Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο το δράμα οικογένειας στην Πάτρα που μέσα σε λίγα χρόνια έχασε και τα τρία της παιδιά.
Για τις απώλειες των κοριτσιών μίλησε στο Mega ο παππούς τους. «Η Μαλένα έφυγε με αίτια ηπατική ανεπάρκεια και λευχαιμία το πρώτο παιδί χάθηκε τον Απρίλιο του 2019 ήταν 3,5 ετών τότε. Το δεύτερο παιδί μετά ήταν 6,5 μηνών και χάθηκε τον Μάρτη του 2021 από αγενεσία του φλεβόκομβου, είναι μία σπάνια αρρώστια, στον ύπνο του, η τρίτη περίπτωση δεν την γνωρίζουμε ακόμα την αιτία θανάτου απλά έγραψαν αιφνίδιος θάνατος οι γιατροί, είχε ένα ιστορικό βέβαια, τον Απρίλιο μπήκε στο Καραμανδάνειο είχε πόνους στο στομάχι της, εκεί έπαθε την πρώτη ανακοπή. Έμεινε ανάπηρη σε μεγάλο βαθμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μία μαγνητική εγκεφάλου εδώ στο νοσοκομείο του Ρίου και εκεί άρχισαν τα προβλήματα έκανε δύο επεισόδια δύο καρδιακά επεισόδια επειδή πριν είχε απινιδωτή το Σάββατο έφυγε. Τώρα τι συνέβη και πως ξεκίνησε αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω» σημείωσε.
«Κληρονομικό δεν είναι γιατί είναι τρεις διαφορετικοί θάνατοι, αυτό προσπαθώ να σας πω, η μία ήταν λευχαιμία ή άλλη αγενεσία του φλεβόκομβου και τώρα ακόμα δεν έχουμε βρει τα αίτια γράφουν αιφνίδιος θάνατος. Η καρδιά της θα βγει θα εξεταστεί και θα έχουμε αποτελέσματα τουλάχιστον να μπορέσουν να σωθούν και κάποια άλλα παιδιά», συμπλήρωσε ο παππούς των άτυχων παιδιών.
«Έτσι όπως το ακούω μάλλον αυτές είναι κακές συμπτώσεις, άσχετες με την γενετική. Μπορεί κάποιο από αυτά να είναι γενετικό και να μην είναι κληρονομικό. Πολλά από τα νοσήματα της γενετικής γίνονται για πρώτη φορά στο άτομο που συλλαμβάνεται, την ώρα της σύλληψης, χωρίς να φταίνε οι γονείς», δήλωσε για την υπόθεση ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής.
Έχει αποφασιστεί η αποστολή οργάνων στο εξωτερικό για δεύτερο γενετικό έλεγχο αφού ο πρώτος που είχε γίνει στην οικογένεια δεν είχε δείξει κάτι. Οι γιατροί θα πουν πως σε ανάλογες περιπτώσεις μόνο η οικογενειακή μελέτη μπορεί να δείξει τι συμβαίνει.
«Με ένα γονέα μπορεί να φέρει μία αλλαγή στο DNA του, να μην έχει επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία του ιδίου του ατόμου, αλλά να επιφέρει επιπτώσεις στου απογόνους. Θα πρέπει να γίνει μελέτη όλης της οικογένειας» τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ, Ελένη Φρυσίρα.