Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Πάτρας μετά τη σύλληψη, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη χθες από άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ύστερα από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που έδειξαν την παρουσία κεταμίνης στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, μετά τους θανάτους των δύο μικρότερων αδελφών της, Μαλένας και Ίριδας.
Σημειώνεται ότι στο διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σχετικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, αναφέρονται τα εξής:
«Από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ από τη στιγμή της χορήγησης, και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της Πισπιρίγκου, Σωτηρία. Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφθηκε το θάλαμο της ανήλικης ήταν περίπου μία ώρα πριν την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο του παιδιού. Από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τον ιατρικό φάκελο του θύματος προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη».
Ο ιατροδικαστής Λέων για την υπόθεση της Πάτρας
Για την υπόθεση μίλησε σήμερα στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, σημειώνοντας ότι στο μικροσκόπιο πλέον μπαίνουν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων των δύο άλλων παιδιών.
«Λύθηκε ένα περιστατικό που ήταν σε εξέλιξη και στο οποίο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πάρα πολλές εξετάσεις, να έχουμε έναν πλούσιο ιατρικό φάκελο και μια μαρτυρία της μητέρας που μας έλεγε πάρα πολλά».
Όπως είπε ο ιατροδικαστής, πλέον θα εξεταστούν και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των άλλων δύο παιδιών.
«Οι δύο πρώτες υποθέσεις έχουν μελετηθεί πλήρως από ιατροδικαστικής πλευράς. Δεν βρέθηκε κεταμίνη. Έχουμε όλα τα δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια σε συμπεράσματα και σε αυτούς τους θανάτους».
Ο κ. Λέων μίλησε για αστοχία στο πόρισμα της νεκροτομής του πρώτου θανάτου, ωστόσο υπογράμμισε πως τα ιατροδικαστικά ευρήματα είναι σωστά, οπότε μπορούν να επαναξιολογηθούν.
«Έγκλημα με παθολογικά αίτια δεν μπορεί να υπάρχει. Η αστοχία ήταν στην εκτίμηση κυρίως της πρώτης νεκροτομής. Το ευτύχημα είναι ότι τα ευρήματα είναι σωστά, οπότε μπορούμε να επαναξιολογήσουμε».
Όπως είπε, η επιτροπή που μελετά τους δύο θανάτους θα δώσει τις επόμενες μέρες ένα ασφαλές πόρισμα, «που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί».
Μιλώντας για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, τόνισε: «Η πλήρης εικόνα του τρίτου θανάτου, που με μια ομολογία της μητέρας θα μας δώσει την όλη εικόνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να έχουμε επιδράσεις όχι μόνο ενός εξωγενούς παράγοντα (σ.σ. κεταμίνη) αλλά και άλλων, που ήταν ανεπιτυχείς. Όμως η κεταμίνη είναι η ουσία, ο εξωγενής παράγοντας, που προκάλεσε τον θάνατο (σ.σ. της Τζωρτζίνας)».
Ιατροδικαστής Λέων για θάνατο Τζωρτζίνας: Πραγματικά βασανίστηκε
Σε δηλώσεις που έκανε για την ίδια υπόθεση στο Open, ο κ. Λέων ανέφερε για την Τζωρτζίνα πως το «παιδάκι πραγματικά βασανίστηκε».
«Έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες και είναι επιβεβαιωμένο νομίζω και από τον ιατρικό της φάκελο και από την κλινική της πορεία, η εγκεφαλοπάθεια δεν προκλήθηκε σαν ένα παθολογικό εύρημα με βάση μια νόσο. Η εγκεφαλοπάθεια επίσης προκλήθηκε από έναν εξωγενή παράγοντα. Γίνανε πολλαπλές προσπάθειες και προφανώς η κεταμίνη έδωσε τη χαριστική βολή στο μικρό αυτό παιδάκι. Πρέπει να σας πω όμως ότι τα άλλα δύο παιδιά επίσης έχουν μιλήσει, έχουμε αδιάσειστα πλέον στοιχεία, τα οποία μας οδηγούν πάλι σε εξωγενή παράγοντα. Εκεί βέβαια οι τοξικολογικές εξετάσεις είναι καθαρές. Εκεί προφανώς έχει δράσει κάποιος άλλος μηχανισμός», ανέφερε ο κ. Λέων.
Ο ιατροδικαστής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και στις τρεις περιπτώσεις των θανάτων των παιδιών πρόκειται για ανθρωποκτονία.
«Στο πρώτο και στο δεύτερο περιστατικό, ό,τι αστοχίες και να υπήρχαν από συναδέλφους, υπάρχουν στοιχεία, και υπάρχουν ιατροδικαστικά δεδομένα τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα. Ξέρετε, το βασικό στην ιατροδικαστική είναι να έχουμε σωστά τα ευρήματα. Όταν έχουμε σωστά τα ευρήματα, ακόμα και μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια, μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Το πρόβλημα είναι όταν αμφισβητείται κάποιο στοιχείο», τόνισε ακόμα.
Επισήμανε εξάλλου ότι οι εκδορές στη μύτη του ενός παιδιού και το τραύμα στο στόμα του άλλου παιδιού «δείχνουν» τον δρόμο.