«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει μαζί μας για αρκετό καιρό. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για το επόμενο κύμα που είναι βέβαιο ότι θα έρθει αλλά και για τις νέες παραλλαγές».
Αυτό τονίζει στο iefimerida.gr η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με αφορμή την επιστροφή σιγά σιγά στην κανονικότητα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό.
Τώρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα
Σύμφωνα με την κυρία Παυλοπούλου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στον μελλοντικό περιορισμό των μολύνσεων αλλά και για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.
«Θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει είτε με τις δυο είτε με τις τρεις δόσεις και βεβαίως θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα, όπως βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά και μέριμνα για τον καθαρισμό του αέρα σε κλειστούς χώρους, σχολεία, επιχειρήσεις κ.α. Η προμήθεια καθαριστών αέρα είναι μια επένδυση για το μέλλον. Σε συνδυασμό με τη μάσκα μειώνει τη μετάδοση του ιού κατά 90% και όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και των λοιπών αναπνευστικών ιών και μικροβίων», σχολιάζει.
Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, να κάνουν τις δόσεις που προβλέπονται, λέει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, ώστε να προστατευτεί έμμεσα και το κομμάτι του πληθυσμού που αδυνατεί να εμβολιαστεί λόγω ηλικίας, όπως τα παιδιά κάτω των 5 ετών αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν απαντούν καλά στον εμβολιασμό, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή που είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα μας.
Η πανδημία θα λήξει όταν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% και παραπάνω του παγκόσμιου πληθυσμού
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στη χώρα μας παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των δεικτών που δίνει τη δυνατότητα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. «Τα παιδιά αποτελούν το 1/3 των νέων μολύνσεων καθώς στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστα. Στα τέλη Δεκεμβρίου είδαμε μια αύξηση των νοσηλειών. Ήταν το 1% επί του συνόλου και το ποσοστό ανέβηκε σε περισσότερο από 2%, με τα περισσότερα νοσηλευόμενα παιδιά να ανήκουν στις ηλικίες κάτω των 12 ετών. Τώρα καταγράφεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση.
Θα πρέπει σιγά σιγά να γυρίσουμε σε μία κανονικότητα. Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πέρυσι, αυτό είναι σαφές. Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικά φάρμακα. Επιπλέον, η πλειοψηφία του ευάλωτου πληθυσμού έχει «μανδύα» προστασίας» λόγω εμβολιασμού, νόσησης ή του συνδυασμού τους, υπογραμμίζει το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και συμπληρώνει ότι «η πανδημία θα λήξει όταν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% και παραπάνω του παγκόσμιου πληθυσμού. Διαφορετικά δε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τον ιό και θα τον βρίσκουμε πάντα μπροστά μας».
Τέταρτη δόση ίσως χρειαστεί για ειδικές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
Τέλος, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου σημειώνει ότι οι ήδη υπάρχουσες δόσεις προσφέρουν επαρκή προστασία και ίσως, ανάλογα πάντα με τα δεδομένα, χρειαστεί να γίνει επιπλέον δόση είτε με τα υπάρχοντα εμβόλια ή με κάποιο επικαιροποιημένο εμβόλιο, αρχικά σε ειδικές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να έχουμε δεδομένα ότι αυτό θα είναι απαραίτητο για όλο τον πληθυσμό.