Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΔΗΝ, για τς κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε μια εποχή μάλιστα που η γρίπη είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν μόνο 557 κλίνες στις ΜΕΘ, αντί για 3.500, που θα έπρεπε να είναι με βάση τα διεθνή στάνταρντ. Μάλιστα, 80 κλίνες είναι ανεπτυγμένες, αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Αττική, όπου υπάρχουν μόνο 224 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τον προηγούμενο μήνα έληξαν οι διετείς συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΟ για 41 γιατρούς και 177 νοσηλευτές που απασχολούνται στις ΜΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι εκτιμάται- σύμφωνα με την Ομοσπονδία- ότι θα κλείσουν τουλάχιστον άλλες 30 κλίνες ΜΕΘ.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι λειτουργούν 157 πιστοποιημένες κλίνες σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, αντί για 7.000. Αν υπήρχαν αρκετές κλίνες ΜΑΦ, τότε θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες νοσηλείας ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα υπήρχαν μικρότερες λίστες αναμονής, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, λόγω έλλειψης ΜΕΘ
Την ίδια ώρα, η λίστα αναμονής στην Αττική πολλές φορές ξεπερνούν τους 80, ειδικά τον χειμώνα, και στην κεντρική Μακεδονία τους 20.
«Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Στις ΜΕΘ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Ασθενείς μπορεί να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο που χειρουργήθηκαν για να βρουν ΜΕΘ, χωρίς να παρακολουθείται η μετεγχειρητική φροντίδα από τους χειρουργούς που γνωρίζουν την κατάστασή τους», αναφέρει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι εάν λειτουργούσαν οι 80 εξοπλισμένες, αλλά κλειστές ΜΕΘ, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές. «Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες», καταγγέλλει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ.
Με βάση έρευνες των εντατικολόγων η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που οι θεράποντες ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι (η θνησιμότητα από 18% -23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ), επισημαίνεται ακόμη.
Η κατάσταση των περιφερειών σε ΜΕΘ
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις περιφέρειες σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ έχει ως εξής:
- Στην Αττική για 6 εκατ. πληθυσμό (εξυπηρετούν τους κατοίκους από νησιά και τις γύρω περιοχές) λειτουργούν μόνο 224 κλίνες ΜΕΘ. Τις εν λόγω κλίνες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ και οι λίστες αναμονής το χειμώνα φθάνουν τους 80 ασθενείς.
- Στην Κεντρική Μακεδονία για 2 εκατ. πληθυσμό υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ. Τις εν λόγω κλίνες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ με λίστες αναμονής το χειμώνα να φθάνουν τους 25 ασθενείς.
- Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 42.
- Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ (Νοσοκομείο Λαμίας).
- Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Δεν έχει ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου.
- Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.
- Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες. 16 κλίνες εξοπλισμένες είναι κλειστές (6 Λευκάδα, 5 Κεφαλονιά, 5 Ζάκυνθος)
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2 με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 28 κλίνες ΜΕΘ.
- Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 27 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
- Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 42 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
- Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 6 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας).
- Από την Ήπειρο έως την Αττική 450 χιλιόμετρα απόσταση στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών 15 κλίνες, 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, 6 στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, 7 στο Νοσοκομείο της Άρτας και 20 στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
- Στον άλλο εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας.
- Νησιά του Αιγαίου που βουλιάζουν από πρόσφυγες και μετανάστες με μεγάλη νοσηρότητα διαθέτουν ελάχιστες ή καθόλου κλίνες ΜΕΘ. Χίος δεν έχει ΜΕΘ, μόνο 3 κλίνες ΜΑΦ. Μυτιλήνη 7 κλίνες ΜΕΘ. Σάμος 3 κλίνες ΜΕΘ. Ρόδος 6 κλίνες ΜΕΘ.