«Πάσχα στην πόλη» -και όχι στο χωριό- έκαναν φέτος οι περισσότεροι πολίτες της χώρας, κάτι ωστόσο που δεν τους εμπόδισε να στήσουν σούβλες σε μπαλκόνια, αυλές, ταράτσες, πεζοδρόμια, ακόμα και σε... παραλίες.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και στις υπόλοιπες πόλεις οι πολίτες γιόρτασαν με τον παραδοσιακό -κατά το δυνατόν- τρόπο το φετινό Πάσχα, το δεύτερο κατά το οποίο ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πολλοί, πάντως, επέλεξαν να πάρουν το αρνί στο σπίτι με... ντελίβερι, ενώ οι φούρνοι σε κάθε γειτονιά γνώρισαν μεγάλες πιένες, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν αρνάκι ή κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες για το γιορτινό τραπέζι.
Αρκετοί ήταν και οι πολίτες σε όλη τη χώρα που, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές θερμοκρασίες, επέλεξαν κοντινές παραλίες για να ψήσουν, κάνοντας ταυτόχρονα και μια βουτιά στη θάλασσα.
Η μετακίνηση και την Κυριακή του Πάσχα γινόταν με τη χρήση SMS με τον κωδικό «6» στο 13033, ενώ υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν επρόκειτο για υπαίθριο χώρο.
Σούβλες μέχρι και στο πεζοδρόμιο στην Αθήνα
Έτσι, λοιπόν το «Πάσχα στο χωριό» έγινε «Πάσχα στην πόλη», με τις σούβλες να στήνονται σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, ακόμα και στο πεζοδρόμιο.
Πρόκειται για εικόνες βέβαια που δεν παρατηρήθηκαν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε άλλες μικρότερες ελληνικές πόλεις με τους κατοίκους να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην επαρχία.
Ψησταριές σε ταράτσες στη Θεσσαλονίκη
Πολλοί βέβαια ήταν αυτοί που δεν είχαν τη δυνατότητα να σουβλίσουν τον παραδοσιακό οβελία και για αυτό αποφάσισαν να απευθυνθούν στους… ειδικούς προκειμένου να έχουν στο τραπέζι τους, τους απαραίτητους μεζέδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «φωτιά» είχαν πάρει από νωρίς το πρωί οι σούβλες σε πολλές ταβέρνες και ψητοπωλεία του Βόλου που έκαναν διανομή κατ’ οίκον τον οβελία.
Ωστόσο, πολλές από τις ταβέρνες σήμερα δεν δέχθηκαν παραγγελίες, καθώς δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό αυτού ήταν το γεγονός ότι οι παραγγελίες είχαν γίνει εδώ και μια εβδομάδα και οι σούβλες έψηναν από χθες το μεσημέρι προκειμένου να μπορέσουν τα μαγαζιά να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Τώρα σειρά είχαν οι ντελιβεράδες που έκαναν συνεχείς διανομές. Όσοι έψησαν πάντως, δεν επέλεξαν μόνο οβελία και κοκορέτσι αλλά την... τιμητική τους είχαν και τα σουβλάκια, οι μπριζόλες και τα λουκάνικα στα κάρβουνα.
Ανάλογες εικόνες με ψήσιμο και από την Κρήτη
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.