Με συγκινητικά λόγια έκλεισε την χθεσινή του τελευταία ενημέρωση για το νέο κορωνοϊό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας που με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό τις τελευταίες 72 ημέρες ενημέρωνε καθημερινά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, είπε το δικό του «αντίο» μετά από 72 ημέρες και πλέον επιστρέφει στα καθήκοντά του, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η δουλειά για την επιδημιολογική πορεία της νόσου θα συνεχίσει να γίνεται ακατάπαυστα από την επιστημονική κοινότητα.
Το ποίημα που επέλεξε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Μάλιστα την τελευταία του ομιλία επέλεξε να την κλείσει με ένα ποίημα που απέδωσε στον Οδυσσέα Ελύτη. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αυτό το ποίημα δεν ανήκει στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις ποιητικές του συλλογές. Το ποίημα αναφέρει:
«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν' ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…».
Η διάψευση των ελληνικών hoaxes για το ποίημα
Στο εν λόγω ποίημα είχαν αναφερθεί και τα ελληνικά hoaxes στις αρχές του έτους και συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, όταν αυτό άρχισε να αναπαράγεται σε Μέσα Ενημέρωσης και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το ποίημα δεν είναι του Ελύτη. Δεν το βρίσκουμε σε καμία από τις ποιητικές συλλογές του», αναφέρεται στην ανάρτησή τους και εξηγούν πως ξεκίνησε η διάδοση του ποιήματος ως δημιούργημα του Οδυσσέα Ελύτη.
«Πώς ξεκίνησε; Μερικές από τις ιστοσελίδες οι οποίες δημοσίευσαν το παραπάνω, δίχως μάλιστα να επικαλεστούν κάποια άλλη ιστοσελίδα ως πηγή. Αν κάνετε μια αναζήτηση στην google θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα πριν τις 18/11/2009. Κι αυτό γιατί τότε ακριβώς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το -πολύ όμορφο πάντως- κείμενο από τον blogger «βιολιστής στη στέγη» με τίτλο «Παράθυρα χωρίς θέα», αναφέρουν στα ελληνικά hoaxes.