Ανοιχτωσιά, καθαρό αέρα, λίγο κόσμο και επαφή με τη φύση επέλεξαν ως… αντίδοτο στην απειλή του νέου κορωνοϊού πολλοί Ελληνες, που αναζήτησαν διέξοδο το φετινό καλοκαίρι επιλέγοντας κυρίως ορεινούς προορισμούς για τις διακοπές τους.
Ζαγοροχώρια, Ολυμπος και Περτούλι είναι οι προορισμοί στους οποίους αναζήτησαν διαφυγή πολλές οικογένειες και παρέες, αντικαθιστώντας το μπάνιο στη θάλασσα με βουτιές σε καταρράκτες και λίμνες καθώς και ηλιοθεραπεία με… πεζοπορία.
Γέμισαν Ελληνες τα Ζαγοροχώρια
Στο Ζαγόρι, φέτος τον Αύγουστο, τα περίπου 400 ξενοδοχεία και ξενώνες που υπάρχουν στους 46 οικισμούς όχι μόνο άνοιξαν και λειτούργησαν αλλά κατάφεραν να έχουν και υψηλές πληρότητες, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος τα καταλύματα γέμισαν από Ελληνες και όχι από ξένους τουρίστες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Ελσα Εξάρχου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου.
«Από την αρχή του Αυγούστου είμαστε γεμάτοι στα Ζαγοροχώρια, ενώ τον Ιούλιο δεν είχαμε κόσμο. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι φέτος κατάφεραν να βρουν διαθέσιμα καταλύματα οι Ελληνες, που, λόγω των προκρατήσεων των ξένων τουριστών τα προηγούμενα χρόνια, αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Το καλό με τα Ζαγοροχώρια είναι ότι υπάρχει φυσική αποστασιοποίηση έτσι όπως είναι δομημένα και σου παρέχουν ασφάλεια. Επιπλέον, όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα τηρούνται πολύ αυστηρά, διότι υπάρχει επαγγελματισμός και αυτό λειτουργεί υπέρ του προορισμού», σημειώνει η κ. Εξάρχου. «Ο κόσμος κάνει ράφτινγκ, ιππασία και πάρα πολλή πεζοπορία, όπου επίσης τηρούνται τα πρωτόκολλα και ο αριθμός των ατόμων είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφάλεια», προσθέτει.
Αύξηση 30% της τουριστικής κίνησης στο Περτούλι
Στο Περτούλι, που είναι κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, φέτος το καλοκαίρι οι επαγγελματίες της περιοχής είδαν την κίνηση να αυξάνεται και μάλιστα κατά 30% σε σχέση με πέρσι, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης επιχείρησης για τον εναλλακτικό τουρισμό, Γιώργος Πολυγένης.
«Φέτος το καλοκαίρι είδαμε πάρα πολλούς Ελληνες αλλά και Ελληνες του εξωτερικού να επισκέπτονται το Περτούλι για πρώτη φορά. Είχαμε πολλούς επισκέπτες αυθημερόν, αλλά και αρκετούς που επέλεξαν να διανυκτερεύσουν. Στην Ελάτη και το Περτούλι συνολικά οι κλίνες αγγίζουν τις 2.500 σε αριθμό και συνήθως οι πληρότητες του Αυγούστου δεν ξεπερνούσαν το 20%. Φέτος όμως ξεπέρασαν το 40%», επισημαίνει ο κ. Πολυγένης, τονίζοντας ότι πολλές οικογένειες αναζήτησαν διέξοδο στον καθαρό αέρα και την ανοιχτωσιά, κάνοντας ιππασία, βόλτες με ποδήλατα βουνού και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Πτώση 70% των τουριστών στον Ολυμπο, αυξημένη η κίνηση στο Λιτόχωρο
Με τους ξένους τουρίστες να απουσιάζουν, ο Ολυμπος, αγαπημένος προορισμός πολλών επισκεπτών, φέτος είδε πολύ μικρή επισκεψιμότητα, όπως αναφέρει ο οδηγός βουνού Μπάμπης Μαρινίδης και ο διοργανωτής εκδρομών «σαφάρι» με Jeep και Buggy, Αχιλλέας Δημητρίου.
«Το βουνό έχει μείωση των επισκεπτών κατά 70% σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι. Ωστόσο, έχει κάποια κίνηση κυρίως από Ελληνες που φέτος βρίσκουν εύκολα θέση να διανυκτερεύσουν είτε σε κάποιο καταφύγιο είτε σε αντίσκηνο, το οποίο επιλέγουν αρκετοί λόγω του νέου κορωνοϊού. Σκεφτείτε ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρσι όλα ήταν γεμάτα και κυρίως από ξένους τουρίστες», εξηγεί ο κ. Μαρινίδης. Αντίστοιχα, οι εξορμήσεις τύπου «σαφάρι» με αυτοκίνητα ήταν πάντα εκδρομές που τις επέλεγαν μόνο ξένοι τουρίστες, που φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως τονίζει ο κ. Δημητρίου. «Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες Γάλλων, Γερμανών και άλλων ξένων τουριστών που και φέτος επιλέγουν "σαφάρι" στον Όλυμπο και μπάνιο στους καταρράκτες, διότι στα ανοιχτά αυτοκίνητα αισθάνονται πιο άνετα χωρίς μάσκα», προσθέτει. «Πάντως τα νούμερα δεν συγκρίνονται με πέρσι που όλη τη σεζόν είχαμε 5000 συμμετέχοντες στις εκδρομές μας και φέτος, μέχρι στιγμής 600», συμπλήρωσε ο κ.Δημητρίου.
Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες στην περιοχή της Πιερίας, δεν ξεπερνούν για τον Αύγουστο το 35%, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, ωστόσο υπάρχει ικανοποιητική εικόνα για την επισκεψιμότητα ημέρας σε Πλαταμώνα και Λιτόχωρο, που αποτυπώνεται κυρίως στην εστίαση, όπως επεσήμανε.