Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία» ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα η Δύση να υποστηρίξει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του Ισραήλ, αρκεί αυτό να μην μετατραπεί σε δικαίωμα επίθεσης.
Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οφείλουν να καταλάβουν ότι χωρίς την επίλυση του Μεσανατολικού σε όλο του το εύρος είναι αδύνατο να υπάρξει παγκόσμια ισορροπία. Όπου και να έχουμε άλλη αναταραχή στον κόσμο, όποιο άλλο γεωστρατηγικό “παιχνίδι” και αν παίζεται, έρχεται το θέμα του Μεσανατολικού και τα «σβήνει» όλα. Γιατί; Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέση Ανατολή υπήρξε κοιτίδα πολιτισμών. Η θέση της τα λέει όλα. Ας το καταλάβουμε. Ας λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί διαφορετικά η παγκόσμια ειρήνη δεν πρόκειται ποτέ, το τονίζω ποτέ, να εδραιωθεί».
«Η Χαμάς είναι καθαρά τρομοκρατική οργάνωση»
Αναφερόμενος στο Ισραήλ που επικαλείται το δικαίωμά του να αμυνθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι κρίση δεκαετιών στην Μέση Ανατολή, πάνω από μισό αιώνα, αλλά η Χαμάς με αυτό που διέπραξε απέδειξε αυτό το οποίο είναι και η ρίζα του κακού: Η Χαμάς δεν είναι αντιστασιακή οργάνωση υπέρ των Παλαιστινίων είναι καθαρά τρομοκρατική οργάνωση. Δραστηριοποιήθηκε ιδίως μετά το 1993 για να τορπιλίσει κάθε λύση του Παλαιστινικού. Είναι εχθρός του Παλαιστινιακού Λαού».
«Τουρκία και Ιράν δεν θέλουν την επίλυση της κρίσης»
Και συνέχισε: «Το Παλαιστινιακό κατά βάση ξεκινάει μετά το 1947, όταν τότε ο Τρούμαν και οι ΗΠΑ, παίρνοντας την «σκυτάλη» από την Μεγάλη Βρετανία, έρχονται και προτείνουν δύο κράτη. Τότε συναινεί και η Σοβιετική Ένωση. Αντιδρούν, και υπό την πίεση προβοκατόρων, τα Αραβικά Κράτη. Ενώ τους έδιναν ένα 53%-47% των εδαφών για τα δύο κράτη, έρχεται ο πόλεμος 15 μηνών ο οποίος επιτρέπει στο Ισραήλ να κατέχει το 78% του εδάφους. Επιπλέον, και μετά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση συνεννόησης. Και ξεκινούν οι δύο πόλεμοι (Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 και Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973) και βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» τα Αραβικά Κράτη. Η άγονη αδιαλλαξία τους οδήγησε εκεί, ενώ μπορούσε να βρεθεί λύση. Και τότε είχαν την συμπάθεια όλου σχεδόν του κόσμου, και της Ελλάδας. Ώσπου παρενέβη ο Αραφάτ. Ένας ηγέτης που πορεύθηκε μαζί με την Φατάχ, η οποία ήταν τότε μια οργάνωση που αντιλαμβανόταν το μεγάλο πρόβλημα και μπορούσαν να γίνουν οι αναγκαίες συγκλίσεις με το Ισραήλ. Συνάπτονται οι δύο συμφωνίες (Όσλο 1993, Τάμπα 1995). Δηλαδή δύο κράτη. Το τμήμα που θ’ ανήκε στην επιρροή της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν η δυτική όχθη του ποταμού Ιορδάνη και η Γάζα. Δηλαδή αυτά τα δύο εδάφη θα ανήκαν πλέον στην διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπήρξε βεβαίως μια μικρή καθυστέρηση εφαρμογής. Την «άρπαξε» η Χαμάς που τότε πια αναπτυσσόταν καθαρά ως τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδιο το καταστατικό της λέει ότι δεν μπορεί να λυθεί το Μεσανατολικό με το κράτος του Ισραήλ και υπάρχει μόνο ένα μέσο, η Τζιχάντ. Μιλάμε όμως για μια τρομοκρατική οργάνωση που, δυστυχώς, πίσω της βρίσκονται κι άλλοι. Και μιλώ ευθέως για την Τουρκία και το Ιράν, που δεν θέλουν την επίλυση του Μεσανατολικού για τον εξής λόγο: Γιατί προέκυψε και τώρα η κρίση; Όταν έφτασε το Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία να έχουν την γνωστή σύγκλιση, Τουρκία, Ιράν και Χαμάς σχεδίασαν να την «τορπιλίσουν». Η Τουρκία σκέπτεται ως εξής: «Και ο ρόλος ο δικός μου, που θέλω να το παίξω «πατερούλης» όλου του αραβικού κόσμου;» Το επαναλαμβάνω: Τουρκία, Ιράν και Χαμάς δεν επιθυμούν λύση του Μεσανατολικού».
«Το Ισραήλ μετά την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση έχει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας κατά το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα μπορεί να το ασκήσει πλήρως, αρκεί να μην θελήσει να το μετατρέψει σε ένα δικαίωμα επίθεσης ή να το χρησιμοποιήσει κατά τρόπο που παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και, πολύ περισσότερο, ως ευκαιρία επίθεση. Διότι τότε θα χάσει αυτήν την συμπαράσταση που σήμερα έχει. Όλοι, σχεδόν, είναι σήμερα μαζί του γιατί έχει δίκιο. Επιπροσθέτως, η επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να είναι προάγγελος και άλλων επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.
«Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία»
Στην ερώτηση «Με ποιον τρόπο μπορούν να παρέμβουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ;», ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Εάν η Δύση (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) δεν απομονώσουν και δεν επιβάλουν τις αναγκαίες κυρώσεις στα κράτη που βρίσκονται πίσω από την Χαμάς -και μιλάω ευθέως για την Τουρκία και το Ιράν- από εκεί και πέρα θα διαχυθεί η κρίση. Εάν ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία και στο Ιράν ότι δεν θα ανεχθούν αυτόν τον ρόλο τους και βοηθήσουν τα Αραβικά Κράτη, και κυρίως την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, να ακολουθήσουν την πορεία σύγκλισης με το Ισραήλ, τότε η λύση θα επιτευχθεί. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος εξουδετέρωσης της Χαμάς, αλλά αυτός πρέπει να «περνάει» πρωτίστως από την απομόνωση της Τουρκίας και του Ιράν».
«Είναι απορίας άξιο: Στην Ουκρανία έχουμε μία βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας και η Τουρκία παίζει τον “επιτήδειο τρίτο”. Και το ανέχεται το ΝΑΤΟ και ο κ. Στόλτενμπεργκ. Δεν έχω καταλάβει τι πραγματικά επιδιώκει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Αυτήν την στιγμή δεν ξέρουμε και δεν βλέπουμε όλοι ότι η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία; Αυτό είναι γνωστόν τοις πάσι. Το μεγάλο ερώτημα είναι “Πώς την ανεχόμαστε;”. Βάζω και εμάς γιατί είμαστε χώρα της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να ανέχεται απαθώς την Τουρκία, η οποία το οδηγεί σε πλήρη παρακμή και απαξίωση. Θα ξαναδούμε να ισχύει αυτό που έλεγε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ότι “Το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”. Εκεί θα πάμε εάν δεχόμαστε παθητικώς τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία και στον χώρο της Μέσης Ανατολής» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Δειτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Προκόπη Παυλόπουλου στον ΑΝΤ1