Πέρα από την καλή παρέα, τα γευστικά πιάτα και τους αφρώδεις οίνους, υπάρχει ένα ακόμα βασικό συστατικό για μια πετυχημένη παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς να «στήνεται» ένα παιχνίδι με χαρτιά. Πολλοί επιλέγουν να παίξουν πόκερ, άλλοι BlackJack (21), όμως αρκετοί επιμένουν… παραδοσιακά. Το αγαπημένο παιχνίδι για την «ελληνική» παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι η γνωστή «31» (τριανταμία).
Οι… ειδικοί συνιστούν, ωστόσο, ότι το χαρτί έχει θέση στο τραπέζι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, μόνο όταν υπάρχει καλή διάθεση και πως ο μόνος λόγος για το χαρτοπαίγνιο είναι -όπως έλεγαν οι παλιοί- για «να δούμε πώς θα κυλήσει ο χρόνος».
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Πώς παίζεται η «31»
Οπως και στο BlackJack (21), η «31» ξεκινά με τη «Μάνα» να μοιράζει από ένα φύλλο, στην ίδια και σε κάθε παίκτη, οι οποίοι ποντάρουν φασόλια -κατά… προτίμηση- στο φύλλο τους. Στη συνέχεια η «Μάνα» βγάζει τα δικά της φύλλα με στόχο να φτάσει τον αριθμό «31», δίχως να τον ξεπεράσει, καθώς θα «καεί» (αν «καεί», π.χ. βγάλει 33, τότε δίνει σε κάθε παίκτη το ποντάρισμά του).
Ακολουθεί η σειρά των παικτών, οι οποίοι παίζουν ξεχωριστά. Ζητούν ένα – ένα φύλλο από τη «Μάνα» με στόχο να φτάσουν ή να πλησιάσουν τον αριθμό «31». Αν λ.χ. φτάσουν τα 26 μπορούν να σταματήσουν καθώς με το επόμενο φύλλο (οι φιγούρες μετρούν ως 10) μπορεί να «καούν». Εάν το άθροισμα των φύλλων του παίκτη είναι μεγαλύτερο από της «Μάνας» τότε κερδίζει το ποντάρισμα (στην ισοβαθμία κερδίζει η «Μάνα»).
Να σημειωθεί ότι στην «31», το αγαπημένο παιχνίδι για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Ασσος μπορεί να μετρήσει ως 11 ή 1. Αν υπάρχουν, ωστόσο, δυο Ασσοι τότε ο ένας υποχρεωτικά λογίζεται ως 1 και ο δεύτερος ως 11. Στην «31» κερδοφόρος αριθμός είναι και το 14. Αν δηλαδή κάποιος παίκτης τύχει φύλλα συνολικής αξίας 14 τότε κερδίζει κάθε συνδυασμό, πέραν, φυσικά, της «31».