Το κύκλωμα με τη χορήγηση «μαϊμού» αδειών χειριστών αεροσκαφών είχε προσπαθήσει να βάλει «φυτευτό» πιλότο στην Aegean Airlines.
«Ιερό και όσιο» δεν είχε η εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε άδειες χειριστών αεροσκαφών σε επικίνδυνους ανθρώπους που πλήρωναν για να πάρουν το δίπλωμα πιλότου και μάλιστα, ένας εξ αυτών είχε προσπαθήσει να μπει στην Aegean Airlines, αλλά, ευτυχώς του χάλασε η κάμερα που ήταν τα «μάτια» της συμμορίας και προφανώς απέτυχε παταγωδώς στις εξετάσεις της εταιρείας.
Μιλώντας σχετικά, επαγγελματίας χειριστής Πολιτικής Αεροπορίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεύθυνους πιλότους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν αθώες ψυχές στο λαιμό τους.
«Αυτό το πράγμα που έχει γίνει είναι εγκληματικό, διότι οι θεωρητικές γνώσεις, είναι η ραχοκοκαλιά της εμπειρίας του πιλότου. Ναι μεν έχουμε μια πρακτική εμπειρία, άλλα πρέπει να βασίζεται σε θεωρητικές γνώσεις. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να πιστοποιούν ότι μαθητές του εξωτερικού έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα εδάφους χωρίς να το έχουν κάνει, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Σίγουρα στο επόμενο στάδιο θα μπορούσε να αντιληφθεί κάποιος μια έλλειψη γνώσεων, όταν όμως ένας πιστοποιημένος φορέας έχει βάλει μια σφραγίδα επιτυχίας, τότε αυτό το πράγμα το καθιστά πολύ δύσκολο», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Τζόρτζ Μ. Χιωτάκης.
Άδειες ακόμα και χωρίς εξετάσεις, ακόμα και με λάθος απαντήσεις
Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση και παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες της σπείρας από τον περασμένο Ιανουάριο διαπίστωσαν ότι το κύκλωμα είχε πλοκάμια στην Ιορδανία και με τον εκεί σύνδεσμό τους, ονόματι «Ταρέκ» χορηγούσαν άδειες ακόμα και χωρίς φυσική παρουσία του εξεταζόμενου στις εξετάσεις ή ακόμα και με λανθασμένες απαντήσεις. Εκεί η ταρίφα άγγιζε μέχρι και τις 25.000 ευρώ.
Ο 70χρονος «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, είχε «άκρες» και στην Αυστρία και «συνεργαζόταν» με εταιρεία πιστοποίησης, η οποία είχε χορηγήσει τουλάχιστον 15 άδειες-μαϊμού. Άλλες καταγεγραμμένες περιπτώσεις απάτης που αναφέρονται στη δικογραφία αφορούν σε μία Πολωνή που πλήρωσε «ταρίφα» 2.000€ για να έρθει στην Ελλάδα και να πάρει δίπλωμα στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα σε σχολή που άνηκε στον έναν εκ των τριών συλληφθέντων.
Εκεί, είχε πάρει εικονική άδεια κι ένας Ιταλός πιλότος, που είναι χειριστής της πολεμικής αεροπορίας (!), αλλά κι ένας Έλληνας που είχε δίπλωμα στις ΗΠΑ και ήθελε να πάρει το ευρωπαϊκό, χωρίς να... ιδρώσει. Το κουβάρι της υπόθεσης συνεχίζει να ξετυλίγεται και δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλα δεδομένα.