Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα στην πολυετή «ναυμαχία» με τις φρεγάτες για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν από το Παρίσι την μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την πώληση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες ισορροπίες στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Οι προτάσεις των ΗΠΑ (HFF), της Ισπανίας (F-110), της Γερμανίας (Α300), της Ιταλίας (FREMM/Bergamini), του Ην. Βασιλείου (Arrowhead 140) και της Ολλανδίας (Sigma 11515) φαίνεται πως έμειναν πίσω σε σύγκριση με τα γαλλικά υπερόπλα Belharra, ενώ σημαντικό ρόλο για την υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών έπαιξαν και οι διαβεβαιώσεις του Naval Group -ενός από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία στον κόσμο- για την παράδοση των φρεγατών σε χρόνο ρεκόρ.
«Η ημερομηνία παράδοσης της πρώτης φρεγάτας στην Ελλάδα είναι χαραγμένη στο μάρμαρο για τον Φεβρουάριο του 2025 και αυτό δεν αλλάζει», δήλωνε τον περασμένο Ιούνιο ο Ο CEO της Group Naval Pierre, Éric Pommellet.
Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra που θα έρθουν στην Ελλάδα
Oι γαλλικές φρεγάτες που κέρδισαν το «μπρα ντε φερ» με τους ανταγωνιστές τους θα ντυθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στα γαλανόλευκα προκειμένου να συμμετάσχουν στο κοντινό μέλλον σε οποιαδήποτε αποστολή πολλαπλού ρόλου, με αξιοσημείωτες επιδόσεις στην υποβρύχια παρέμβαση και αποτροπή. Όπως λένε ειδικοί πρόκειται για πλοία «επόμενης γενιάς» που με τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα μπορούν να δράσουν είτε μόνα, είτε εντός ναυτικού σχηματισμού , ενώ διαθέτουν δυνατότητες αντιμετώπισης ασύμμετρων και ηλεκτρονικών απειλών. Οι νέες τεχνολογίες με τις οποίες είναι εξοπλισμένες παρέχουν καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μείωση του χρόνου αντίδρασης, αλλά και αυξημένη ικανότητα εντοπισμού.
Σύμφωνα με τους Γάλλους η πρότασή τους στηρίζεται στην ψηφιακή αρχιτεκτονική του μέλλοντος, στις υψηλές επιδόσεις, στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στο ότι οι φρεγάτες κατασκευάζονται με σκοπό να μπορούν μελλοντικά να εξελίσσονται συνεχώς. Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.
Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων, διαθέτει ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους κατά πλοίων, όπως οι Exocet, και είναι εξοπλισμένη με ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) και τέσσερις τορπιλοσωλήνες.
Ξεπερνά το 1 δισ. το κόστος τους
Οι φρεγάτες που θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στοιχίζουν κοντά στο ένα δισ., ενώ μαζί με τα όπλα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Belharra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον αντιαεροπορικό πόλεμο με το ραντάρ Sea Fire που διαθέτει. Σύμφωνα με τον Naval Group, τα 32 σιλό της μπορούν να περιέχουν ισάριθμους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Aster.
Η σημαντικότερη ενίσχυση των δυνατοτήτων της έρχεται με το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) το οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον ιστότοπο Νaval Technology, οι φρεγάτες Belharra με τις περιστρεφόμενες κεραίες παρακολούθησης μπορούν να πραγματοποιήσουν: αντιεπιφανειακό πόλεμο (ASuW), ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αντιαεροπορικό πόλεμο, περίπολο στη θάλασσα, έλεγχο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ασύμμετρο πόλεμο και πλαισίωση δραστηριοτήτων των ειδικών δυνάμεων.
Επίσης:
- Είναι στελεχωμένες με τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου που περιλαμβάνει σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT
- Είναι εξοπλισμένες με το σύστημα της Thales με την ονομασία «SENTINEL», ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι σε θέση να παρεμβάλει επικοινωνίες, βλήματα και αεροσκάφη.
- Για τις ανθυποβρύχιες απειλές φέρουν 2 σόναρ μιας εξελιγμένης έκδοσης του CAPTAS-4 της Thales, καθώς επίσης και τορπίλες MU90, με βεληνεκές πάνω από 12 χλμ
Πρόκειται για φρεγάτες πρώτης γραμμής που θα αποτελέσουν σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.