Με την κατάθεση του καρδιολόγου του Ωνασείου, Άρη Αναστασάκη, ο οποίος είναι ειδικός στα καρδιολογικά νοσήματα συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Ο ιατρός χαρακτήρισε «περίεργη» την κατάληξη του 9χρονου κοριτσιού και σημείωσε ότι το κοριτσάκι βρισκόταν υπό καθημερινή ιατρική παρακολούθηση. Εκτός αυτού η οικογένεια Δασκαλάκη υπεβλήθη σε γονιδιακό έλεγχο μήπως υπάρχει κάποιο κληρονομικό νόσημα, καθώς, όπως είπε, υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο γενετικό ζήτημα.
«Ενημερωθήκαμε όταν η Τζωρτζίνα ήταν εν ζωή και αρχικά κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο, γιατί είχαμε δύο παιδιά νεκρά και το ένα με ανακοπή. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για κάτι γενετικό. Εξετάσαμε καρδιολογικά τους γονείς και δεν προέκυψε κάτι σημαντικό. Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα, αλλά δεν σημαίνει κι όλας ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί. Οι πιθανότητες είναι 25%. Όμως, αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος κι όχι μια απλή πληροφορία ότι υπάρχει. Αυτό σημαίνει ευρήματα σε κλινικό επίπεδο», υποστήριξε ο καρδιολόγος.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε τι θα μπορούσε να οφείλεται ο αιφνίδιος θάνατος της Τζωρτζίνας και εξήγησε ότι ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας «επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας». Όπως είπε, «ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως, όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε μια τέτοια προσπάθεια, αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ…Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο».
«Αδιευκρίνιστα τα αίτια της ανακοπής στο νοσοκομείο της Πάτρας»
Αναφορικά με τη λειτουργία του απινιδωτή, ο κ. Αναστασάκης σημείωσε ότι «έδινε τη δυνατότητα, αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει. Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι, όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν, ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα. Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που κι εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα, οπότε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί ένα νόσημα. Η πορεία της Τζωρτζίνας ήταν μια πορεία που δεν βλέπουμε στα νοσήματα. Εμείς ελέγξαμε 125 γονίδιά αρχικά, που είναι ο σκληρός πυρήνας της γνώση που έχουμε. Στη συνέχεια ζητήσαμε να πάρουμε εικόνα 800 γονιδίων τα οποία ωστόσο δεν ξέρουμε καλά. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι το κομμάτι των κλινικών εκδηλώσεων κι όχι το γενετικό που συνεισφέρει μερικώς στο παζλ.»
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε ένταση ανάμεσα στον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια και την πρόεδρο με αφορμή τη χθεσινή απουσία του από το δικαστήριο, με τον δικηγόρο να διαμαρτύρεται έντονα επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην διεξαχθεί η χθεσινή συνεδρίαση και επιπλέον επειδή του δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί ακόμα για άλλα επί μέρους αιτήματα της υπεράσπισης.