«Εμβολιαζόμαστε, προστατευόμαστε» είναι το μήνυμα που στέλνει, αρχικά με σχετική αφίσα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο καμπάνιας που ξεκινάει για την αναγκαιότητα του συλλογικού εμβολιασμού. Στην αφίσα επισημαίνεται παράλληλα ότι «ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα στη χαρά, στον έρωτα, στην παρέα, στη ζωή, στη διασκέδαση, στη δουλειά, στα ταξίδια».
Την πρόταση για την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους εμβολιασμούς κατά της covid-19 είχε καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου, ενώ θετικά ανταποκρίθηκαν η διοίκηση και παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι, η πλειοψηφία, όπως είπε, των παρατάξεων, ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στην πρόταση του κ. Παπαστεργίου, εξέπεμψε πριν από δύο εβδομάδες ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. «Ήμασταν και είμαστε οι πρώτοι, και μέχρι στιγμής οι μόνοι στην Ελλάδα, που αφήσαμε στην άκρη για λίγο όσα μπορεί να μας διαφοροποιούν και ενωθήκαμε για να προτάξουμε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας, που δεν είναι άλλο από την ανάγκη να εκπέμψουμε ενωμένοι το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας, εκείνους που διστάζουν, εκείνους που προβληματίζονται, εκείνους που ακόμη και σήμερα έχουν απορίες για το εμβόλιο, ότι τελικά ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτή την πανδημία, από αυτόν τον εφιάλτη, για να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και σε μια κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή, είναι ο εμβολιασμός» υπογράμμισε.
Παράλληλα παρουσίασε το σχέδιο για την αφίσα, το οποίο έχει εγκριθεί από τις περισσότερες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και τόνισε ότι πρόκειται για ένα «μήνυμα το οποίο ενώνει και δεν διχάζει». «Πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να διχαστεί η ελληνική κοινωνία γύρω από το ζήτημα αυτό και να μην κουνάμε το δάχτυλο σε αυτούς που ανησυχούν ή έχουν προβληματισμούς, αλλά να τους εξηγούμε και όχι τόσο εμείς, όσο οι επιστήμονες» είπε. Επανέφερε, άλλωστε, την πρόταση που έκανε και στον πρωθυπουργό σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, για μια διακαναλική συνέντευξη με επιστήμονες, που θα πρέπει να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι πολίτες.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της καμπάνιας του περιφερειακού συμβουλίου για τους εμβολιασμούς, εξέφρασε την ελπίδα να συμμετέχουν σε αυτήν όλες οι παρατάξεις και σημείωσε χαρακτηριστικά: «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το δικαίωμα στη ζωή και σε κάθε έκφανσή της, και ατομικά και συλλογικά, είναι η θωράκισή μας απέναντι στον ιό και η μόνη μέθοδος που υπάρχει γι' αυτό, αν δεν πάμε σε μια φυσική ανοσία, που σημαίνει χιλιάδες θανάτους, είναι η προώθηση του εμβολιασμού».
Aπό τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης επισήμανε ότι η παράταξη δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία όχι επειδή διαφωνεί με τον εμβολιασμό, αλλά γιατί σε αυτήν υπήρξε, όπως είπε, «πλήρης αποσιώπηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Γαβριήλ Αβραμίδη και του Θανάση Αγαπητού.