Πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση εμβολίου; Ξεκίνησε η συζήτηση, τι εξετάζεται - iefimerida.gr

Πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση εμβολίου; Ξεκίνησε η συζήτηση, τι εξετάζεται

Σερβιτόροι σε καφετέρια στην Πλάκα
© INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας η συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το αν αυτή θα συνδέεται με την τρίτη δόση εμβολίου.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου για να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους εμβολιασμένους αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες.

Μίνα Γκάγκα για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πιθανότατα θα δοθεί κάποιο όριο

Στο ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να υπάρξει ημερομηνία λήξης του, αναφέρθηκε σήμερα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζοντας ότι η επιτροπή των ειδικών συζητάει αυτό το θέμα και πιθανότατα θα δοθεί κάποιο όριο. «Ακριβώς γιατί βλέπουμε από τις επιδημιολογικές μελέτες ότι η ανοσία είναι λιγότερο αποτελεσματική μετά από κάποιους μήνες. Αρχίζει από το εξάμηνο και μετά και μειώνεται άρα πιθανότατα θα πρέπει να γίνει αναμνηστική δόση, όπως έκανε το Ισραήλ ήδη για όλους. Άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πιθανώς δεν θα είναι στο εξάμηνο αλλά λογικά δεν θα είναι για πάντα. Είναι ανοιχτό το θέμα και υπό συζήτηση», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στην τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για την οποία βρίσκεται σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών. Τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση και πριν την παρέλευση εξαμήνου και πρόσθεσε, πως αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο αν και εμβολιασμένοι, είναι αυτοί που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους, στις αρχές του έτους γι’ αυτό είναι σημαντικό να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφερθεί στην τρίτη δόση εμβολίου και συγκεκριμένα σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, για την «Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer».
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αφού έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών, με μέση ηλικία 52 ετών, στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Και αυτά τα άτομα τα οποία είχαν πάρει την τρίτη δόση συγκρίθηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν, έχοντας κάνει δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε. «Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό ισχύει για έναν χρόνο με δυνατότητα παράτασης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Όσον αφορά στη συζήτηση που ξεκίνησε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χθες, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Γουίγκαν ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι κανονισμός που αφορά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 έχει ημερομηνία λήξης ένα χρόνο από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή με δυνατότητα παράτασης.

Ειδικότερα, ο κ. Γουίγκαν σημείωσε ότι «ισχύει για ένα χρόνο με την δυνατότητα να παραταθεί» και προσέθεσε ότι «θα εξεταστεί όταν θα υπάρξει η έκθεση για τη λειτουργία του πιστοποιητικού τον Μάρτιο. Είναι μία ανοιχτή διαδικασία, είναι περιορισμένο σε χρόνο αλλά υπάρχει η πιθανότητα παράτασης».

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. «Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID θα ισχύει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού. Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην πανδημία», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, όταν τέθηκε σε ισχύ το πιστοποιητικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ