Πέθανε σε ηλικία 96 ετών το πρωί του Σαββάτου ο Ιάκωβος Τσούνης.
Ο εφοπλιστής, ο οποίος είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο .
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στο twitter γράφοντας: «Ο νεότερος βετεράνος του Β' ΠΠ, Εθν. Ευεργέτης Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης εξέπνευσε σήμερα. Υπήρξε αφοσιωμένος ευπατρίδης, υποστηρικτής των ΕΔ και άξιο Τέκνο της Πατρίδος. Θα λείψει σε όλους μας! Συλλυπούμαι βαθύτατα την οικογένειά του για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου του επέδωσε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Φλώρου:
Ο Ιάκωβος Τσούνης, σύμφωνα με την wikipedia, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στη ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.
Η συνεισφορά του στην Άμυνα και τις υποδομές της ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν διατεθεί για ανακαινίσεις ολόκληρων πτερύγων και κλινικών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια ώρα, ο Ιάκωβος Τσούνης είχε προχωρήσει και στη δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έχει διαθέσει και όλη του την ακίνητη και κινητή περιουσία στο στράτευμα.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί και η συνεισφορά του στην Εκκλησία και τον Πολιτισμό, αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του συνέβαλε σημαντικά για την ανέγερση εκκλησιών και μουσείων, όπως αυτό του Αιγαίου, που φέρει μάλιστα και το όνομά του. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.
Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ' Τάξεως
- Πολεμικός Σταυρός Γ' Τάξεως
- Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ
- Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας
- Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή
- Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
- Μέγας 'Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων