Ηδη από χθες, Κυριακή των Βαϊων, η Κέρκυρα έχει πλημμυρίσει από κόσμο που όλοι θέλουν να βιώσουν την κατάνυξη και τα μοναδικά Πασχαλινά έθιμα του νησιού.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών, τις «φογάτσες» και τις «κολομπίνες».
«Φογάτσες» τα βενετσιάνικα ψωμιά σε σχήμα πλεξούδας
Η «φογάτσα» είναι είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης που η παρασκευή τους ξεκινά τη μεγάλη Δευτέρα.
Είναι το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας και η βενετσιάνικη συνταγή του είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό των Κερκυραίων νοικοκυρών.
Το σχήμα της «φογάτσας» είναι σαν μία πλεξούδα στρογγυλή, που εκτός από άλλα υλικά, αισθητό στη γεύση του το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ, κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ.
Δίπλα στις «φογάτσες» που φιγουράρουν σε όλα τα αρτοζαχαροπλαστεία της πόλης, «καμαρώνουν» και οι «κολομπίνες» που παράγονται από τα ίδια σχεδόν υλικά, αλλά έχουν σχήμα μακριάς πλεξούδας ή περιστεριού. Στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό αλλά και ένα φτερό.
Η συνταγή είναι καθαρά επηρεασμένη από τους Βενετούς που συνήθιζαν το Πάσχα να φτιάχνουν κέικ σε σχήμα περιστεριού.
Μεγάλη Τρίτη στην Κέρκυρα
Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στις 9 στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση».
Μεγάλη Τετάρτη
Τη Μεγάλη Τετάρτη, στον ναό Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ακολουθεί η συναυλία θρησκευτικής μουσικής «Requiem» του Michael Haydn στο δημοτικό θέατρο από τη δημοτική χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», τη μικτή χορωδία Νίκος Αστρινίδης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μεγάλη Πέμπτη πλέκουν το γαϊτάνι
Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κέρκυρα κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών, αναβιώνει, σε μερικά χωριά, το έθιμο «το πλέξιμο του γαϊτάνιου». Πρόκειται για ένα έθιμο που γίνεται μέσα στην εκκλησία, όταν οι γυναίκες πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι, ένα έντεχνα πλεγμένο κορδόνι με μεταξωτές κλωστές, βαμβακερό, που στόλιζε κάποτε τα ρούχα στο κάτω μέρος των μανικιών και στον ποδόγυρο.
Το πλέξιμο κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο, σταματά. Σήμερα το «γαϊτάνι» τείνει να εξαφανιστεί, ενώ όσες ηλικιωμένες το συνεχίζουν, το κρατούν ως φυλακτό στα σπίτια τους για ευλογία.
Η τελετή του Νιπτήρα στο Duomo
Τη Μεγάλη Πέμπτη στον Duomo, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, την Καθολική Μητρόπολη της πλατείας Δημαρχείου, αναβιώνει η τελετή του Νιπτήρα.
Ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών, Ιωάννης Σπιτέρης, πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών, αναβιώνοντας το θρησκευτικό έθιμο που ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του μετά πριν το Μυστικό Δείπνο.
Στα μοβ η Κέρκυρα από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης η Κέρκυρα αλλάζει χρώμα και όψη.
Τα εκατοντάδες βενετσιάνικα φανάρια της πόλης ντύνονται πένθιμα με το μωβ να είναι το κυρίαρχο χρώμα.
Στο Παλαιό Φρούριο και ο Σταυρός που είναι ευδιάκριτος ακόμη και από τα παράλια της Αλβανίας, φωτίζεται με μοβ πένθιμο χρώμα που συμβολίζει την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου.
Η παράδοση αυτή στην Κέρκυρα χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την Κέρκυρα να την ακολουθεί πιστά κάθε χρόνο.