Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τους ειδικούς για το τί θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα, σε ό,τι αφορά τους ναούς.
Τα δεδομένα, μέχρι σήμερα, δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ καταγράφηκε και ένα νέο ρεκόρ διασωληνωμένων. Ενα από τα σημεία που δίνουν ελπίδα είναι η φάση της αυξημένης επιτήρησης που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με τα υποχρεωτικά self tests για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Τι ζητά η Εκκλησία για το Πάσχα
Η Εκκλησία, με επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποσαφήνισε τις θέσεις της για το Πάσχα και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.
Στην ίδια επιστολή, η ΔΙΣ επισημαίνει να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.
Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς. Κατά τις ίδιες πηγές, οι επαφές ανάμεσα στους ειδικούς, την κυβέρνηση και την Εκκλησία θα πυκνώσουν τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
«Φρένο» βάζει η νέα ΚΥΑ -Τι προβλέπει για τους ναούς
Οι ειδικοί παραμένουν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δημοσιεύτηκε, σήμερα, σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».
Το επίμαχο σημείο της ΚΥΑ:
Τι λένε οι Ιεράρχες και κληρικοί
Για το λεπτό ζήτημα της λειτουργίας των ναών κατά το Πάσχα μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, σε συνέντευξή του στο MEGA, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».
Όσον αφορά την ώρα της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εμφανίστηκε κάθετος. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε καταλήγοντας.