Τραπεζίτης και παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης, ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ πέθανε σε ηλικία 87 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Στην Ελλάδα ο λόρδος Ρότσιλντ είναι γνωστός για τη στενή σχέση του με την Κέρκυρα και την οικογενειακή σχέση που είχε με τον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα (1906-1994).
Η οικογένεια Ρότσιλντ απέκτησε μια σημαντική έκταση, συνολικά 900 στρεμμάτων, στο νησί των Φαιάκων όπου βρίσκονται δύο επαύλεις. Ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ αγόρασε την έκταση στην Κέρκυρα και πίσω από την επιλογή του νησιού βρισκόταν ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο οποίος ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη μητέρα του Τζέικομπ, Μπάρμπαρα.
Όλα έγιναν το καλοκαίρι του 1969, όταν ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας με την Μπάρμπαρα και ο γιος της Τζέικομπ Ρότσιλντ με τη σύζυγό του Σερένα έκαναν διακοπές στο σπίτι του στενού του φίλου, συγγραφέα, Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη.
Το καλοκαίρι του 1969, κι ενώ έκανε διακοπές στο σπίτι του στενού του φίλου, συγγραφέα, Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη, ο Γκίκας με την Μπάρμπαρα, ο Τζέικομπ με τη δική του σύζυγο Σερένα και μερικοί ακόμη φίλοι επιβιβάστηκαν σε ένα γιοτ με προορισμό την Κέρκυρα.
«Στη βόρεια πλευρά του νησιού διέκριναν ένα κτήµα στις Σινιές, µια πανέµορφη πλαγιά µε θέα στο γραφικό λιµανάκι της Κουλούρας, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας. ∆εν ήταν µόνο η περιοχή και η οµορφιά της φύσης που γοήτευσαν τους Γκίκα. Τα µισοερειπωµένα κτίσµατα ενός παλιού ελαιοτριβείου έγιναν η µαγική έµπνευση για τη νέα τους κατοικία. Στο τέλος του καλοκαιριού ο Τζέικομπ αγόρασε το κτήμα», ανέφερε η ιστορικός τέχνης που έχει εντρυφήσει στο έργο και στη ζωή του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Εβίτα Αράπογλου, στη συλλογική έκδοση την οποία έχει επιμεληθεί «Γκίκας – Κράξτον – Λι Φέρμορ, η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» (Εκδόσεις Λεβέντειου Πινακοθήκης) στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.
Η μητέρα του Τζέικομπ Ρότσιλντ με τον Έλληνα σύζυγό της Χατζηκυριάκο-Γκίκα αφοσιώθηκαν στον τόπο και δημιούργησαν ένα έργο ζωής για το οποίο το 1986 τιμήθηκαν με το βραβείο Europa Nostra.
Δημιουργήσουν ένα σύμπλεγμα από κτίσματα, αναστήλωσαν τα παλιά αγροτικά κτίσµατα, µετατρέποντάς τα και προσαρμόζοντάς τα, έφτιαξαν κήπους και αυλές, και το όλο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό έργο αναγνωρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία της δημιουργίας του Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
Από τη βίλα έχουν περάσει προσωπικότητες όπως ο σπουδαίος βιολονίστας και διευθυντής ορχήστρας Γεχούντι Μενουχίν και ο κορυφαίος του κλασικού χορού στον 20ό αιώνα Ρούντολφ Νουρέγεφ. Σημειώνεται ότι η βίλα αποτελούσε την αγαπημένη καλοκαιρινή απόδραση και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος και η οικογένεια της Ουαλίας έχουν φιλοξενηθεί αρκετές φορές στη μοναδική αυτή γωνιά του νησιού με την κρυστάλλινη θάλασσα.