Εκδήλωση με τίτλο «Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις!» συνδιοργανώνει η Ιερά Σύνοδος και η Περιφέρεια Αττικής στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 19:30, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το αφιέρωμα έχει τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» τής οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και θα συμμετάσχουν συμβολικά 1.922 παιδιά και νέοι, μέλη 55 χορωδιών και παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από Μητροπόλεις.
Η είσοδος θα είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου από την ιστοσελίδα ticketservices.gr.
Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της χριστιανικής αγωγής και της νεότητος, μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.
Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Oικονομικών Ν. Πέππας, ο μαέστρος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Γ. Αραβίδης, ο διευθυντής της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γ. Δεμελής, μαέστροι των Μουσικών Συνόλων και των χορωδιακών, εκπρόσωποι των χορευτικών συνόλων, καθώς και οι καλλιτέχνες Αρετή Κετιμέ και Σοφία Μάνου. Στη βραδιά συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Μπάσης, και ως αφηγητής ο Θανάσης Βισκαδουράκης.
Πατούλης: Με αυτή τη συναυλία τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι «με αυτή τη συναυλία τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών και συμβάλλουμε προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη».
Αναφερόμενος στον τίτλο της εκδήλωσης «Η Μικρασία ζει» επεσήμανε ότι αποτυπώνει το αίσθημα όλου του Ελληνισμού για τις χαμένες, αλλά όχι λησμονημένες πατρογονικές εστίες μας.
Πατούλης: Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι βασικός πυλώνας για να μείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη
«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ένας βασικός πυλώνας για να μείνει για πάντα ζωντανή η συλλογική ιστορική μνήμη, για να μείνει άσβεστη η πίστη και η ελπίδα, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η θυσία του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, θα δείχνει σε όλους μας για πάντα τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, αναδεικνύοντας παράλληλα το κτηνώδες πρόσωπο των δραστών αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, που ακόμα και σήμερα -μετά από 100 χρόνια- παραμένει ατιμώρητο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής.
«Μετά την καταστροφή, η Αττική γη άνοιξε την αγκαλιά της και έγινε η δεύτερη πατρίδα των περισσότερων Μικρασιατών, που έχτισαν εδώ τη νέα ζωή τους, μέσα από δυσκολίες και πόνο. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, έφεραν εδώ και την πιο πολύτιμη περιουσία τους: τον ανυπέρβλητο πολιτισμό τους, που για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ένα πολύτιμο τεκμήριο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας. Αυτόν τον πολιτισμό θα τιμήσουμε στις 8 Οκτωβρίου…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης.