Στο κόκκινο έχει εκτοξευθεί η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τον εορτασμό της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου, με την κυβέρνηση να καλεί τα κόμματα να μην συμμετάσχουν σε πορείες ούτε και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απόφαση της απαγόρευσης συγκεντρώσεωνελήφθη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, ισχύει έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, και προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.
Πριν την έκδοση της απόφασης, η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου θα πρέπει να τιμηθεί φέτος με μία λιτή τελετή και όχι συγκεντρώσεις οι οποίες ενδεχομένως γίνουν εστίες διασποράς του κορωνοϊού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει «χτυπήσει» σφοδρά τη χώρα ασκώντας μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για να προστατευθεί η δημόσια υγεία δεν έγιναν ούτε οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Σε αυστηρό τόνο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εδώ και μέρες προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά με αρχηγούς των κομμάτων εξηγώντας ότι δεν θα επιτραπούν πορείες και συγκεντρώσεις, αλλά ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.
Παρά τις κυβερνητικές παραινέσεις ωστόσο οργανώσεις και κόμματα προγραμματίζουν τις κινητοποιήσεις, τη στιγμή που η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων έχει δυναμιτίσει το κλίμα.
Ενδεικτική είναι η επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αν και είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς της πρεσβεία των ΗΠΑ λόγω της έξαρσης της πανδημίας, και αντιπροσωπεία του θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, έκανε λόγο για «πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης απόφαση». Όπως σημείωσε η απόφαση «για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες».
Σε υψηλούς τόνους και η δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος σημείωσε ότι «η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή, καλύτερα, είναι η εκτροπή». «Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή υπουργού και απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; ‘Ο,τι και να είναι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Η απάντηση Πέτσα
Η απάντηση στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε διά στόματος Στέλιου Πέτσα, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιφάσεις». «Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και συνέχισε: «Ότι ο ιος κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μονο στοχο έχουν τη διαφύλαξη της δημοσιάς υγείας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία».
«Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορωνοιό», υπογράμμισε και καταλήγοντας επισήμανε: «Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές».
Επικοινωνία Τσίπρα -Κουτσούμπα -Βαρουφάκη
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα πολιτικά έντονο Σαββατοκύριακο με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου καθώς ήρθε σε επικοινωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 και του ΚΚΕ αντίστοιχα, που αντέδρασαν έντονα στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων.
Παράλληλα με τις αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις τελευταίες ώρες διακινείται και κείμενο υπογραφών το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, «οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση», όπως σημειώνει το ΚΚΕ.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜΕΡΑ 25.
Ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, «η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Με δήλωσή της άλλωστε η Φώφη Γεννηματά είχε τονίσει ότι το ΚΙΝΑΛ παρεμβαίνει στην διχόνοια ανάμεσα σ΄όσους θέλουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και της κυβέρνησης που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.
Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».
Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.
Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ- Μέρα25
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».
Ποιοι υπογράφουν το κείμενο του ΚΚΕ
Το κείμενο του ΚΚΕ κατά της απαγόρευσης συγκεντρώσεων υπογράφουν πρόεδροι εργατικών κέντρων, συνδικαλιστές και ηθοποιοί όπως η Ελένη Γερασιμίδου και η Λίλα Καφαντάρη, αλλά και η Νατάσα Μποφίλιου.
Νίκος Αλιβιζάτος: Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική
Θέση πάντως για την απαγόρευση των συναθροίσεων και την ευκολία με την οποία κάποιοι έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν αντισυνταγματική πήρε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
- «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
- Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
- Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
- Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
Μανιτάκης: Δικαιολογημένη η λήψη περιοριστικών μέτρων όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία
Και ο κορυφαίος συνταγματολόγος και αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;
Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφορικά με την απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας να απαγορευτούν πανελλαδικά οι συναθροίσεις τεσσάρων ατόμων και άνω σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.