Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα, με τον θάνατο των τριών κοριτσιών.
Τελευταίο επεισόδιο στην τραγική αυτή ιστορία, ήταν η δημόσια τοποθέτηση των γονιών των παιδιών, για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.
Συγκεκριμένα, οι γονείς των τριών αδερφών, Μάνος Δασκαλάκης και Σωτηρία Πισπιρίγκου, έκαναν λόγο για ανακρίβειες και κακόβουλες προσπάθειες στοχοποίησής τους μέσω κακοπροαίρετων δημοσιευμάτων.
Πάτρα: Ανακριβή τα όσα αναφέρθηκαν για τον απινιδωτή
Αρνήθηκαν, μάλιστα, ότι έχουν βάση τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τον απινιδωτή-βηματοδότη, χαρακτηρίζοντάς τα ανακριβή και παραπέμποντας στα λεγόμενα του παιδοκαρδιολόγου κ. Ιωάννη Παπαγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι ο απινιδωτής δεν μπορεί να δείξει αν υπήρχε εξωτερική παρέμβαση.
Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μέσω των δικηγόρων τους, κ.κ. Καράμπελα και Κόττα, οι δύο γονείς:
- Παραδέχονται ότι οι θάνατοι τριών παιδιών μέσα σε διάστημα 2,5 ετών, με διαφορετική ηλικία και χωρίς επιστημονικά να διακρίνεται σαφές αίτιο θανάτου, αδιαμφισβήτητα δεν αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο και ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας είδησης. «Ευλόγως η κοινωνία μας εκδηλώνει εύλογο ενδιαφέρον για ένα θέμα και με επιστημονικά ''κενά'' και με ευρύτερη κοινωνική διάσταση» τονίζουν, και προσθέτουν πως «απολύτως ορθά η Εισαγγελική Αρχή της Πάτρας διέταξε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια των τριών θανάτων».
- Ωστόσο επισημαίνουν ότι το γεγονός πως η έρευνα διενεργείται από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία της Αστυνομίας δεν συνεπάγεται αυτόματα πως εξετάζονται ανθρωποκτονίες. «Αν στην πορεία προκύψουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν λάθη ή παραλείψεις από οποιονδήποτε, εμείς από την πλευρά μας ασφαλώς και θα υποστηρίξουμε την όποια κατηγορία αποδοθεί» τονίζουν οι γονείς.
Ειδικότερα για τους θανάτους των τριών παιδιών τους σημειώνουν ότι:
- Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Σημειώνουν δε ότι οι ίδιοι από κοινού υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν λάθη και παραλείψεις από τα οποία επήλθε ο θάνατός της. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο τοξικολόγος δεν διαπίστωσε «παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου εκ των ανηκόντων στις ερευνηθείσες ομάδες, καθώς και οινοπνεύματος»,
- Ο θάνατος της μικρής Ίριδας το 2021 σε ηλικία 6 μηνών οφείλεται αποκλειστικά σε σπανιότατα παθολογικά αίτια («αγενεσία φλεβόκομβου») και ομοίως από τις Τοξικολογικές Εξετάσεις δεν ανευρέθη καμία ύποπτη ουσία.
- Η αιτία του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας ως γνωστόν ερευνάται. Η οικογένεια διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ο απινιδωτής ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα για πρώτη και τελευταία φορά το μοιραίο βράδυ πριν καταλήξει η μικρή (υπονοώντας προφανώς ότι κατέγραψε αρρυθμίες) και ότι η βλάβη στην καρδιά ήταν τέτοια που οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση.
Τι λέει ο διευθυντής καρδιολογίας στο Ρίο
Από τη μεριά του, ο παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει την 9χρονη Τζωρτζίνα, κ. Γιάννης Παπαγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε παρεξηγήσεις και εσφαλμένες γνώμες, τα όσα διατυπώνονται δημοσίως για τα αίτια θανάτου της μικρής από την Πάτρα.
Γιατί μπήκε απινιδωτής στην Τζωρτζίνα
«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», δήλωσε ο κ. Παπαγιάννης.
«Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα», υποστήριξε
Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως ανέφερε στην εκπομπή «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».
Δεν μπορεί να δείξει εξωτερική παρέμβαση ο απινιδωτής
Σχολιάζοντας τις φήμες ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή ο κ. Παπαγιάννης ξεκαθάρισε ότι η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί στα επεισόδια του παιδιού». Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή.
«Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασσε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε».
Οι γιατροί δεν βρήκαν προγενέστερο καρδιολογικό αίτιο
Ο κ. Παπαγιάννης, πάντως, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο καρδιολογικό αίτιο προγενέστερο. «Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά». Ερωτηθείς τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια, ο γιατρός διευκρίνισε ότι λειτουργούσε ως βηματοδότης.