Σκληρή παρέμβαση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για τα ελληνοτουρκικά -Τι είπε για Meteor και Μακεδονικό - iefimerida.gr

Σκληρή παρέμβαση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για τα ελληνοτουρκικά -Τι είπε για Meteor και Μακεδονικό

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο αμφιθέατρο του ΠΑΜΑΚ
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο αμφιθέατρο του ΠΑΜΑΚ / Φωτογραφία EUROKINISSI

Από το αμφιθέατρο του ΠΑΜΑΚ, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για όλα τα καυτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο πλαίσιο μιας ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο κ. Τσίπρας απένειμε τα βραβεία σε τρεις φοιτητές για εργασίες εκπονημένες στο πλαίσιο του θεσμού των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, που αποτελούν δωρεά του ιδίου και παράλληλα προχώρησε σε μια ηχηρή  παρέμβαση  για τα εθνικά θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την «για έλλειψη στρατηγικής πυξίδας», για την διαχείριση του θέματος  των γαλλικών πυραύλων που προτίθεται να αγοράσει η Τουρκία, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον ρόλο της στη διαμόρφωση του σημερινού τοπίου διεθνώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα, ειδικά σε σχέση με την άμεση περιοχή της. Στη βάση, όπως είπε, μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής που δεν περιμένει απαντήσεις από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή άλλες πρωτεύουσες, αλλά από τις δικές της δυνάμεις και στη βάση του δικού της εθνικού και ευρωπαϊκού οράματος.

Ακόμη υποστήριξε πως ένα  συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε  από τη ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς πλαισίου και τη μετατόπιση από το διεθνές δίκαιο στο δίκαιο του ισχυρού, είναι με σιγουριά πως η Ελλάδα και γενικότερα ο ελληνισμός, δεν έχει την πολυτέλεια της αναβλητικότητας και της φοβικότητας, ενώ προσέθεσε πως υπήρξε αποτυχία στην προσπάθεια για προσφυγή στην Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας , καθώς προωθήθηκε χωρίς σχέδιο και στρατηγική.

«Αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη – αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά – η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις μαζί μας προς όφελός της. Και θα επανέλθει στην ένταση, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες που θέλει» σημείωσε με νόημα, συμπληρώνοντας:

«Δυστυχώς η κριτική μου ότι η Ελληνογαλλική συμφωνία είναι ελλιπής επιβεβαιώθηκε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πώς η νέα αυτή εποχή είναι πολύ διαφορετική ακόμα και από αυτήν στην οποία συνάφθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό να πορευτούμε με τις αξίες μας και όχι να τις αποχωριστούμε. «Απέναντι στον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία που θεριεύουν, να πορευτούμε με τις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων που μας είχαν καθοδηγήσει και τότε» σημείωσε. 

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως εαν δεν υπήρχε σήμερα Συμφωνία των Πρεσπών, αντί να πιέζεται η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τη Συμφωνία – οι πιέσεις ασκούνταν επάνω μας, για να μπουν εσπευσμένα οι γείτονές μας στο ΝΑΤΟ, με το όνομα Μακεδονία και να αρχίσει όπως όπως η ενταξιακή τους πορεία.

Ακόμη τόνισε ότι αντί  να συζητάμε για την κύρωση τριών μνημονίων, θα έπρεπε να είχαμε δεκάδες συμφωνίες και πολλά Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας που θα είχαν επιτρέψει να είχαμε άλλο ρόλο και άλλους μοχλούς επιρροής στη χώρα, ειδικά σήμερα, απέναντι σε μια Κυβέρνηση που παραβιάζει τη Συμφωνία.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις 

Τέλος στα ελληνοτουρκικά υποστήριξε πως πρώτον  και κυριότερο, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή απέναντι στην λογική αμφισβήτησης συνόρων και παρεμβάσεων στα εσωτερικά τρίτων χωρών που προωθεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Να δοθεί το μήνυμα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους. Δεν θα είμαστε ούτε δεδομένοι ούτε πρόθυμοι σύμμαχοι εις βάρος των συμφερόντων μας και της ειρήνης στην περιοχή. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλες εποχές, κατέληξε με νόημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ