Συνάντηση εργασίας με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, είχε χθες Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πλακιωτάκης αντάλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό απεσταλμένο σχετικά με το θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, καθώς και για τις συζητήσεις -σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)- που εντείνονται σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
ΥΝΑΝΠ: Στηρίζει την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
Ο κ. Πλακιωτάκης εξήρε τη σημασία της πρόσφατης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ «Green Shipping Challenge», η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει με ολιστικό τρόπο το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της ναυτιλίας, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις, τους λιμένες, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τους προμηθευτές/παρόχους καυσίμων/εταιρειών ενέργειας και όσους άλλους συμμετέχουν στη ναυτιλιακή αλυσίδα, να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050. Επί του θέματος αυτού ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι το ΥΝΑΝΠ υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge».
Ποιες είναι οι ποϋποθέσεις για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στις παγκόσμιες προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, δηλαδή στην ευρεία διαθεσιμότητα ασφαλών και οικονομικά βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών, καθώς και στον ρόλο των λιμένων ως ενεργειακών κόμβων «καθαρής» ενέργειας που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν κάθε τύπο πλοίων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας προϋποθέτει πολύ μεγάλες επενδύσεις τόσο στα πλοία όσο και στη στεριά, καθιστώντας το θέμα της χρηματοδότησης ως μια πολύ σημαντική πρόκληση.
Οι συναντήσεις για το κλίμα
Τόσο ο Τζον Κέρι όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία της προσεχούς 27ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις 7-18 Νοεμβρίου 2022 και της ανακοίνωσης ενεργειών και πολιτικών για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της ανάληψης φιλοξενίας της 9ης Διάσκεψης του «Our Ocean Conference», το 2024, από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης των θαλασσών.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η οικονομική και κοινωνική ευημερία των ελληνικών νησιών
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο για την προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί, ενώ επισήμανε πολιτικές του ΥΝΑΝΠ, που στοχεύουν αφενός στην οικονομική και κοινωνική ευημερία των ελληνικών νησιών μέσω της εφαρμογής διαφοροποιημένων στρατηγικών ανάπτυξής τους και αφετέρου στη βιώσιμη ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας.
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζορτζ Τσούνης.