Κάθε καλοκαίρι λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι «μυημένοι» κάτοικοι της Μήλου κατευθύνονταν προς το Σαρακήνικο για να απολαύσουν τα «πεφταστέρια», τις περσείδες δηλαδή, που σχημάτιζαν μια υπέροχη πύρινη βροχή στον ουρανό του Αιγαίου Πελάγους.
Το σημείο ήταν εξαιρετικό για τη θέαση των υπολειμμάτων του κομήτη Σουίφτ Τατλ, καθώς δεν υπήρχε κανένα κτίσμα στην ευρύτερη περιοχή, και τα πολυδιαφημισμένα λευκά πετρώματα έλαμπαν κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Τα χρόνια πέρασαν, η ανοικοδόμηση της Μήλου λόγω τουρισμού εξαπλώθηκε από άκρη σε άκρη στο νησί και το μαγευτικό τοπίο που συγκινεί τους ταξιδιώτες σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισε να αλλάζει.
Δύο από τα παιδιά που κοιτούσαν τα αστέρια στο Σαρακήνικο, ο Νίκος και ο Μιχάλης, πήγαν πριν από λίγες εβδομάδες για τρέξιμο στο Σαρακήνικο, για να απολαύσουν το άγριο βουητό της θάλασσας στις σπηλιές και τα «σεληνιακά πετρώματα» που έχει δημιουργήσει σμιλεύοντας τα βράχια η ίδια η φύση. Και τότε το αίμα τους «πάγωσε».
Τσιμέντα, σίδερα, οικοδομικά υλικά, φορτηγά και σκαπτικά μηχανήματα είχαν «πληγώσει» ανεπανόρθωτα τη «ζαχαρόπετρα» του νησιού.
Στην περιοχή του Σαρακήνικου επιχειρηματίας είχε εκδώσει νόμιμες άδειες και έχτιζε μια τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα σε έκταση τριών στρεμμάτων, με πολυτελείς βίλες με πισίνες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, κανένας από τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και από την πολιτεία, δεν ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν να προστατεύσει αυτό το μοναδικό φυσικό μνημείο και να το εντάξει σε κάποια περιβαλλοντική συνθήκη για την προστασία του.
Βίντεο-ντοκουμέντα: Πώς έσκαψαν τους βράχους στο Σαρακήνικο στη Μήλο για να χτίσουν ξενοδοχείο
Ο Νίκος έστειλε στο iefimerida.gr δύο από τα βίντεο-ντοκουμέντα που τράβηξε την πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με την περιβαλλοντική καταστροφή -όπως τη χαρακτηρίζει- στην περιοχή του Σαρακήνικου.
Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Η είδηση εργασιών για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στο Σαρακήνικο της Μήλου, που αποκάλυψε χθες το protothema.gr, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, αλλά και όλων των φίλων του Νησιού της Αφροδίτης.
Το θέμα έχει ξεσηκώσει το νησί και ο Δήμος Μήλου προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να αφαιρεθεί η άδεια ανέγερσης.
Η εικόνα εργασιών πάνω στη φυσική ομορφιά της περιοχής έφερε και την αντίδραση από την κυβέρνηση, η οποία έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου ελεγχθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας που έλαβε η εταιρεία ανέγερσης.
Το ΥΠΕΝ ανέφερε για το υπό ανέγερση ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Σαρακήνικο της Μήλου:
«Απεστάλη έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος της νομιμότητας της υπ’ αριθμ. 1134683/25-07-2024 οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Μήλου και αφορά στην ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Απεστάλη έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ προς την ΥΔΟΜ Μήλου για να προχωρήσει άμεσα σε διακοπή εργασιών μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.
Επισημαίνεται ότι ξεκινάει ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο νησί με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Μήλου, όπου από τις προδιαγραφές προκύπτουν σαφείς οδηγίες στους μελετητές για την προστασία του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές όπως είναι το Σαρακήνικο.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρεμβαίνει άμεσα όταν εντοπίζονται ζητήματα σχετικά με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης, εφαρμόζοντας ελέγχους για αυθαίρετες κατασκευές ή αναστέλλοντας τις οικοδομικές άδειες».
Η απαράμιλλης ομορφιάς παραλία Σαρακήνικο
Το Σαρακήνικο είναι παραλία στη βόρεια ακτή της Μήλου. Απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Πλάκα, πρωτεύουσα του νησιού. Η παραλία είναι γνωστή για τα χωρίς βλάστηση λευκά πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης που την περιβάλλουν, ενώ η διάβρωση των κυμάτων έχει δημιουργήσει σπήλαια κατά μήκος της ακτής.
Οι Σαρακηνοί πειρατές έβρισκαν καταφύγιο σε αυτές τις σπηλιές και από αυτούς πήρε το όνομά της η παραλία.
Το Σαρακήνικο, λόγω του ιδιαίτερου περιβάλλοντός του και του χρώματος των νερών, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, όμως έχουν παρατηρηθεί φθορές στον χώρο, καθώς πολλοί τουρίστες χαράσσουν στα βράχια τα ονόματά τους. Αποτέλεσμα ήταν ο Δήμος Μήλου να θεσπίσει το 2015 πρόστιμο για τη ρύπανση της περιοχής.