Η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης κατά του κορωνοϊού νωρίτερα, μοιραία θα φέρει αλλαγές και στη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Η πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες (εκτός για όσους εμβολιαστούν με Johnosn & Johnson, που πρέπει να γίνει στους δύο μήνες) μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, φέρνει νέα δεδομένα.
Όπως φαίνεται, στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού δύο ταχυτήτων.
Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για τους άνω των 60 θα λήγουν στους επτά μήνες και για όλους τους υπόλοιπους θα λήγουν στους εννέα μήνες. Κοινώς, θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, από τις 13 Δεκεμβρίου:
• Για τους άνω των 60 ετών θα λήγουν στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση
• Για όλους τους υπόλοιπους θα λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Μετά την τρίτη δόση, πάντως, τα πιστοποιητικά θα ισχύουν 9 μήνες για όλους.
Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σημαίνει ότι από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνά κάποιος στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που συνεπάγονται.
Αναφορά Πλεύρη στις Βρυξέλλες για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Σταδιακά, θα πρέπει να γίνει συζήτηση για «την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.
«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε.
«Eίναι το πρώτο μου Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικά τα θέματα που θα συζητηθούν και για τον κανονισμό και για την Συνθήκη της πανδημίας, αλλά κυρίως για τη μεγάλη πρόκληση για την πανδημία Covid-19 που αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι, σιγά σιγά, θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.