Πάσχα: Σούβλες και γλέντια σε ολόκληρη τη χώρα -Οι Έλληνες τίμησαν το έθιμο του οβελία [βίντεο] - iefimerida.gr

Πάσχα: Σούβλες και γλέντια σε ολόκληρη τη χώρα -Οι Έλληνες τίμησαν το έθιμο του οβελία [βίντεο]

Πήραν φωτιά οι σούβλες για το ψήσιμο του οβελία
Πήραν φωτιά οι σούβλες για το ψήσιμο του οβελία / Φωτογραφία EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Έλληνες τίμησαν το Πάσχα της Ορθοδοξίας σε όλη τη χώρα, καθώς φωτιά πήραν από νωρίς το πρωί οι σούβλες και οι ψησταριές για το γύρισμα του οβελία.

Για να τιμήσουν τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, άλλοι προτίμησαν αρνί άλλοι κατσίκι ενώ άλλοι και τα δύο μαζί με συμπλήρωμα το κοκορέτσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από νωρίς το πρωί έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και οι σούβλες ξεκίνησαν, ακόμη και μέσα στο κέντρο πόλεων. Οι μεγάλες παρέες, το αρνί στη σούβλα και η διασκέδαση είναι στοιχεία που θα βρει ο επισκέπτης σε κάθε τραπέζι.

Τα τραπέζια στρώθηκαν με τα παραδοσιακά εδέσματα μπίρες και κρασάκι,
μέχρι να ετοιμαστεί ο «κυρίαρχος» που δεν είναι άλλος από τον παραδοσιακό οβελία.

Ενώ η Αθήνα μοιάζει με «πόλη φάντασμα», στην Πάτρα, με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι σούβλες άρχισαν να γυρίζουν από νωρίς το πρωί τόσο σε αυλές όσο και σε ορόφους πολυκατοικιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έδειξαν οι κάμερες της ΕΡΤ, η οικογένεια του κ. Βασίλη Χρυσαίτη, εδώ και 40 χρόνια κρατάει ο έθιμο και ψήνει στο μπαλκόνι. Η πόρτα του σπιτιού τους είναι ανοιχτή σε όλους. Η σούβλα θέλει υπομονή και προετοιμασία μέρες πριν. Κάρβουνα, αέρας και χρόνος για το σίγουρο και καλό ψητό.

Τις ευχές του στέλνει ο γηραιότερος παππούς του χωριού Τυχερού στον Έβρο, ο οποίος γιορτάζει εδώ και πολλά χρόνια το Πάσχα με την οικογένειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος του ψητού από τα κάρβουνα, η θερμοκρασία, η ταχύτητα του μηχανισμού, παίζουν σημαντικό ρόλο. Όσο για το υπόλοιπο μενού, το τραπέζι έχει για όλα τα γούστα.

Στη «μάχη» για το ψήσιμο του οβελία και οι φούρνοι, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο της ΕΡΤ.

Γέμισε κόσμο το κέντρο της Αθήνας μετά το σούβλισμα

Όσοι έμειναν στην πρωτεύουσα, γέμισαν τις ταβέρνες ή έστησαν σούβλες στις αυλές, τα μπαλκόνια, ακόμη και τα πεζοδρόμια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συννεφιασμένος καιρός δεν πτόησε τους κατοίκους της Παιανίας που συγκεντρώθηκαν σε πυλωτές προκειμένου να γλεντήσουν να φάνε να πιούνε και να διασκεδάσουν και να χορέψουν. Στη Δραπετσώνα από την άλλη, οι γειτονιές ζωντάνεψαν με την μυρωδιά του οβελία να ανοίγει την όρεξη.

Μετά τη σούβλα, το κέντρο της Αθήνας γέμισε με κόσμο. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου γέμισε με τουρίστες και ντόπιους οι οποίοι κάνουν την απογευματινή τους βόλτα ή απολαμβάνουν το παγωτό τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάσχα ψήσιμο Οβελίας αρνί σούβλες έθιμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ