Το πρόγραμμα πρόληψης με τίτλο «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών και στην παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Την παρουσίαση έκανε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΚΑΒ, της δημόσιας εκπαίδευσης, του Ερυθρού Σταυρού, των νοσηλευτών Ελλάδας και εκπροσώπων δήμων.
Όπως αναφέρθηκε, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα 270 απινιδωτές τελευταίας γενιάς σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Συγχρόνως ,όπως έγινε γνωστό, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση των ήδη εγκατεστημένων απινιδωτών στην Κρήτη.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, έχουν δημιουργηθεί και δημοσιοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα δύο βίντεο ενημερωτικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ. Από την πλευρά του το ΙΤΕ υλοποιεί τον σχεδιασμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων (Android και iOS) και θα δείχνει πού έχουν τοποθετηθεί οι απινιδωτές και θα δίνει πληροφόρηση στον χρήστη- οδηγίες για την πραγματοποίηση ΚΑΡΠΑ.
Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ της αναγέννησης του ΕΣΥ
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης «ΖΩΗ» θα επεκταθεί στα σχολεία του νησιού, ώστε οι μαθητές να μάθουν τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών που αφορά την ΚΑΡΠΑ και τη χρήση απινιδωτή.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, και με αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ της αναγέννησης του ΕΣΥ και πρέπει να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος «ΖΩΗ», ενώ έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, τους εθελοντές που στηρίζουν και θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό σε όλη την Κρήτη.
«Οι πολίτες που θα εκπαιδευτούν και ειδικά τα παιδιά είναι πολλαπλασιαστές και το πρόγραμμα θα επιτύχει. Θα πάει πάρα πολύ καλά, το στηρίζουμε όλοι μας γιατί και ένας άνθρωπος να σωθεί είναι μεγάλη προσφορά» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, αφού ευχαρίστησε τον Σταύρο Αρναουτάκη για τη σημαντική στήριξη στην υλοποίηση και χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΖΩΗ», καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση της ομάδας έργου ανέφερε: «Για την αποτελεσματική και επιτυχημένη διάχυση και υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είστε οι πολλαπλασιαστές του προγράμματος για να μπορέσουν και οι μαθητές να εκπαιδευτούν στην παροχή των πρώτων βοηθειών».
Ο κ. Πιτσούλης παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν και να ψηφίσουν το λογότυπο του προγράμματος μεταξύ τεσσάρων, που από σήμερα είναι διαθέσιμα στο link https://bit.ly/programazoi. Επίσης στα κοινωνικά δίκτυα της Περιφέρεια Κρήτης είναι αναρτημένο βίντεο όπου καλούνται οι πολίτες να συμμετέχουν στην ψηφοφορία από σήμερα έως και τις 19 Απριλίου.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου ανέφερε, ότι, το πρόγραμμα «ΖΩΗ» αφορά την χαρτογράφηση και τοποθέτηση απινιδωτών που θα δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας για τους κατοίκους της Κρήτης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν συμβεί η καρδιακή ανακοπή να γνωρίζει ο πολίτης το σημείο που βρίσκεται ο απινιδωτής και να είναι εκπαιδευμένος ώστε να μην διστάζει να τον χρησιμοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, πάντως, αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου, επισημαίνοντας ότι θα συμμετέχουν ενεργά για την πλήρη επιτυχία του, ενώ και άλλες περιφέρειες της χώρας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση ανάλογου προγράμματος στην περιοχή τους.
Στη σημερινή πρώτη συνάντηση συμμετείχαν: η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Γιαλιτάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Αντώνης Παπαδάκης αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Ροδιτάκης Ανδρέας προϊσταμένος του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η Κατερίνα Βολιτάκη αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Βαγγέλης Παπαδάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Μινώα Πεδιάδας Στέφανος Ψυλλάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Χερσονήσου Δέσποινα Πλευράκη, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Βιάννου Μιχάλης Ταβλαδάκης, η πρόεδρος και υπεύθυνη σεμιναρίων APLS Κρήτης Έφη Ταβλαδάκη και η εκπρόσωπος του Δήμου Γόρτυνας Μαρία Σέγκου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ