Έκκληση να εμβολιαστούν όσοι Έλληνες δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, από 18 ετών και άνω όπως προβλέπεται, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν ο ερχομός και η έκταση ενός τέταρτου κύματος στη χώρα μας απευθύνει o Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Όπως τονίζει στο iefimerida.gr «ο κίνδυνος να κολλήσει κορωνοϊό ένας πλήρως εμβολιασμένος είναι λιγότερο από 1 προς 3, ενώ η προστασία έναντι σοβαρής νόσου είναι πάνω από 90%, Τα εμβόλια μας προστατεύουν.
Σχεδόν κανένας εμβολιασμένος δεν νοσεί σοβαρά και τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι άτομα που δεν ανέπτυξαν ανοσία, ανοσοκατεσταλμένοι ή υπέργηροι το ανοσιακό σύστημα των οποίων δεν ανέπτυξε μια ικανοποιητική ανοσία».
Ασφαλή τα εμβόλια για ηλικίες 18-22 ετών
Παράλληλα, ο κ. Παρασκευής χαρακτηρίζει ασφαλή τα mRNA εμβόλια. Όπως λέει, «η εμπειρία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων εμβολιασμών δείχνει ότι έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για παρενέργειες. Επίσης, ο κίνδυνος είναι χαμηλός για περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα. Δεν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Άρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα δεδομένο ότι οι ηλικίες 18-22 ετών κινδυνεύουν».
Οι εμβολιασμοί θα μας σώσουν από μεταλλάξεις και έξαρση κρουσμάτων
Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η μεγάλη έξαρση του στελέχους ΔΕΛΤΑ της ινδικής μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά περιστατικά ατόμων, κυρίως νέων, που ήταν ανεμβολίαστοι. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σημασία των εμβολιασμών.
«Αν ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, άνω του 70%, ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα από εκεί και πέρα ακόμα και αν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, εκτός αν κάτι αλλάξει δραματικά αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερα διαχειρίσιμη. Θα έχουμε κύματα παρόμοια με την έξαρση που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θα αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένους και ο αριθμός των νοσηλευομένων και των θανάτων θα είναι εξαιρετικά μικρός. Άρα, λοιπόν, αν εμβολιαστούμε σε μεγάλο ποσοστό από εκεί και πέρα θα χρειάζεται μόνο επικαιροποίηση του εμβολίου σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο ιός θα λάβει τα εποχικά χαρακτηριστικά της γρίπης», τονίζει.
Νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό να έρθει. «Το θεωρώ νομοτελειακό, την περίοδο ειδικά του φθινοπώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση λόγω των εμβολιασμών η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη ως προς την αντιμετώπιση της και δε θα θυμίζει τα κύματα που εμφανίστηκαν στις αρχές του έτους. Βέβαια το πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των εμβολιασμένων και το πόσο σοβαρές οι επιπτώσεις του από το ποσοστό των ευπαθών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί».
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας
Ο κ. Παρασκευής εμφανίζεται υπέρ των προνομίων που παραχώρησε η κυβέρνηση σε όσους έχουν εμβολιαστεί, λέγοντας: «Θα έλεγα ότι χρειάζεται διαφορετική διαχείριση δεδομένου ότι ένας εμβολιασμένος ούτε μπορεί να μολυνθεί, ούτε μπορεί να μεταδώσει, ούτε να νοσήσει τόσο εύκολα. Άρα, λοιπόν, σε κλειστούς χώρους όπου η μολυσματικότητα θα είναι μεγάλη μπορούμε να φανταστούμε τους εμβολιασμένους να έχουν μια «ασπίδα» προστασίας και συνεπώς η διαχείριση θα πρέπει να είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να προκρίνονται οι εμβολιασμένοι και να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όχι βεβαίως με διάθεση διάκρισης ή ανταμοιβής αλλά είναι τέτοιες οι καταστάσεις που η διαχείριση σε ότι αφορά στη δημόσια υγεία θα απαιτεί να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας λόγω της προστασίας που παρέχει ο εμβολιασμός».