Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι στην προκλητική δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οπως μετέδωσε ο Alpha, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι «η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη». Τονίζουν, δε, πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους της στην περιοχή.
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Med7 καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας σε ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οι ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ καλούν την Ενωση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων στην Τουρκία, εάν δεν τερματίσει τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ
Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στους ηγέτες των κρατών που μετείχαν στη σύνοδο των χωρών του Νότου.
«Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου [δηλ. Αθήνας και Λευκωσίας] που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας. Η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς εκμεταλλεύονται [Ελλάδα και Κύπρος] τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σ’ αυτό. Δείχνει γι’ άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη διευθέτηση του Κυπριακού» επισημαίνεται στη μακροσκελή ανακοίνωση μεταξύ άλλων.
Σαφές μήνυμα από την Med7 προς την Τουρκία
Μετά τη συνάντησή της, στην Κοινή Διακήρυξη τους, η «Med7» εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο. Παράλληλα, οι «Med7» αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.