Αυτή είναι η πολυκατοικία στον Ταύρο που ανακαινίζεται ενεργειακά και δεν θα πληρώνει ρεύμα, αλλά... θα την πληρώνουν! - iefimerida.gr

Αυτή είναι η πολυκατοικία στον Ταύρο που ανακαινίζεται ενεργειακά και δεν θα πληρώνει ρεύμα, αλλά... θα την πληρώνουν!

Η πολυκατοικία που δεν θα πληρώνει ρεύμα στον Ταύρο
Η πολυκατοικία στον Ταύρο που δεν θα πληρώνει ρεύμα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Την ώρα που οι καταναλωτές αναμένουν με αγωνία τις αλλαγές στις χρεώσεις των τιμολογίων του ρεύματος, οι ένοικοι μιας μικρής πολυκατοικίας οκτώ διαμερισμάτων στον Ταύρο δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Το κτίριό τους επιλέχθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, το οποίο, σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου και την Greenpeace, το ανακαίνισε ενεργειακά και πλέον βρίσκεται στην τελευταία φάση του προγράμματος, ώστε από τις αρχές του 2025, πιθανόν και νωρίτερα, να παράγει ρεύμα που θα καλύπτει και τις ανάγκες της πολυκατοικίας, αλλά θα υπάρχει και περίσσευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία φάση του project περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα, τα οποία αναμένεται να καλύπτουν το 200% των αναγκών της πολυκατοικίας σε ρεύμα.

Ο μηχανικός Στέφανος Παλλαντζάς, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, εξήγησε στο iefimerida.gr: «Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι μια εργατική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, των 750 τετραγωνικών μέτρων. Το 2022 μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ότι τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου, μιας και η πολυκατοικία ήταν ενεργειακά πάρα πολύ φτωχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω χορηγιών για το project passivistas ανακαινίσαμε και αναβαθμίσαμε ενεργειακά το κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι θα καταναλώνουν 19.200 κιλοβατώρες τον χρόνο, ενώ τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στην ταράτσα θα παράγουν 34.148 κιλοβατώρες. Επομένως, τις υπόλοιπες κιλοβατώρες που θα περισσεύουν θα τις πωλούν οι ένοικοι. Έχουμε υπολογίσει ότι οι ένοικοι θα έχουν κέρδος της τάξεως των 2.000 ευρώ τον χρόνο από το περίσσευμα, που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στα κοινόχρηστα ή στη συντήρηση. Και, φυσικά, τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι τουλάχιστον στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τους καλοκαιρινούς υπολογίζουμε το πολύ στους 25 βαθμούς Κελσίου».

Με τα φωτοβολταϊκά οι ένοικοι θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ. Ενώ πριν την αναβάθμιση, λόγω του ότι ανήκαν στα ευάλωτα νοικοκυριά, δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις ενεργειακές ανάγκες των διαμερισμάτων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου υλοποιήθηκε δωρεάν, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος RINNO, με την υποστήριξη εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Δίχως τις χορηγίες, όπως ανέφερε στο iefimerida.gr ο κ. Παλλαντζάς, η ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας θα κόστιζε περίπου 200.000 ευρώ. «Υπολογίσαμε ότι το κόστος για κάθε διαμέρισμα θα ανερχόταν στα 360 ευρώ το τετραγωνικό. Κάθε διαμέρισμα είναι περίπου 70 τετραγωνικά, όποτε ο κάθε ένοικος θα είχε κόστος 25.200 ευρώ». Το συγκεκριμένο project στον Ταύρο είναι το δεύτερο της ομάδας του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Είχε προηγηθεί το 2015 μια μονοκατοικία 150 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευής 1965, στου Παπάγου.

Το ακίνητο αναβαθμίστηκε ενεργειακά σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου του 2015. Το κτίριο χρειαζόταν 3,5 τόνους πετρέλαιο για θέρμανση και κόστιζε περίπου 3.500€, ενώ η εσωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα ήταν από 15℃ έως 18 ℃. Μετά την ανακαίνιση η απαίτηση θέρμανσης και ψύξης είναι 10 φορές μικρότερη, ενώ η ποιότητα εσωτερικού αέρα βρίσκεται σε άριστα επίπεδα.

«Τη μονοκατοικία στου Παπάγου την κοιτούσαμε από το 2015 που ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση έως το 2022, και στα 7 χρόνια όλα όσα είχαμε υπολογίσει βγήκαν ακριβώς. Το ίδιο θα κάνουμε και στην πολυκατοικία στον Ταύρο όταν ολοκληρωθεί το έργο. Θα κάνουμε τις μετρήσεις μας και θα ελέγχουμε αν όλα όσα έχουμε σχεδιάσει έχουν το επιθυμητό ενεργειακό αποτέλεσμα. Τα projects αυτά ανήκουν στα επονομαζόμενα "παθητικά σπίτια", ιδέα που ξεκίνησε από τη Γερμανία», αναφέρει ο κ. Παλλαντζάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το Παθητικό Σπίτι;

Το Παθητικό Κτίριο είναι ένα πρότυπο σχεδιασμού που επιτυγχάνει θερμική άνεση με ελάχιστη θέρμανση και ψύξη χρησιμοποιώντας 5 βασικές αρχές: μόνωση, αεροστεγανότητα, κατάλληλος σχεδιασμός παραθύρων και πορτών, συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας και ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1990 και το 2022 έχει μελετηθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η ιδέα του Παθητικού Κτιρίου έχει αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία από το 2010 μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου.

Τι προσφέρει το Παθητικό Σπίτι;

Διασφάλιση ποιότητας! Το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, διότι, μέσω μιας απαιτητικής διαδικασίας πιστοποίησης, επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ της πραγματικής απόδοσης του κτιρίου και της μοντελοποίησης μέσω λογισμικών υπολογισμού ενεργειακού ισοζυγίου. Μετά τη διαδικασία πιστοποίησης και χρησιμοποιώντας το επικυρωμένο λογισμικό PHPP, το χάσμα απόδοσης μεταξύ θεωρίας και πράξης εξαλείφεται. Αυτό δίνει τη σιγουριά στον μηχανικό μελετητή να προβλέψει την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου με ακρίβεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ