Πλαφόν στα τεμάχια αλεύρων και ηλιελαίου που προμηθεύονται οι καταναλωτές ξεκίνησαν να βάζουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στο καρότσι του σούπερ μάρκετ. Όπως ανέφερε νωρίτερα το iefimerida.gr, μέσα σε ένα 24ωρο η λιανική τιμή του αλευριού αυξήθηκε 0,25 ευρώ το κιλό, ενώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ως σήμερα, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 19%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6% κατά μέσο όρο. Το σιτάρι, ωστόσο, εκτοξεύθηκε κατά 90% -θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους μικρούς φούρνους που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις- και το καλαμπόκι ανέβηκε κατά 40%.
Πλαφόν στο αλεύρι και τα ηλιέλαια -Πώς λειτουργεί
Ήδη από σήμερα, όσοι καταναλωτές μπουν σε ηλεκτρονικό κατάστημα σούπερ μάρκετ θα διαπιστώσουν ότι έχει μπει πλαφόν, δηλαδή ένα ανώτατο όριο, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που υπάρχουν στην Ελλάδα ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει έως 4 συσκευασίες ηλιέλαιο και μέχρι 4 τεμάχια αλεύρι.
Άλλη αλυσίδα σούπερ, που σε επεξήγησή της υπενθυμίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει έως 99 τεμάχια από κάθε προϊόν, έβαλε πλαφόν τρία τεμάχια στο αλεύρι. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ίδιας αλυσίδας πάνω από οι μισές ετικέτες ηλιελαίου δεν είναι διαθέσιμες για παραγγελία. Σε όσες είναι διαθέσιμες έχει τεθεί πλαφόν στα τρία τεμάχια.
Μια τρίτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, για την ώρα, έχει πιο χαλαρούς περιορισμούς στο αλεύρι. Συγκεκριμένα, στο αλεύρι έχει βάλει πλαφόν 6 ή 12 τεμάχια -ανάλογα με το αν είναι συνδυαστική προσφορά ή μεμονωμένα. Για το ηλιέλαιο όμως το πλαφόν είναι στα 4 τεμάχια, ακόμα και για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Έρχεται πλατφόρμα από το υπ. Ανάπτυξης για άλευρα και ηλιέλαιο
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, εντείνει τις ανησυχίες για επικίνδυνα φαινόμενα, όπως οι τεχνητές ελλείψεις και η αισχροκέρδεια. Ήδη, στην αγορά διακινούνται πληροφορίες για αποθήκες προμηθευτών που «παρακρατούν» ηλιέλαια, ώστε να τα εμφανίσουν σε δεύτερο χρόνο, όταν η τιμή τους θα έχει εκτοξευτεί.
Προκειμένου να μπει «φρένο» σε τέτοιες συμπεριφορές, το υπ. Ανάπτυξης ζήτησε να τεθεί σε λειτουργία μια ειδική πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα ελέγχει τα αποθέματα σε σιτηρά και ηλιέλαια. Πρόκειται για την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της πανδημίας για τις μάσκες και τα αντισηπτικά -από τα οποία επιτήδειοι επιχείρησαν να βγάλουν τεράστια κέρδη.
«Με τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν τεχνητές ελλείψεις ούτε και αισχροκέρδεια, καθώς θα γνωρίζουμε ακριβώς τα αποθέματα που υπάρχουν στη χώρα. Είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσει» ανέφερε στο iefimerida.gr παράγοντας από το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η τροπολογία
Από το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το Taxheaven, κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει ότι:
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα, ηλίανθος, ορισμένα φυτικά έλαια) [...] υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης της παρ. 6, δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 3, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:
α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.