που τον πήγαινε στο χειρουργείο.
«Το παιδί μου χάρηκε που με είδε και τον συνόδεψα, μαζί με τον αδερφό μου, μέχρι τον δεύτερο όροφο που ήταν το χειρουργείο. Του είπα ότι θα είμαστε συνέχεια εκεί και βγήκαμε μια αναμνηστική φωτογραφία. […]
»Στις 12:42 έλαβα τηλεφώνημα (σ.σ. από γνωστή του) με το οποίο ενημερώθηκα ότι το χειρουργείο του γιου μου είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι βρισκόταν ήδη στη διαδικασία της ανάνηψης. Καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και μετά από αυτήν, δεν βγήκε κανείς από το χειρουργείο για να μου δώσει την παραμικρή ενημέρωση.
»Κάποια στιγμή βγήκε το κρεβάτι με τον γιο μου, ο οποίος μου είπε ''Γειά σου, μπαμπά''… Τον συνοδεύσαμε μέχρι την πτέρυγα και εκεί μου απαγορεύτηκε η είσοδος.
»Προσπάθησα να επιτύχω κάποια επικοινωνία από το θυροτηλέφωνο της πτέρυγας με τους γιατρούς που είχαν συμμετάσχει στη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο με ενημέρωσαν ότι ''οι γιατροί δεν θα έρθουν''. […] Δεν γνώριζε κανείς να μου δώσει την παραμικρή πληροφόρηση.
»Εν τω μεταξύ, η ώρα είχε ήδη πάει 14:40 μ.μ., οπότε ανέβηκα ξανά στη Νευροχειρουργική. Χτύπησα το κουδούνι και μίλησα με την υπεύθυνη της πτέρυγας, στην οποία παρακάλεσα, αν μπορούσε, να έρθει να της δώσω το κινητό του γιου μου που είχε χαλάσει τις προηγούμενες ημέρες και το κρατούσα για να του το επιστρέψω φτιαγμένο, για να χαρεί. Τότε μπήκα στην πτέρυγα και είδα το παιδί μου. Βρισκόταν σε ένα θάλαμο δύο ατόμων.
»Κατά τη σύντομη παραμονή μου στον θάλαμο, το παιδί μου μπροστά μου είπε στη νοσοκόμα ότι είχε έντονη δύσπνοια και παραπονιόταν προς αυτήν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αυτή του είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και να αναπνέει από τη μάσκα. Δεν με άφησε να μείνω παραπάνω, αλλά με καθησύχασε και μου είπε να φύγω και να επιστρέψω σε δύο ημέρες, που θα μπορούσε ο γιος μου να βγει έξω για να μιλήσουμε».
«Ο γιατρός, μόλις με είδε, με αγκάλιασε και μου είπε ''συλλυπητήρια''»
Δεν πέρασε λίγη ώρα και ο πατέρας του 27χρονου δέχτηκε τηλεφώνημα από τον διοικητή της Μονάδας όπου υπηρετούσε ο γιος του, ο οποίος του ανέφερε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με το παιδί του. Πριν προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο, ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο του νοσοκομείου, που του είπε ακριβώς το ίδιο.
Ο Αριστείδης Γκάτσης περιγράφει με δραματικούς τόνους τα όσα ακολούθησαν:
«Συνάντησα τον γιατρό, ο οποίος, μόλις με είδε, με αγκάλιασε και μου είπε ''συλλυπητήρια''. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Μόλις συνειδητοποίησα τι μου είχε πει, έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου. Αστραπιαία έχασα τις αισθήσεις μου και έπεσα στο έδαφος. Μετά από λίγο, μόλις ανέκτησα τις αισθήσεις μου, τον ρώτησα, ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ, να μου πει με ειλικρίνεια τι έγινε, τι είχε συμβεί και γιατί χάθηκε το παιδί μου.
»Αφού μου είπε ότι προσπαθούσαν από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 να ''επαναφέρουν'' το παιδί μου και ''δεν κατάφεραν να αποφύγουν την ανακοπή'', μου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είχε βρει μια κύστη κάτω από τη γλώσσα και έπρεπε να πάρει μια απόφαση, αν θα συνεχίσει η αφαίρεση ή θα κάνει τραχειοτομή. Επέλεξε το πρώτο, την πρώτη λύση, και αυτό ήταν το λάθος του για το οποίο μου ζητούσε συγγνώμη. Ωστόσο, τίποτα από όλα όσα μου είπε δεν επιβεβαιώθηκε από τον ιατροδικαστή ο οποίος ήταν παρών στη διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής του παιδιού μου».
Προσπάθησαν να τον πείσουν να μην προχωρήσει σε νεκροψία-νεκροτομή
Στη συνέχεια, όπως καταγγέλλει, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το να ζητήσει νεκροψία-νεκροτομή για τα αίτια θανάτου.
«[…] Με ρώτησαν αν θέλω να γίνει νεκροτομή στον γιο μου. Εγώ τους απάντησα θετικά και τότε άρχισαν να μου λένε ότι θα ήταν καλύτερα να μην γίνει νεκροψία-νεκροτομή, επειδή ''θα έπρεπε να μείνει στο θάλαμο και να μην πάει στο ψυγείο, για να τον δουν εκεί πρώτα'', και ''πως έπρεπε να πάμε στο αστυνομικό τμήμα''. Επίσης, άρχισαν να μου περιγράφουν με τον πιο άσχημο τρόπο τη διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει ''να ανοίξουν τα εντόσθια του παιδιού'', κάνοντάς μου μία περιγραφή με πολλές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και μεταφέροντάς μου μια εικόνα μακάβρια, την οποία εκείνη τη στιγμή, ευρισκόμενος σε κατάσταση ταραχής και σοκ, δεν μπορούσα να αποδεχθώ.
»Μπροστά στη συγκεκριμένη περιγραφή και με την πρωτοφανή σύγχυση στην οποία βρισκόμουν, άλλαξα την απόφασή μου και συμφώνησα με τη σύστασή τους να μην προχωρήσουμε σε νεκροψία-νεκροτομή του παιδιού μου.
»Ωστόσο, μετά την επιστροφή μου στο σπίτι, και αφού άρχισα να συνειδητοποιώ τη συμφορά που είχε βρει την οικογένειά μου και να ταξινομώ τη σκέψη μου, ήλθα σε επαφή με τους υπεύθυνους του 424 Γ.Σ.Ν.Ε. και τους δήλωσα ότι επιθυμούσα την πραγματοποίηση της νεκροψίας-νεκροτομής, ώστε να ερευνηθούν τα πραγματικά αίτια θανάτου του παιδιού μου».
Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
Η νεκροψία έγινε στις 7 Νοεμβρίου 2023 στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, παρουσία ιδιώτη ιατροδικαστή από την πλευρά της οικογένειας.
«Από τον ιατροδικαστή που ήταν παρών για λογαριασμό μου στη διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής του γιου μου ενημερώθηκα ότι η αιτία θανάτου του παιδιού ήταν ο πνιγμός που προκλήθηκε από αιμορραγία ως συνέπεια της τρώσης ενός αγγείου από λάθος που έλαβε χώρα κατά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης. Ότι όταν υπάρχει τέτοια επιπλοκή - ιατρικό λάθος στα πλαίσια μίας τέτοιας επέμβασης δεν επέρχεται ο θάνατος, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μετεγχειρητικά, κατά την παρακολούθηση του ασθενούς μετά την ανάνηψη, και ειδικά για ένα κρίσιμο διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση που προσδιορίζεται στις 6 ώρες περίπου. Ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους γιατρούς η τρώση του αγγείου, με αποτέλεσμα η ακατάσχετη αιμορραγία να κατακλύσει εσωτερικά τον γιο μου, ο οποίος τελικώς πέθανε από ασφυξία (πνιγμό).
»Σημειωτέον ότι λίγο πριν καταλήξει το παιδί είχε δώσει σημάδι της κατάστασής του, παραπονούμενος, μπροστά στα μάτια μου, προς τη νοσοκόμα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και είχε δύσπνοια.
»Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου, το παιδί μου αφέθηκε στην τύχη του, απολύτως αβοήθητο, γιατί δεν ενδιαφέρθηκε απολύτως κανείς για την κατάστασή του και έσβησε σιγά-σιγά μέσα στον θάλαμο του νοσοκομείου, καθώς, μετά τη συρραφή της χειρουργικής τομής του, η ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία του συνεχιζόταν κανονικά.
»Παράλληλα, από την εξέταση που έκανε στη σορό του παιδιού μου, ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής βρήκε ίχνη από τα οποία προκύπτει σοβαρή πιθανότητα να έχει λάβει χώρα η τραχειοστομία του παιδιού μου μετά τον θάνατό του, πράγμα το οποίο, εάν επαληθευτεί, αποδεικνύει μεταθανάτια εξωτερική παρέμβαση που ήταν, στην πραγματικότητα, προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικής αιτίας θανάτου και των σοβαρών ανθρώπινων ευθυνών που υπήρξαν για τη συγκεκριμένη τραγική εξέλιξη».
Δριμύ «κατηγορώ» κατά του νοσοκομείου
Από τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, η οικογένεια του φαντάρου είναι πεπεισμένη ότι ο θάνατος του 27χρονου οφείλεται στην αμέλεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου 424 Γ.Σ.Ν.Ε.
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η ιατρική παρακολούθηση του γιου μου κατά την επέμβαση, αλλά και μετεγχειρητικά, είχε σαν συνέπεια να αποτελέσει τελικά θέμα χρόνου η κατάληξή του.
»Αποτελεί έντονη επιθυμία εμού και της οικογένειάς μου να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα τραγικά ιατρικά λάθη που έγιναν στον γιο μου και να τους επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται στο νόμο.
»Είναι επείγον να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα ώστε να μην υπάρξουν και άλλα αθώα θύματα και να μη χάσουν τη ζωή τους και άλλα νέα παιδιά από την ολιγωρία και την ανευθυνότητα των αδιάφορων, ανίκανων και επικίνδυνων αυτών ανθρώπων και να μην έχουν και άλλα παιδιά την τύχη του υιού μου Νικολάου Γκάτση που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του, σε ηλικία μόλις 27 ετών», καταλήγει στη μηνυτήρια αναφορά ο άτυχος πατέρας.