Επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης - iefimerida.gr

Επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ανακυρήχθηκε επίτημος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης αναγορεύτηκε από το ΕΚΠΑ επίτιμος διδάκτωρ των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ακαδημαϊκός και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2010), προσφωνήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, ενώ την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του κ. Πισσαρίδη έκανε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συμβολή του στην οικονομική επιστήμη κορυφώνεται με την ανάπτυξη του περίφημου μοντέλου αναζήτησης και ταιριάσματος στις αγορές εργασίας, το οποίο μετέβαλε ριζικά το θεωρητικό πλαίσιο της μακροοικονομικής ανάλυσης. Με το καινοτόμο αυτό υπόδειγμα προσέφερε νέα εργαλεία κατανόησης της ανεργίας, ερμηνεύοντας όχι μόνο την ύπαρξη αδράνειας στην αγορά εργασίας, αλλά και τις θεσμικές και πληροφοριακές ατέλειες που εμποδίζουν την αποτελεσματική αντιστοίχιση θέσεων και εργατικού δυναμικού.

»Η διεθνής αναγνώριση της συμβολής αυτής επισφραγίστηκε με την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2010.

Η σπουδαία αυτή διάκριση αποτέλεσε δικαίωση μιας επιστημονικής πορείας που χαρακτηρίζεται από πνευματική συνέπεια, θεωρητική εμβάθυνση και αδιάλειπτη σύνδεση της θεωρίας με τα μεγάλα ζητήματα του κόσμου μας. Αποτέλεσε όμως και μία μεγάλη τιμή για ολόκληρο τον Ελληνισμό στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλη την ομογένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή του διαδρομή, ο τιμώμενος έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις ευθύνης σε κορυφαία διεθνή ιδρύματα και οργανισμούς. Συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σχεδιασμό πολιτικών για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

»Έχει διατελέσει, επίσης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή επιρροή και καθοδήγησή του στον επιστημονικό διάλογο. Τέλος, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη από τη Βρετανική Βασιλεία.

Το συγγραφικό έργο του καθηγητή Πισσαρίδη είναι εξίσου σημαντικό και ευρέως αναγνωρισμένο. Με το βιβλίο του Equilibrium Unemployment Theory, το οποίο θεωρείται πλέον κλασικό στον χώρο της μακροοικονομίας, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζεται η ανεργία στο θεωρητικό και εμπειρικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λόγο μεστό, βαθιά ανθρωπιστικό, υπερασπίζεται σταθερά την ανάγκη οι πολιτικές να υπηρετούν την κοινωνική συνοχή και τη δίκαιη ευημερία.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καθηγητής Πισσαρίδης ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μέσα από μια στρατηγική συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Επισήμανε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, με αιχμή τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η προσέγγισή του αναδεικνύει τη σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που αναζητεί συνοχή και νέα θεμέλια για το μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Αξίζει, στο πλαίσιο της σημερινής τελετής, να υπογραμμιστεί και η ιδιαίτερη σχέση του Καθηγητή Πισσαρίδη με το Πανεπιστήμιό μας. Από το 1988, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική, εγκαινιάστηκε μια οκταετής συνεργασία με το London School of Economics, στην οποία ο Καθηγητής Πισσαρίδης είχε κεντρικό ρόλο. Το 2017, προσκεκλημένος από το Τμήμα, συμμετείχε ως εισηγητής σε επιστημονικό συνέδριο, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική του σύνδεση με την Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα -μια σύνδεση που επισφραγίζεται με τη σημερινή απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα.

Να σημειώσουμε ότι ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο 23ος κάτοχος βραβείου Νόμπελ που αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιό μας τον δεύτερο αιώνα από την ίδρυσή του.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ