Το θρίλερ με την υπόθεση-μυστήριο στην Πάτρα και τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας, μέσα σε τρία χρόνια, συνεχίζεται.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, την ώρα που μία νέα πληροφορία φαίνεται πως δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα αναφορικά για το πώς έχασε τη ζωή της η μικρή Τζωρτζίνα. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης από τον θάνατο της 9χρονης θεωρούνται «κλειδί» για την υπόθεση.
Πάτρα: Τα τελευταία λεπτά της μικρής Τζωρτζίνας - Τι αποκαλύπτει ο γιατρός της
Στοιχεία για τη υπόθεση του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας έδωσε ο διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου, Ιωάννης Παπαγιάννης, μιλώντας στον Αlpha. Όπως είπε, η μικρή νοσηλεύθηκε στο Ωνάσειo, αλλά δεν εντοπίστηκε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στην καρδιά.
«Νοσηλεύσαμε το παιδί περίπου 3 με 4 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ελέγξαμε το παιδί από κάθε πλευρά όσον αφορά το καρδιολογικό κομμάτι. Δεν βρήκαμε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στην καρδιά. Δεν υπήρχε καμία αρρυθμία. Ο απινιδωτής μπήκε σε λειτουργία ως βηματοδότης γιατί το παιδί εμφάνισε μια βραδυκαρδία. Όμως κάποια στιγμή όταν πλέον δεν υπάρχει επιπλέον οξυγόνο γιατί η μικρή είχε πάθει ανακοπή, σταματάει να μπορεί να συλλάβει το μπορεί να συλλάβει το μυοκάρδιο. Δηλαδή, δίνει παλμούς, αλλά αν δεν υπάρχει οξυγόνο, δεν μπορεί να λειτουργήσει η καρδιά», τόνισε.
Ταυτόχρονα, όπως μετέδωσε το MEGA, έχουν καταγραφεί online η λειτουργία τόσο του απινιδωτή, όσο και του βηματοδότη που είχαν τοποθετηθεί στη μικρή, κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο. Οι γιατροί ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εντοπίσουν το λόγο που προκαλούσε τις καρδιακές ανακοπές της Τζωρτζίνας, όσο δεν υπήρχε κάποιος ιατρός/νοσηλευτής μαζί της.
Μάλιστα, όπως προκύπτει -σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ- αυτές οι καταγραφές δεν έδειχναν κάποιο πρόβλημα, ενώ ο βηματοδότης δεν είχε ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρει το MEGA, διαπιστώθηκε ότι ο βηματοδότης ενεργοποιήθηκε για μερικά δευτερόλεπτα πριν χάσει τη ζωή της η μικρή Τζωρτζίνα.
Ο παιδοκαρδιολόγος Γιάννης Παπαγιάννης από την Πάτρα που παρακολουθούσε το 9χρονο κορίτσι, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, ότι ο απινιδωτής δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το αν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση.
Παρέθεσε, ωστόσο, μια σειρά λόγων για τους οποίους θα μπορούσε να σταματήσει ξαφνικά η καρδιά. «Η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκινούν εντός εβδομάδος οι καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών και ιατροδικαστών
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η αυλαία των καταθέσεων.
Συνολικά 15 γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για τα ευρήματά τους για τους τρεις θανάτους μέσα σε 32 μήνες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Παράλληλα, οι Αρχές που διενεργούν την έρευνα αναμένουν μέσα στο επόμενο 20ημερο τα κρίσιμα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Κι ενώ οι αρχές εξετάζουν συνδυαστικά τις τρεις υποθέσεις, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Πάτρας, Αγγελική Τσιόλα ζητά σεβασμό στην οικογένεια και εμπιστευτικότητα.
«Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά (Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, ιδιώτες Ιατροδικαστές), οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους Προέδρων- Αντιπροέδρων- Γραμματέων κ.ο.κ, μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης» τόνισε η κα Τσιόλα.
«Επειδή κάποιοι συνάδελφοι που ήταν θεράποντες ιατροί των παιδιών, δεν ήθελαν να μιλήσουν, τοποθετήθηκα εγώ. Το ερωτηματικό που πλανάται είναι γιατί είναι ασαφής η αιτία θανάτου των παιδιών»,τόνισε από πλευράς της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.
Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των επιστημόνων που σχετίζονται με την υπόθεση, αλλά και την εξέταση όλων των ιατρικών φακέλων και πορισμάτων για τα τρία αγγελούδια, αναμένεται να κληθούν για κατάθεση, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, και οι γονείς τους, οι οποίοι είχαν σήμερα συνάντηση με τους δικηγόρους που έχουν ορίσει, προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους.
«Ας ψάξουν ό,τι θέλουν», λέει η μητέρα των κοριτσιών
Την ίδια ώρα, τις δικές της απαντήσεις έδωσε και η μητέρα των τριών κοριτσιών από την Πάτρα που «χάθηκαν» μέσα σε τρία χρόνια. «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν. Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας» είπε στην εφημερίδα Πελοπόννησος η Ρούλα Πισπιρρίγγου.